Witam. Dziś wszedłem w Everesta i pisze, że mam 447 mb RAM’u. To samo pisze jak klikne w system w panelu sterowania. Sprawdzałem kości i mam goodram DDR 400 512 mb czyli takie jakie moja płyta obsługuje. Ostatnio miałem wymieniana płytę główną(jakiś mniesiąc temu) i pamiętam, że wtedy było wsio gitesik. I jeszcze jeden problem - ostatnio miałem też wymienianą grafikę na MSI Geforce 7600GT na PCI Express i od tamtego momentu monitor włącza się dopiero jak zaczyna ładować się pulpit i nie mogę wejść do biosu. Przeinstalowywałem sterowniki i nic. Prosze o pomoc.
Co do tego może spróbuj zresetować bios na plycie.
Próbowałem poprzez wyjęcie baterii na kilka minut i włożenie z powrotem i kurczaczek nadal monitor uruchamia się podczas ładowania się pulpitu. Odnośnie RAM’u to nie jest on uszkodzony. Robiłem test memtestem i żadnych błędów. Moja płyta główna to AsRock P4VM890
dawidos a nie masz przypadkiem w płycie głównej zintegrowanej karty grafiki?? jeśli tak, to przełącz monitor na kartę zintegrowaną, wejdź do biosu i wyłącz ją. następnie podepnij monitor pod kartę na PCI-E i będzie wszystko OK.
Mam zintegrowaną kartę. Jutro to zrobie. Nikt nic nie wie co z tym ramem jest ??
dawidos jak masz kartę graficzną zintegrowaną, to ona rezerwuje pamięć dla siebie z pamięci RAM. Stąd wyświetlana jest mniejsza ilość RAMu. Wyłącz kartę graficzną zintegrowaną a nie będzie ona zabierała dla pamięci z RAMu.
nie pisałem tego w poprzednim poście, gdyż wydawało mi się to oczywiste.
pisząc:
miałem na myśli zarówno problem z pojawianiem się obrazu na monitorze w momencie pojawienia się pulpitu jak i problem z pamięcią.
Wszystko by się zgadzało, bo pisze, że ta karta ma 64 mb pamięci. Jutro napsize czy podziałało
Złączono Posta : 08.08.2007 (Sro) 11:20
Działa :lol: Dziękuje grzegorzch :mrgreen:
Dawidos, wejdz w BIOS i tam ustaw żeby kości mialy tą samą czestotliwość, bo mozliwe ze jedna jest ustawiona na auto