Komputer ... brak reakcji na nową kartę graficzną


(tomasko) #1

Witam,

 

Mój komp działa dobrze ale jego karta graficzna " intel HD 4400" nie pozwala na granie w kilka gier.

 

Mam kartę ze starego kompa invidia geforce 210 ale jak ją wkładam to komputer dostaje jak by jakieś "spięcie" czyli po instalacji nowej karty graficznej  brak jakiejkolwiek reakcji poza napisem na ekranie " brak połączenia "

 

Instalowałem kilka razy karte graficzną i i po instalacji nowej karty za każdym razem to samo .

 

Oczywiście wszystko robiłem po wyłączeniu bezpiecznym kompa z prądu .

 

Wkładam nową kartę i monitor już nie ma połączenia z komputerem... brak połączenia.

 

Jak tylko ją wyciągam to już wszystko działa.

 

Mam płytę do karty i karta na pewno jest dobra bo jeszcze pare miesięcy temu działała dobrze.

 

Czy mam gdzieś wcisnąć jakiś przełącznik?

 

Co robię zle?

 

Mój komp :

 

Acer veriton 4130

 

Intel core i3 3,4 Ghz podwójny

 

Intel HD 4400

 

Windows 7

 

system po angielsku

 

 

 

Dzięki


(Dimatheus) #2

Hej,

A czy po włożeniu karty przepinasz kabel z monitora do odpowiedniego portu w nowo zamontowanej karcie?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(scripter1) #3

Jeśli po wpięciu nowej karty i podłączeniu do niej kabla od monitora komputer jej nie uruchamia a na monitorze masz “brak połączenia” to należy zrobić 2 rzeczy:

  1. Sprawdź czy masz podłączone do karty dodatkowe zasilanie jeśli tego ona wymaga, jeśli ma dodatkowe złącze zasilania to trzeba je podłączyć (chociaż ta karta co piszesz raczej nie potrzebuje dodatkowego zasilania);

  2. Przeczyść płytę główną z kurzu zwracając uwagę zwłaszcza na złącze karty graficznej (ja używam miękkiego pędzelka), odrobina kurzu w tym złączu potrafi uniemożliwić uruchomienie karty.

Sprawdź też jaki masz zasilacz, jeśli zasilacz ma małą moc to może ona nie starczyć do pracy z dodatkową/mocniejszą kartą.

Jeszcze gorzej jeśli by twój zasilacz był z czarnej listy (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html), taki niby zasilacz nie tylko nie ma w rzeczywistości tej mocy która jest deklarowana na nalepce ale też nie pracuje stabilnie (może być źródłem przycięć/zawieszeń/restartów systemu itp. oraz ogólnie niższej wydajności komputera) a na dodatek nie ma poprawnie wykonanych zabezpieczeń przez co uszkadzają one płytę główną i kartę graficzną (czasem zasilacz się spala uszkadzając też inne elementy).


(JNJN) #4

 

Nie wiem, czy jest sens wymiany na GF210, ponieważ strzelam, chyba integra jest wydajniejsza?

 

Jesteś pewien, że GF210 sprawny?

 

 

I firmowe kompy są kapryśne, mogą działać tylko z dedykowanymi kartami w/g specyfikacji.


(GioWDS) #5

Spróbuj resetowania ustawień BIOS-u - czasem pomaga.


#6

Pomijając problemy ze sprzętem, zabieg ten nie ma najmniejszego sensu, ponieważ, jak już zauważył kolegaJNJN - w tym wypadku zintegrowana karta jest wydajniejsza od tego GF.


(tomasko) #7

Tak wiem ze GF 210 jest słabsza , ale mam ochote zagrac w moją ulubioną grę time shift

 

Ta gra nie włącza się na tej zintegrowanej karcie.

 

Mam w planie zainstalować tą GF 210 tylko na czas grania w tą grę.

 

Jak mogę sprawdzić jaką ma moc i jakiej jest marki mój zasilacz?


(Dimatheus) #8

Hej,

Odkręcając obudowę i sprawdzając na tabliczce znamionowej zasilacza.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(tomasko) #9

Dimatheus   zrobiłem jak napisałeś  i znalazłem tylko takie informacje :

-Liteon

-Model PS-5221-06 a2

-total output not exeed 220 wat

-dc output +5V / 14A max

-Made in china

 

Reszta to jakieś chińskie znaczki

 

Nie znalazłem go na czarnej liście :slight_smile:


(JNJN) #10

 

To firmowy zasilacz i spokojnie wystarczy do GF 210, który pobiera około 30 W.

 

Ale żadnej wydajnej karty nie zainstalujesz przy tym zasilaczu.


(tomasko) #11

JNJN to znaczy że wszystko powinno być dobrze po instalacji tej karty?

 

Czyściłem cały komputer z kurzu tak jak radził scripter1

 

I nadal nic … cały czas to samo.

 

Co mogę jeszcze zrobić?

Znalazłem na forum pure pc taką możliwość:

 

-a w biosie przełaczyłeś się na zewnętrzną?

 

Co to znaczy?

 

Trzeba coś przełączyć w bios?


(Dimatheus) #12

Hej,

Generalnie nie powinno to mieć większego znaczenia, bo włożenie karty do portu AGP/PCI-E automatycznie dezaktywuje kartę zintegrowaną. Do jakiego portu podłączasz monitor? Możesz pokazać to na zdjęciu? Czy stosujesz dodatkowo jakieś przejściówki?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(tomasko) #13

Nową kartę wkładam do portu pci-e bez żadnych przejściówek.

 

Ta sama wiadomość jest na porcie karty zintegrowanej i nowej wstawionej " brak połączenia "


(mrFreeze) #14

Może pytanie będzie dziwne ale wole spytać po instalacji tego GF210 podłączyłeś monitor pod jej wejście vga/dvi? Zadano już Ci to pytanie ale nie widzę żebyś odpowiedział na nie.


(tomasko) #15

mrFreeze jak czytałem twoje pytanie to przypomniało mi się parę kawałów … tak podłączałem monitor i dla pewności dokręcałem  śrubki .

 

Czasami dziwne pytanie dla jednego jest śmieszne a dla innego dziwne i nie do pojęcia.

 

Trzeba zawsze sprawdzić coś dziwnego jak już nic normalnego nie działa.

Mam jakąś szanse że uda mi się zainstalować tą GF210 ?


(Dimatheus) #16

Hej,

Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie, jakim portem podłączasz monitor i kartę (D-Sub, DVI, HDMI, DP) i czy nie stosujesz tam jakiejś przejściówki.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(JNJN) #17

No i ważne pytania:

  1. czy GF210 jest sprawna? test na innym kompie

  2. czy po włożeniu karty do portu PCIE system wykrywa nową kartę grafiki?


(tomasko) #18

Mod karta ma dwa wyjścia ( hdmi , dvi )

 

Mam podłączoną przejśćiowke na ( vga ) taki kabel mam w monitorze.

 

JNJN karta działała prawidłowo parę miesięcy temu … wyciągnąłem ją po wyłączeniu starego kompa i schowałem w bezpieczne miejsce … leżała aż do teraz na pewno nikt jej nie dotykał.

 

  1. czy po włożeniu karty do portu PCIE system wykrywa nową kartę grafiki?

 

Nie wiem czy ją widzi bo po włożeniu karty jest tylko wiadomość na monitorze ( brak począczenia )

 

To samo jest na karcie zintegrowanej i tej mojej.

 

Czy to przez tą przejściówkę ?


(Dimatheus) #19

Hej,

Tak, może to powodować uszkodzona przejściówka. Ale najpierw podaj producenta karty - wiemy, że GeForce, ale kto kartę wyprodukował; pomocne może być opakowanie po karcie. Trzeba ustalić, zy port DVI przekazuje też sygnał analogowy.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(scripter1) #20

Co to za przejściówka jest dokładnie, HDMI->VGA czy DVI->VGA, pod który dokładnie port karty graficznej ją podłączasz?

Czy ta przejściówka jest sprawna, używałeś jej już?

Oczywiście przejściówki HDMI->VGA nie zadziałają i nawet nie mają prawa zadziałać (chyba że jest to konwerter zawierający układ elektroniczny ale one są drogie) ale nie każdy o tym wie w sieci można znaleźć sporo takich oraz innych przejściówek które nie mają prawa działać.

Nie zadziała również łączenie przejściówek HDMI-DVI + DVI-VGA.

Druga sprawa jeśli podłączasz monitor do portu DVI w karcie prze przejściówkę DVI->VGA to jak napisał już kolega Dimatheus trzeba sprawdzić czy ta karta wysyła w ogóle sygnał analogowy przez port DVI oraz czy przejściówka ma właściwy typ złącza DVI (porównaj typy tego złącza tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface).

Aby był przesyłany sygnał analogowy to twoja karta graficzna musi mieć złącze typu DVI-I (ewentualnie DVI-A ale na kartach raczej tego złącza nie montują) i podobnie przejściówka musi mieć przynajmniej złącze typu DVI-A (ten typ był by najodpowiedniejszy dla tej przejściówki ale DVI-I też może być), jeśli karta i/lub przejściówka ma złącze DVI-D to sprawa jest przesądzona że nie uzyskasz sygnału analogowego.

Nawet jak karta i przejściówka mają odpowiedni typ złącza to też sprawa nie jest pewna bo mimo tego karta może nie wysyłać sygnału analogowego i trzeba to sprawdzić po nazwie producenta i dokładnym modelu karty.