Komp niechce sie włączyć

Witam mam problem komp mi sie nie chce włączyć. Jak go włączam to trwa ładowanie biosu i pokazuje sie żebym wcisnął albo “del” albo “alt+f2” i jak wcisne obojętnie którą opcje to albo sie zawiesza komputer ,albo monitor sie wyłancza ,albo pokazuje sie taka tabela i nie można nic zrobić.

PROSZE O POMOC TU NA FORUM LUB NA GADU-GADU 9213203 :!: :!: :!:

F8 klikaj i wejdź w awaryjny. Przeczyść rejestr, usuń zbędne pliki, przeskanuj anty “świństwami”

Pokazuje się to po załadowaniu biosu ? Może zrób zdjęcie.

pokazuje sie w trakcie ładowania biosu i jeszcze wyskakuje takie coś cytuje:

“CPU is unworkable or has been changed. PLEASE RECHECK-CPU SOFT MENU”

Prawdopodobie padł dysk twardy F8 nie pomoże.

Ale za mało informacji podałeś. Jaki to system?

Jeśli to XP to odpal z płytki instalacyjnej i zobacz czy przynajmniej widzi dysk??? Jeśli tak to masz do wyboru:

instlacja świerzego systemu (co się wiąże z utratą danych)

instlacjia nakładki (wgrasz brakujące pliki i odtworzysz sektory startowe na dysku)

!!

dysku w ogóle nie czyta tak więc nie przeinstaluje windowsa. Ale tak to jest windows xp i tyle tylko wiem bo to nie jest mój komputer tylgo znajomego,

i jeszcze jak wciskam alt+F2 to wyskakuje mi komunikat cytuje:

“Can not find any FDD, Esc to continue post”

co to znaczy??

M_a_r_i_o takie rady to sobie możesz, lasal zacznij od resetu biosu (zworką cmos reset lub wyciągając bateryjke na jakieś 30 minut)… nie wiem jaki masz bios (award, amibios?) w award alt+F2 przechodzisz do menu flash biosu, służącego do aktualizacji biosu, którą zapodajesz właśnie z FDD,

Tylko wiesz to nie mój komputer i ja nie chce nic tam kombinować bo jeszcze bardziej zepsuje i będzie znajomy musiał włożyć 500 zł. za naprawe

reset biosu nic nie zepsuje, po prostu zostaną przywrócone domyślne, można powiedzieć “bezpieczne” ustawienia (możliwe że jakieś przesadzone ustawienie powoduje zwisy). Puźniej można bez problemu wszystko odpowiednio zmienić…

inne powodu takiego zachowania się kompa: pamięć, zasilacz…

Ejjjjjjjj może to dziwne ale przyszedłem ze szkoły i komp sie włączył.

Obeszło sie bez resetu biosu naszczęście. DZIĘKUJE TYM WSZYSTKIM KTÓRZY CHCIELI MI POMUC!

A w jakim stanie jest bateria podtrzymująca ustawienia BIOSU ?