Witam, nie wiem czy dobry dział więc z góry przepraszam za pomyłkę.
Otóż od paru dni walczę z takim problemem, że komputer (Windows 10), losowo (od godziny wzwyż) gubi połączenie z DNS (nie jestem pewien czy dobrze to ująłem), nie ważne czy to przez kabel ethernet czy wifi.
Wygląda to mniej więcej tak:
Na pierwszy rzut oka nie ma internetu, chociaż ikona połączenia obok zegarka pokazuje jakby był, jest nawet nazwa dostawcy.
Nie mogę połączyć się z żadną stroną, komunikatorem itd.
Nie mogę dostać się do routera przez 192.168.1.1 ale mogę go spingować w cmd.
Mogę przejąć zdalną kontrolę nad swoim komputerem np. za pomocą aplikacji do pulpitu zdalnego w telefonie.
Co próbowałem do tej pory:
Reinstalacja sterowników (różne rodzaje, od najnowszych, do windowsowych oraz starych)
Podpinanie się do innych sieci za pomocą karty wifi na usb (np. do hotspotu z telefonu), też nie ma internetu
Skanowanie na wirusy (mam avasta premier), adw cleaner, spybot, iobit malware fighter
Ręczne ustawienie adresów ip, bramy, maski i dns
Wyłączenie wszystkich możliwych firewalli, od windowsa po avasta itd.
Restart/Reset routera.
Jedyne co pomaga to całkowity restart komputera, inne urządzenia działają w porządku więc to nie wina routera (chyba).
A co masz w pliku c:\windows\system32\drivers\etc\hosts?
Czy możesz ze swojego komputera spingować jakiś adres IP w Internecie (np. 8.8.8.8)? Jak 8.8.8.8 się nie pinguje, to spróbowałbym jeszcze np. 194.0.171.163.
Czy inne urządzenia łączą się przez ten sam router z Internetem bez problemu?
Jak ręcznie ustawiasz adresy, to co ustawiasz jako DNS? Czy próbowałeś zmieniać na 8.8.8.8 i 8.8.4.4 (to są serwery DNS dostarczane przez Google)?
Nie łapę za bardzo Windowsa 10 ale spróbuj na router na stałe ustawić IP do tego kompa może ma problem z DHCP i w kompie wtedy ustawiasz IP jakie przydzieliłeś i maskę i oczywiście bramę czyli IP routera i ustawstaw DNS na kompie np: OpenDNS lub Google i zobaczyć
No ale jak wspomniałem, problem występuje nawet gdy podłączę się do hotspotu z komórki (który bierze internet z danych komórkowych), więc nie sądzę, że to wina routera, poza tym reszta urządzeń działa prawidłowo.
A miałeś ostatnio na 10 jakąś aktualizację? może coś popsuli?
A wcześniej działało bez problemów?
a tak z innej beczki nie za dużo tego, ja jak jeszcze korzystałem z win prawie nigdy nie miałem żadnego syfu, a każdy taki program spowalnia pracę systemu etc. itp.
A szpiegi można w hosts wyłączyć, mam gdzieś całą listę starą ale zawsze:
DNS mozesz ustawić na sztywno w ustawieniach karty sieciowej,Właściwości> ustawienia IPv4> tam wpisz w DNS statycznie 8.8.8.8 i 8.8.4.4 to są DNSy googla.
Może operator z jakichś przyczyn blokuje ruch DNS do innych serwerów niż jego własne (tylko nie wiem, po co), a jego własne co jakiś czas niedomagają, i wtedy masz problemy.
Z nowych informacji:
Nadal mogę grać w gry online (np. csgo, lol) o ile gra była uruchomiona gdy “zerwie” połączenie, mogę wyszukiwać gry, serwery itd…
Prawdopodobnie udało mi się rozwiązać problem, a jego przyczyną był hyper-v i przełącznik wirtualny od sieci, od kiedy odinstalowałem hyper-v nie zerwało mi połączenia.
Dla ludzi z podobnym problemem, może komuś się przyda.