Kompilator c++


(Lomp) #1

Witam, jaki polecacie kompilator c++? Najlepiej żeby był darmowy i intuicyjny w obsłudze (czyt. nie skomplikowany - dla początkującego).


(Kosmate) #2

Dev C++ <= najlepszy - szybki, przejrzysty i wydajny (4.9 bodajże jest najnowsza wersja)


(Grzegorz Ch) #3

kompilator czy środowisko do programowania?

sprawdź, kompletne, darmowe środowisko do programowania w C/C++:

Dev-C++ 5


(Gildiar) #4

No ja też polecam Dev-C++ choć słyszałem że to tylko nakładka na g++ z Linuxa ale nie wiem ile w tym prawdy :smiley:


(Grzegorz Ch) #5

tak Dev-C++ to środowisko IDE wykorzystujące jako kompilator GCC wywodzący się z linuksa.


(Gina Gina) #6

Zapewniam Cię że GCC istniał

kiedy jeszcze nikt nie słyszał o Linuksie :PPP

a jest powszechnie używany w sys UNIX (1985r.) :spoko:


(Lomp) #7

Dzięki za wypowiedzi, mam jeszcze pytanie czy ta wersja Dev C++ to dobry wybór? :

http://cpp.koderzy.pl/plik9/Dev-C++_4.9.9.2.php

I może to pytanie trochę naiwne - czy tym programem da się robić komercyjne profesionalne gry i programy? Czy od tego właśnie jest język programowania C++ ? Wczesniej trochę programowałem w pascalu ale tylko kompletne podstawy bo nie podobał mi sie ten język bo był mało efektowny.


(Grzegorz Ch) #8

masz całkowitą rację, podświadomie miałem na myśli systemy uniksowe :slight_smile:

a z racji dużej popularności linuksa właśnie tak napisałem :slight_smile:

oczywiście, możesz napisać co się tylko zapragnie. Program jest na licencji GNU/GPL więc można wykorzystywać go również do celów komercyjnych.

pamiętaj tylko, że w dzisiejszych czasach do napisania profesjonalnego programu albo gry nie wystarczy jeden człowiek, zabrakło by mu życia :slight_smile:

zresztą zależy co masz na myśli pisząc "profesfonalne", chyba, że całkiem co innego niż ja :slight_smile:


(Ryan) #9

@Rowerzysta VS 2005 Express

http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/visualc/

Jest proste w obsłudze mimo iż oferuje kilkukrotnie większą funkcjonalność niż DevCpp.


(Grzegorz Ch) #10

tak, ale czy wersję experess można wykorzystać do czegoś więcej niż do nauki i do programowania na własny użytek, np do programowania komercyjnych aplikacji ?? :slight_smile:


(Ryan) #11

Ile komercyjnych aplikacji napisałeś ucząc się programowania? :roll: Tworzysz sztuczny problem. Ale mniejsza o to. Zerknij do FAQ na stronie MS - wyraźnie napisano, że można tworzyć przy użyciu VS Express aplikacje komercyjne.

http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/support/faq/

Jeśli błędnie zakładam, że Twoje pytanie sugerowało odpowiedź (nie można, więc DevCpp jest lepsze) to sorki. Ale generalnie sugeruję zweryfikować swoją wiedzę zanim się wyciągnie jakieś wnioski na temat oprogramowania. Nie rozumiem po grzyba polecać takie coś jak DevCpp. Debugowanie pod DevCpp ssie (można powiedzieć, że go nie ma) a jest to umiejętność, której brak owocuje najbardziej kretyńskimi pytaniami na każdym forum ("moja aplikacja nie działa").


(Grzegorz Ch) #12

pytanie było jak najbardziej pytaniem, zdawało mi się, że nie można pisać komercyjnego softu więc zapytałem. nie używałem nigdy na szeroką skalę tego pakietu MS. pytanie mogło by w podtekście sugerować odpowiedź, gdybym zamiast ":)" wstawił na końcu ":wink:".

a chociażby po to, że Dev-C++ jest dość lekki, nie ma wysokich wymagań, a do programów hello world w zupełności wystarczy :slight_smile:


(Ryan) #13

W programie na 10 linijek mogę popełnić 5 błędów. Dobry debugger jest nie do przecenienia.


(Kuszeras) #14

Na początek może być Dev-Cpp, ale moc to ma podobną do notatnika :wink:. Jak dla mnie - bardzo niewygodny.

Później polecam Eclipse'a z odpowiednim pluginem do C++. Jak mówi mój wykładowca, Eclipse jest jak bolid formuły jeden :). Kto spróbuje, myślę, że zrozumie :).


(Jaszczur 21) #15

Na poczatek najlepszy jest Dev-Cpp.


(Ryan) #16

JaszczuRs : możesz podać choć jeden argument dlaczego DevCpp jest najlepsze kiedykolwiek? Jeden.


(Kamil I 2006) #17

Czy ten Visual jest darmowy?? Można go ściągnąć bez problemów za Free?


(Ryan) #18

Tak. Jest darmowy i można za jego pomocą tworzyć aplikacje komercyjne (jeśli ktoś chce).


(Kamil I 2006) #19

Który z kompilatorów pod Windowsa jest zgodny ze standardem GNU gcc wersja 3.3.3.??


(mktos) #20

Sam sobie odpowiedziałeś. GNU gcc 3.3.3 - to jest nazwa i wersja kompilatora. I z pewnością można podpiąć ten kompilator do środowiska Dev-Cpp, jeśli tak Ci wygodnie.

A Visual C++ 2005 to chyba standardowo wspiera tylko C++/CLI dla .NET, a dla Win32 to trzeba Platform SDK doinstalować, mam rację?