Komputer AIO - dotyk

Zastanawiam się nad kupnem komputera typu “all in one”.
Wykorzystywany byłby głównie do internetu, obróbki zdjęć (RAWów), tworzenia doumentów w Libre Office a czasem może włączę jakiś film.
Budżet: około 2,5k.
Dobrze by było, gdyby ekran był dotykowy, ale nie jest to wymóg konieczny.
Karta grafiki bez znaczenia - raczej nie będzie służył do grania (ewentualnie jakieś małe gierki).
RAM: myślę, że minimum 8GB.
Procesor: jeśli Intel to minimum i3, a o konkurencyjnych rozwiązaniach zupełnie nic nie wiem.
Komputer ma być nowy, nie żaden po-leasingowy.
Reszta już raczej ma mniejsze znaczenie.

Proszę o wskazanie jakichś propozycji ewentualnie na co w tego typu komputerach zwracać uwagę przy zakupie.

Jak obróbka RAWów, to na pewno dysk SSD “do obróbki”. A drugi na USB do składowania, bo szybko zapełnisz miejsce. Z marek widziałem Lenovo; zrobił serie Ideacentre (na popularnym sklepie z X w nazwie widziałem dużo modeli). Rozpiętość cenowa jest bardzo duża. Wszystko zależy od rozmiaru ekranu no i - wiadomo - bebechów.

Na Twoim miejscu

• po pierwsze zwrócił bym uwagę na jakość samego ekranu, bo jeżeli będzie kiepski no to nic z tym nie zrobisz :slight_smile:
  • po drugie na pewno bym dotknął w realu jakikolwiek model z serii, czy jest dobrze wykonany, jeżeli jest odpalony na wystawie, czy nadmiernie nie jest nagrzany i czy nie chodzi jak traktor. Tego się najbardziej obawiam w takich konstrukcjach.

[Przemek]