Kompilator do asembler-a

Witam!

Zainteresowałem się ostatnio językiem asembler. Po zapoznaniu się z różnymi kursami chciałem napisać pierwszy program w tym języku, ale potrzebuje jakiegoś kompilatora. Moja uwaga skupiła się na MASM (Microsoft Macro Assembler), jednak po ściągnięciu tego programu podczas instalacji wyskakuje komunikat, że należy posiadać zainstalowany Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition. Postanowiłem ściągnąć ten pakiet. Jednak ściągnąłem wersje 2008 i kompilator nadal nie chcę się zainstalować i cały czas pojawia się komunikat, że instalacja wymaga Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition.

Czy mógłby mi ktoś poradzić jakiego kompilatora użyć lub jak sprawić aby MASM się zainstalował. (używałem jeszcze NASM, ale chyba nie podszedł mi do gustu).

Pozdrawiam

pomyłka…

http://www.darmoweprogramy.org/programy … embler.php

Generalnie jak napisałem jestem narazie zainteresowane asemblerem, więc nic innego nie wchodzi w gre;)

@up: odpowiedź bardzo na temat…

@temat: MASM jest dołączony do pakietu Visual Studio(czy to Express, czy któraś z płatnych począwszy od VS 6). Znajduje się w ścieżka_do_VS\VC\bin\ml.exe

Dziękuje za odpowiedź, a czy mogłbyś mi jeszcze powiedzieć jak tym kompilować?

Bo za pomocą VS kompilacja C++ jest prosta (opcja w edytorze). Natomiast pliki .asm otwierają się w programie VS, jednak nie widze opcji kompilacji, a przy kompilatorze nasm mam konsole i wystarczy podać odpowiednią komęde.

MASM się obsługuje tak samo jak NASM(z linii komend) tylko przełączniki są inne :stuck_out_tongue:

Szkoda bo miałem nadzieję, na jakis fajnie wygladajacy kompilator taki jak C++ od VS no ale…:stuck_out_tongue: jednak zostane przy NASM.

Dzięki za pomoc:)

Ależ możesz edytować sobie kod w Visualu i kompilować z linii komend lub utworzyć sobie Makefile Project i kompilować spod IDE :wink:

Możesz też spróbować TASM-a. Jak dla początkującego programisty Asemblera powinien wystarczyć. Jego zaletą jest niezwykła prostota użycia.

http://www.darmoweprogramy.org/137/Tasm