nie znalazłem takiego wątku więc zakładam nowy temat, jeśli już taki jednak był to przepraszam.
W związku z pojawieniem się nowych, atrakcyjnych procesorów na podstawkę AM3 (głównie chodzi mi o Athlona II 250), mam dylemat jak zmodernizować mojego kompa (wymiana samej platformy tj. płyta główna+procesor+pamięci), ponieważ rozważam teraz możliwość przejścia na platformę AM3.
Tutaj moje pytania:
Jak to jest z kompatybilnością płyt głównych z podstawką AM2+ i procesorów na AM3 i odwrotnie. (tzn. np. płyta AM2+ z procesorem Athlon II 250 , lub płyta z AM3 i do tego procesor pod AM2+ np. Athlon X2 4850E - czy coś takiego w ogóle jest możliwe?).
Chodzi mi o opłacalność danej platformy, jednocześnie o to by miała jakieś możliwości rozbudowy w przyszłości (np. wymiana proca na szybszy), a do tego by to wszystko mieściło się w ograniczonym budżecie do ok. 1000zł.
Do tej pory myślałem o platformie na AM2+ z jakimś sprawdzonym Athlonem X2 energooszczędnym + optymalne pamięci DDR2 800MHz. Ale AM2+ to już praktycznie podstawka schyłkowa więc upgrade w przyszłości byłby raczej mało możliwy.
Dlatego ostatnio zacząłem się zastanawiać nad płytą AM3, tylko ponieważ są one sporo droższe, a do tego używają także droższych pamięci DDR3, więc mniej zostaje na procesor.
Co byście doradzili w takiej sprawie? jakieś przykładowe zestawy procesor+płyta główna+ pamięci by zmieścić się do 1000zł?
Procka AM3 spokojnie wsadzimy na AM2+, nie odwrotnie!
ja kupiłbym płytkę am2+ i jakieś tanie ramy i będzie git. Procek oczywiście Athlon II X2 250. Sam będę chciał wymienić swój na taki model. DDR3 nie są już w cale drogie.
Moim zdaniem jest drogi, bo po pierwsze te aukcje co podałeś to zestawy 2x1GB co dzisiaj jest ilością minimalna, poza tym DDR2 można mieć już 2x2GB 800MHz CL4 za 200zł więc niewiele więcej.
Poza tym DDR3 1066 CL7 wcale nie muszą być szybsze od DDR2 800 CL4, a są ok. 50% droższe.
Jaką płytę z AM2+ byś polecał? tak w miarę porządną, a której cena nie wskakiwałaby już w poziom cen płyt AM3?
…co do procesorów AM3 x2 to bardziej opłaca się wziąć wersje z odblokowanym mnożnikiem - 550 (choć tu cenowy zbliżamy się bardziej do PII x3 710), a nie 250. Do tego dołożyłbym płytę główną AM2+ z minimum SB710, a najlepiej SB750 obsługującą funkcje ACC. Ciekawe pod tym względem są Asrocki - i wydajnościowo jak i przede wszystkim cenowo. Do tego szybkie 2x2GB i na dwa lata problem z modyfikacją komputera odroczony. Po tym czasie przystępne cenowo powinny być już PII x4 o ile samemu nie uda Ci się go zrobić z x2.
Sprzedajesz stare graty z podmiany (łącznie z grafiką) i zostaje Ci (może po drobnej dopłacie) na HD4850, których ceny ostatnio zaczynają się od 418pln
Co do pamięci to bym chyba wolał 2x2GB Patrioty 800MHz CL4, w tym sklepie są za 209zł a wydajność praktycznie taka sama jak 1066 CL5.
Nie wiem tylko o którą konkretnie Ci płytę chodziło - błędnie podany link.
Ale z tego co pisałeś pasowałaby do Twojego opisu np. Gigabyte GA-MA790X-UD4 za 399zł
chodziło Ci o tą płytę?
reszty podzespołów na razie nie mogę sprzedać, zresztą nowsza grafika na razie nie jest mi potrzebna wymienię pod koniec roku jak będzie więcej kart w 40nm z DX11
otóż nie ta sama - większa! Jeżeli Ci mocno zależy to moge zrobić test i Ci to udowodnić. Z drugiej strony większość pamięci z CL4 przy 800 jest w stanie pracować na ok.960-1000MHz przy CL5. Ale te nominalne CL5 1066 nie mają zwykle problemów z 1100-1200MHz co pozwala na niskie czasy dostępu i wysoką wydajność przy kopiowaniu, zapisywaniu i odczytywaniu z pamięci.
…rzeczywiście, źle 2x skopiowałem ten sam link. Chodziło mi o Asrocka 790GXH/128M