Zainteresowałem się ostatnio językiem asembler. Po zapoznaniu się z różnymi kursami chciałem napisać pierwszy program w tym języku, ale potrzebuje jakiegoś kompilatora. Moja uwaga skupiła się na MASM (Microsoft Macro Assembler), jednak po ściągnięciu tego programu podczas instalacji wyskakuje komunikat, że należy posiadać zainstalowany Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition. Postanowiłem ściągnąć ten pakiet. Jednak ściągnąłem wersje 2008 i kompilator nadal nie chcę się zainstalować i cały czas pojawia się komunikat, że instalacja wymaga Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition.
Czy mógłby mi ktoś poradzić jakiego kompilatora użyć lub jak sprawić aby MASM się zainstalował. (używałem jeszcze NASM, ale chyba nie podszedł mi do gustu).
@temat: MASM jest dołączony do pakietu Visual Studio(czy to Express, czy któraś z płatnych począwszy od VS 6). Znajduje się w ścieżka_do_VS\VC\bin\ml.exe
Dziękuje za odpowiedź, a czy mogłbyś mi jeszcze powiedzieć jak tym kompilować?
Bo za pomocą VS kompilacja C++ jest prosta (opcja w edytorze). Natomiast pliki .asm otwierają się w programie VS, jednak nie widze opcji kompilacji, a przy kompilatorze nasm mam konsole i wystarczy podać odpowiednią komęde.