Cześć
Szukam komputera biurowego z systemem windows do 2000 zł, W komputerze zależy mi na dysku ssd o pojemności około 240 gb, mocnym procesorze oraz 16gb ram ddr4, karta graficzna jest nie istotna, najlepiej jak płyta główna będzie miała zintegrowaną kartę graficzną. Windowsa mogę zainstalować samodzielnie, ale cena musi być wliczona w te 2000 zł. Jakie konfigurację sprzętowe polecacie?
Wybieraj.
Sprawdź ceny w innych sklepach.
A Windows to gdzie? Ciężko będzie złożyć coś nowego z czterodziałaniowym procesorem. Po odjęciu ceny systemu windows zostaje około 1500 zł
Ceny przybliżone raczej zaniżone
16 GB RAM 550 zł
dysk ssd 240 GB 200 zł
tani ale przyzwoity zasilacz i obudowa to razem minimum 200 zł
najtańsze płyty główne to 250 zł
zostaje 300 zł na procesor, kupi się za to w sumie tylko 2 rdzenie i 4 watki czyli Athlon 200GE, żeby dostać 4 rdzenie czyli Ryzen 2200G zwiększ budżet o 250 zł lub zrezygnuj z czegoś
Moja propozycja z 2200G
Polecam propozycję @daras28-82 Do 2000 zł nie tak łatwo będzie złożyć nowy biurowy PC z 16GB RAM i ~250GB SSD.
Da się zrobić Tylko do czego Ci 16 GB RAM? I Mocny Procesor? Łatwiej by podpowiedzieć Bo to dość ciekawe połączenie, a mimo wszystko jak procek ma być “mocny” to byłby lepszy 2400G, wielowątkowość ma.
Wyszło z 2200G 100 zł więcej (z 2400G +200), ale możesz przyciąć koszt obudowy, może dysku, może płytkę taniej dostaniesz, ram . Poszukaj po sklepach. Poczekałbyś trochę, to dolar może bezie nieco tańszy Ogólnie jest b. budżetowo, ale nie grasz w gry w pracy, to ram może być wolniejszy i z większym CL, starcone 5 FPS w Excelu nie zaboli, chyba
https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=396100 Alternatywa, to niestety używane z Allegro, na Athlona na Zen nawet nie patrz…
Moja propozycja totalnie budżetowo z 2200G ale wolałbym te kilkadziesiąt zł dopłacić do Windowsa BOX.
Nie jestem specjalistą, nie wiem jak wygląda legalność Windows Home w firmie, czy można Jeżeli tak, to masz rację, może być ta wersja. Wahałbym się natomiast z prockiem i ramem, autor mówił “mocny”, 2400G jest o 50% droższy, ale i o 15-30% wydajniejszy, prędkość czy CL RAM powinny mieć mniejszy wpływ od nieco większej wydajniejszych rdzeni i 2x większej liczby wątków. Tylko to zależy od aplikacji, które mają lecieć, więc czekamy;) https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-5-2400G-vs-AMD-Ryzen-3-2200G/3183vs3186