Witam
Tak jak w temacie posiadam 2k i chce złożyć za tyle komputer stacjonarny bez karty graficznej którą chce dokupić "później " co polecacie ? (oczywiście bez monitora myszek itp tylko skrzynia )
- obudowa - 100zł - 400zł - wedle gustu i zapotrzebowania
- zasilacz 180zł - 250zł w zależności od karty graficznej, która będzie pracowała w tym zestawie.
W tej konfiguracji wydajność Ryzena to coś w okolicach Pentium G4560 + GF 1030.
1881,08 zł - Reszta Zostaje dla Ciebie.
Nie polecam Procesorów AMD, bo strasznie się grzeją i będą robić za piec w Zimę…
Po za tym Jednostka Intel Którą ci dałem jest wydajniesza.
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-8400-vs-AMD-Ryzen-3-2200G/3939vsm441832
hmm poprosiłbym jeszcze jakąś “ekonomiczną wersje” obudowy i zasilacza bo ze starego komputera to się nie nadaje :D( pod ten zestaw z i5)
Obudowa:
Zasilacz:
Zasilacz nie jest z czarnej listy, więc posłuży długo
W sumie strzelam jaki zasilacz potrzebujesz, bo to zależne od karty graficznej jaką kupisz, ale do GTX 1060 wystarczy. Powyżej popatrz za 600W - różnica 50 zł. Obudowa to najtańsza, która nie jest totalnym badziewiem cienkim jak papier, ale to rzecz gustu więc dobierzesz ją sobie sam.
Nie pcham się w płyty na Z370, bo po pierwsze procka z odblokowanym mnożnikiem w tym budżecie nie kupisz, a dwa nie ma sensu kupować najtańszej płyty na Z370, bo to dosyć tani szajs więc lepiej wziąć coś przyzwoitego na B360. Można nawet wziąć np:
https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b360m-aorus-gaming-3-980196/
dla oszczędności kilku złotych. SSD nie proponuję, bo to nie ten budżet i nie te potrzeby, no chyba, że masz jakiś dysk HDD o przyzwoitej pojemności.
Nie przeczytałem tego na początku, ale teraz śmiech na sali jest niezły. Procesory AMD się grzeją… No kuźwa gdzie? Temperatury zbliżone do Intela. Dla mnie skrajnie niepoważne jest parowanie taniego, budżetowego procka (2200G) z droższym. Odpowiednikiem i5-8400 (cenowym) jest R5 1600/2600. Z racji mocnego wątku i5 sprawuje się lepiej w grach, ale Ryzen jest bardziej uniwersalny będąc na czele w zadaniach programowych czy renderingu (skończcie z tym Adobe, bo to tylko jeden na kilka przypadków gorszej/równej wydajności). Poza tym platforma AM4 będzie jeszcze chwilę żyła, gdzie Coffe Lake już ma szykowanego niekompatybilnego następce.
Jednakże mój wybór również padł na Intela z tego względu, że obecnie nie ma R5 2600 w wersji ze zintergowanym GPU, a do czasu zakupu karty graficznej bez tego jesteśmy skazani na leżakowanie sprzętu w szafie.
BTW UserBenchmark to żaden wyznacznik wydajności, bo w testach użytkowników jest masa błędów. Spotkałem się z sytuacją gdzie wydajnościowy killer w postaci i5 piątej generacji dostawał w ciry od jakiegoś pentiuma, bo ten drugi właśnie miał jakieś z tyłka statystyki.
A jest jakaś znacząca różnica pomiędzy pamięcią 2x 4GB goodram a hyperX 1x8GB odnośnie wydajności w późniejszym etapie z kartą graficzna. Jeżeli chodzi o kartę graficzną to nie będę celował w jakieś z wyższej półki pewnie jakąś w granicach 1300zł
Ale może kupić później i nie będzie ograniczony przez zablokowaną obsługę szybszych pamięci oraz OC.
Skończcie z tym renderowaniem 24/7 , graniem w cinebench lub nieistniejących zastosowaniach semi pro.
Poproszę o potwierdzone informacje o braku kompatybilności.
Dual nie da odczuwalnych różnic w wydajności. Natomiast wybierając kość 1 x 8 GB będziesz miał 3 sloty wolne na przyszłą rozbudowę pamięci.
W czym jest słaby? To obudowa, która do podstawowego zestawu się jak najbardziej nadaje. Nie chciałem przekraczać i tak ciasnego budżetu.
Ogólnie sama ilość banków wpłynie na wydajność. 2 banki działając w DualChannel dadzą więcej FPS niż jeden. Nie podałeś konkretów tj jakie opóźnienia i zegar. Teraz w sumie zauważylem, ż ez jakiegoś powodu wpadły mi pamięci 1x8 zamiast 2x4
Lepiej będzie zamontować to:
Byłoby lepiej, ale budżet nie pozwala na coś sensownego.
Jak ktoś potrzebuje to kupi, w tym wypadku raczej Ryzena bym nie polecał. Gdyby nie istniały to by nikt na to nie zwracał uwagi.
Wystarczy już fakt, że pod ośmiordzeniowe Intele potrzeba nowej płyty na Z390. Poza tym przy tych problemach z nowym procesem technologicznym bardziej jest prawdopodobne wydanie nowych chipów. Po “upgradzie” z Kaby do Coffee gdzie wymogiem były nowe płyty nie pozostawiam sobie żadnych nadziei, że ewentualne nowe procki będą kompatybilne - pomińmy to co się teraz odwaliło gdzie podstawka ta sama, ale softwarowo można zablokować wszystko.
Trzeba być niezłym optymistą by mieć nadzieję, na powtórkę z SkyLake i Kaby Lake.
Dopowiedziałeś to sobie. Nigdzie nie jest powiedziane o braku wsparcia dla Z370. Jedynie potwierdzono informacje o wydaniu nowego chipsetu - Z390.
Co to ma do rzeczy?
Ale zapominasz lub celowo pomijasz, że przed Kaby były jeszcze Skylake, czyli mieliśmy dwie kolejne generacje zgodne z płytami 1xx.
Nie masz nic poza plotami i domysłami.
Wystarczy być realistą i znać poczynania Intela z ostatnich lat.
Póki co Intel w kontekście ośmiordzeniowych jednostek, ich specyfikacji i specyfikacji chipa Z390, jak również tego, że taki Z370 nie ma oficjalnie wpisanej obsługi tych procesorów, choć procesory już zostały ogólnie zaprezentowane nie chce nic powiedzieć o obsłudze tychże na chipach chociażby Z370. Już był podobny przypadek w historii intela w czasach Broadweli.
A to, że intel już na kolejną generację planował wejście z nowym procesem i prawdopodobnie jak im nie siądzie (bo nie siądzie) to ulepszą obecny i kompatybilność tak czy siak pójdzie w las. Z tego co obecnie wynika Z390 ma być platformą przejściową, która jako jedyna obsłuży 8gen i 9 gen i dopiero ona ma zapewnić powtórkę z Sky/Kaby.
Nic nie pomijam, bo to wcześniej napisałem. Sky i Kaby były kompatybilne na Z170 i Z270. Po przejściu na Coffe trzeba wymieniać całą platformę mimo, że modderzy udowodnili, że te platformy są ze sobą kompatybilne - nawet na Z170 uruchomili i3 8xxx. I jakie “jeszcze” dwie? Nie było trzeciej czy tym bardziej czwartej generacji kompatybilnej z Z170 czy Z270. Zresztą Kaby nie bez powodu był nazywany SkyLake refresh.
Nie zostały zaprezentowane. Zostały zapowiedziane, ale bez szczegółów poza takimi, że będą.
Co ma proces technologiczny do kompatybilności z chipsetem? Nic.
Poza tym ulepszanie 14 nm ma swoje granice i Intel do tej granicy już dochodzi.
Nie rozumiesz? Śpieszę z wyjaśnieniem.
Coffee Lake to nowa generacja, nowe chipsety oraz nowe płyty główne. Jakkolwiek jest to jedynie kosmetyka (poza dodaniem rdzeni) względem poprzedniej. Tak czy owak zaczynamy od zera, a Intel zwykł wydawać co najmniej 2 generacje w ramach jednej platformy.
Dopóki nie będzie oficjalnej informacji, nie masz zasadniczo podstaw do pisania o zakończeniu wsparcia.
Po przeczytaniu tego co napisaliście stworzyłem to:
Jeszcze jedno małe pytanko bo mam jakiś stary monitor na złącze VGA o ile się nie mylę zapewne będę potrzebował przejściówki czy kupię ja na morele ? poprosiłbym o jakiś link oraz jakiś tani monitor żeby wiedzieć co kupić w najbliższym czasie
Płytka przepłacona taką styknie MSI B360M PRO-VDH
Ram w super cenie tu za 349 zł
Zdefiniuj przepłacona. Chłodzone sekcje zasilania, dźwięk 5.1 zamiast 2.1, nieco lepsze części to przepłacanie? Zresztą proponujesz mu zakup dwóch części w całkiem innym sklepie. Dwa razy za przesyłkę płacić? Nawet dla oszczędności raptem kilku złotych nie warto sobie problemu z dwoma sklepami robić.
Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi płytami poza wyglądem? na obu z tych płyt jest typ obsługiwanej pamięci DDR4-2666 MHz a te pamięć co dałeś ma 2800Mhz czyli są niekompatybilne czy ja to źle rozumiem ?
2800 będą pracowały z maksymalnym taktowaniem 2666, bo na tyle pozwala płyta, co nie zmienia faktu, że nie ma po co ciąć, bo zestaw jest już przyzwoity. Już sprawdzałem nie raz. Składanie zestawu w jednym czy drugim sklepie wychodzi zazwyczaj tak samo, bo jedno może być tańsze, a drugie znowu droższe. Czy dla nawet tych 50 zł warto robić sobie takie chocki-klocki?
albo wszystko zamówić z X-komu z ciekawości porównałem i z x-komu wyjdzie ok 30 zł taniej. Do tego znowu wspomnę o adapterze do monitora z vga …jaki kupić