Może ktoś nawet sprawdzić pobór mocy mojego ramu, dam jego wszystkie dane.
Są to 2 kości po 4 gb czyli razem 8 jeśli ktoś by chciał wiedzieć
Obciążanie archaicznegoz zasilacza 280W 250 W, i to jeszcze bez uwzględnienia wydajności poszczególnych linii, to najlepszy sposób na trupa.
Powiedz ile ten zasilacz ma na linii 12v, jeżeli mniej niż 20-22, to nie widze mozliwości umieścić w tym sensownej karty. Obciążenie zasilacza i każdej z jego linii, w peaku, absolutnie nie powinno przekraczać 80%, to że zostanie Ci 10W z 220 jest zbyt małym zapasem.
Ram nie bierze W z 12v, ale płyta sama z przyległościami bierze z różnych linii do 50W.
Nie wiem czy to jest to ale raczej tak…
Na razie nie myślę o wymianie zasilania bo karta graficzna i ram bardzo mało pobierają W, karta graficzna 20 watów jak dobrze pamiętam, jest chłodzona pasywnie
Internety mówią, że w nim siedzi 265W.
A sam komputer ile pobiera? Można to jakoś sprawdzić?
W ogóle to mój obecny komputer też na początku miał integrę i 4 gb ramu tylko procesor pobiera 65 wat i zasilacz to ma 280 wat, a teraz takie same specyfikacje tylko procesor pobiero 30 wat więcej i 265 wat na zasilaczu? Dziwne
Czyli jakbym włożył tą kartę graficzną na tą płytę na której znajduje się ten zasilacz 265W czyli 20 wat więcej i zamienił te 4 gb ram na 8 gb to wszystko działałoby poprawnie?
W razie czego mogę zmienić zasilacz na trochę lepszy
Grafa bez dodatkowego zasilania pociągnie maksymalnie 75W - na tyle pozwala port PCI-e. To może się udać, ale musisz mieć świadomość, że zasilacz będzie pracował na maksymalnych obrotach.
Takie maksymalne obroty to raczej nie są dobre dla żywotności takiego zasilacza :(?
O zmianie zasilacza pomyślę dopiero gdy będę gotowy kupić takiego 750 Ti. W tym momencie moja grafika GT 710 pobiera Maksymalnie 20 watów albo nawet 19, także nie mam się czym martwić raczej…
Z tą gt 710 co pobiera max 19 wat i tym 8 gb ramu na tym 265 wat pójdzie bez problemu?
Do gt 710 wystarczy obecny zasilacz, dla świętego spokoju przed wymianą grafiki kup zasilacz SilentiumPc Elementum 350W. On w tym kompie to będzie super wypas a jest w rozsądnej cenie.
Ok, będę używał ten komputer z tym i5 gt 710 i 8 gb do tej chwili aż będę już miał ten 350W zasilacz, wtedy sobie kupię już te 750 ti
Raczej nie kupisz tego zasilacza, gdyż zgaduję, że masz zasilacz tfx i atx nie włożysz. Ch(w)ała poleasingowcom!
Ale to mt, oryginalny zasilacz to jamnik, ale atx z tego co pamiętam to włoży.
Na obecną chwilę to za wcześnie o tym myśleć. Zanim uzbieram na zasilacz nowy bo używanego nie będę ryzykował i tą kartę za 200-300 zł to trochę zejdzie : \