Chciałbym dokupić sobie pamięć ram(DDR2, taktowana na 633). Wg. instrukcji do mojego laptopa obecnie zainstalowana jest pamięć jest taktowana na 533(1024KB od Samsunga). Mój BIOS został wyprodukowany przez Foxon(nie wiem, jak rozpoznać wersję BIOS-u - na starcie nie wyświetla żadnych komunikatów).
Spisałem jakieś numery bezpośrednio z pamięci. Jakby ktoś chciał, to mogę podać.
Pytanie brzmi: czy jeżeli kupię szybszą kość, to zostanie ona automatycznie przetaktowana w dół, czy będzie powodować problemy?
Chciałbym skorzystać w swoim laptopie z trybu dwukanałowego, więc zakup kolejnej kości o pojemności 1GB mi się opłaca(BIOS ponoć obsługuje tylko 2GB pamięci operacyjnej).
Model laptopa, to emachines e510.
– Dodane 09.01.2010 (So) 11:57 –
Raczej wątpię, by obecna kość była taktowana wyżej niż 633. Pamięci DDR2 chyba się nie pojawiły z lepszym taktowaniem.
– Dodane 09.01.2010 (So) 12:00 –
Chciałbym jeszcze dodać, że mam dwurdzeniowy procek, więc wszystko powinno fajnie wpsółpracować. Wiem, że chyba podaję za dużo informacji, lecz na pamięciach/płytach głownych się nie znam, a może powinnem się inaczej zabrać do rozszerzania ilości pamięci(więcj pamięci w laptopie nie jest mi raczej potrzebna - jedynie do paru zastosowań - chodziłoby mi raczej, by mogła pracować w trybie dwukanałowym; do laptopa miałem dołączoną tylko jedną kość).
– Dodane 09.01.2010 (So) 12:06 –
Przepraszam za robienie śmietnika. Teraz sprawdziłem specjalnym narzędziem. Wiem, że moduł(kość) pamięci taktowana jest na 533 MHZ.
Powtarzam pytanie: Czy szybsza pamięć na DDR2, podłączona wraz z tą pamięcią, zostanie przetaktowana w dół? Czy takie połączenie będzie stanowić problemy?