Komp się resetuje i nie uruchamia - pomocy


(Haybusa) #1

Prosze powiedzcie co może być przyczyną że komp mi sie resetuje i nie urichamia mi sie ponownie ?? :frowning: System sie ładuje i jak już wejdzie do Windowsa to po chwili sie resetuje i tak jest zawsze ... czasami nawet system nie zdąży się załadować do końca !!


(Johny) #2

Może napisz coś o konfiguracji kompa,przyczyny mogą byc różne

  1. Słaby zasilacz noname,który nie ma takiej mocy,co napisane i nie uciąga kompa - kiedyś nikt się nad tym nie zastanawiał,dzisiaj części pracujące z częstotliwościami w krotności 100 MHz,200 MHz potrzebują mocy

  2. Przegrzewająca się karta procesor - złe chłodzenie

  3. Robak restartujący system

Czy są przy tym jakieś komunikaty,że komputer się zaraz wyłącza ?


(Haybusa) #3

Nie ma żadnych komunikatów ... obojętnie jaka aplikacja jest uruchomiona, poprostu w pewnym momencie sie resetuje.

Konfiguracja:

Płyta główna: ABIT BE6 II

Procesor: Intel Pentium III 733 MHz

Grafika: GeForce 2 32 MB 128 Bit

Ram: 1 x 128MB 133 MHz 1 x 256MB 133 MHz

Zasilacz 235 Wat


(Johny) #4

Czy jakieś części są podkręcane ?

Zasilacz firmowy ?,czy No Name ?

235 watów to malutko - tu może byc przyczyna - zwłaszcza,gdy pracuje na granicy mocy,a użytkownik dokłada kolejną częśc

Sprawdziłbym jeszcze ram - uszkodzona pamięc to też restarty

Piszesz,że masz dwa moduły,możliwe,że się gryzą

Spróbuj przeczyścic styki ramów


(Haybusa) #5

Zasiacz jest "No Name" Pamięć jest oki bo sprawdzałem w innych kompach i chodzi bez problemów. Dodatkowo jest założony jeden wiatraczek na obudowie. A tak nic więcej.

W takim razie przy tych podzespołach jaki musiałby być zasilacz ?? 300 WAT??? 350 WAT ???


(Johny) #6

Min 350 a najlepiej 400 wat,zależy co włożysz do kompa,czy moduły pamięci pracują razem w zgodzie ?

Jeśli jest Noname,to automatycznie wykonany z gorszych części,naprawdę może miec moc o 70 - 100 Wat miejszą


(Haybusa) #7

Obie pamięci mam od ponad dwóch lat i nigdy nie było z nimi żadnych problemów!! Ale chyba warto zanim dokonam zakupu nowego zasilacza sprawdzić i podłączyć do kopmpa zasilacz z innego czy wtedy będzie wszystko oki ??


(system) #8

Heh w takim zestawie 300W to i tak bedzie jeszcze zapas

Warto przy okazji sprawdzisz czy to napewno zasilacz(jak masz miernik to sprawdź jak trzyma napięcia) , Ram możesz tez pożyczyć jakiś sprawny i zobaczysz czy to czasem nie jego wina :smiley:

Kondesatory elektrolityczne na płycie sa nie wylane ??

A wirusików na kompie nie było ??


(Haybusa) #9

Jesli byłaby to wina wirusów, to czy podłączenie samego dysku pod ninnego kompa da taki sam rezulata, czyli restart kompa ?? ?? ??


(Tomek Zamlynny) #10

możesz podłączyć dysk jako drugi czyli podrzedny i spradzić wirusy, jaki posiadasz system :?:


(Haybusa) #11

MS Windows XP Profesional

W takim razie podłacze go pod innego kompa i przeskanuje całego !!

Poprzekładam RAM dla spewności. Ale prowdopodobnie to i tak będzie zasilacz :frowning:


(Tomek Zamlynny) #12

:arrow: jezeli jest możliwość przejdz do Trybu Awaryjnego na wbudowane konto Administratora

:arrow: start-> uruchom-> secpol.msc

Ustawianie zabezpieczeń -> Zasady lokalne-> Opcje zabezpieczeń-> Zabezpieczenie sieciowe: Wymuś wylogowanie użytkownika po upłynieciu czasu logowania

:arrow: start-> uruchom-> eventvwr.msc System gdzie szukaj błędów związanych z winlogon oraz userinit


(Haybusa) #13

Włożyłemdo kompa zasilacz 300WAT i wszystko jest OKI. Kompik chodzi i się wogóle nie resetuje. Ale z Ciekawości włożyłem ten zasilacz który miałem u siebie do innego kompa i w innym kompie chodzi bez zarzutów. Nie resetuje się. Czy może to być różnica poborów prądu przez procesor ??


(system) #14

Jak najbardziej wystarczy że kumpel ma słabszy konfig kompa i u niego może chodzić stabilnie :twisted:


(Haybusa) #15

U mnie zasilacz pracuje razem z prockiem Intel Pentium III 733 MHz i się resetuje a włożyłem go do kompa gdzie jest procek AMD 2.0 GHz i pracuje elegancko :wink:


(system) #16

Zobaczymy jak pochodzi troche dłużej, zresztą sam procek to nie wszystko :mrgreen:


(Haybusa) #17

Ok !!