Macie jakieś pomysły jeszcze?
Nic nie piszesz, co do tej pory zrobiłeś, które porady zastosowałeś. Potrzebna wiedza, nie pomysła…
Błąd może być prozaiczny. We właściwościach napędu możesz mieć zaznaczone autoodtwarzanie i wybierz akcję do wykonania kolejno pod typem plików i możesz mieć niewłaściwie zaznaczone - nie podejmuj żadnych akcji. Na dole masz - przywróć domyślne, lub monituj za każdym razem. Sprawdź też kolejno we właściwościach nagrywarki - sprzęt - rozwiązywanie problemów, potem zaawansowane, szczegóły sterownika itd. Jakby co, daj logi OTL, przynajmniej będzie widać, jakie błędy pokaże w Extras, a i fachowcy się przyjrzą, co może być w konflikcie.
Patrzyłem we właściwościach i tam jest wszystko ok, jedynie co przykuło uwagę to soft od CDromu bo jest z 2006 roku ale jak ściągnąłem program od aktualizacji to pisze , ze jest ok
Odinstaluj napęd CD/DVD w menedżerze urządzeń.
Komputer -> Zarządzaj -> Menedżer urządzeń
Po restarcie system automatycznie wykryje i zainstaluje nowe urządzenie.
Widzę, że soft, to zabytek, więc co to za napęd? Nie za stary do win7? Za pięćdziesiąt parę złociszy możesz mieć nówkę w komputroniku.DVD - allegro, z gwarancją za 18 zł.
Reinstalacja nic nie dała.
Napęd działa normalnie na plytach z autorunem a naped juz troche ma ; )
Dokładnie - jaki to napęd. Nie zawsze system potrafi znaleźć nowsze stery. Podałem Ci uprzednio, żebyś zobaczył, jak isobuster, po zainstalowaniu zaznaczyć wersja podstawowa, czyta Twoje płyty bez autorun. Otwierasz program, wkładasz płytę i podajesz, co widzisz.
W ISO Busterze pisze , że pusty CD
A napęd podam Panu później
Skoro tak pokazuje isobuster, to trzeba rozumieć, że jego aktualny sterownik nic nie zmienia, a więc nie poprawisz sterownikiem w systemie. Albo płyty masz źle nagrane i rzeczywiście nie ma na nich danych do odczytu, albo już laser jest wzbudzany przez autorun na płycie, a normalnie już odmawia współpracy. Starość nie radość. Sprawdź te płyty gdziekolwiek indziej, czy jest ich zawartość. Jeśli nagrywałeś te płyty z poziomu tej nagrywarki, przez systemowy panel, to sprawdź jeszcze raz nagrywając cokolwiek na płytkę programem burnaware free.
A właśnie dzisiaj mi się przypomniało , że ta nagrywarka ma około 2,3 lat bo pamiętam , że miałem jeszcze jedną to mi siadła i kupiłem nową coś około 70 zł dawałem.
A płyty są raczej nagrane a na XPeku chyba wszystko kiedyś działało. Wgram xpka i dam odpowiedź tylko niem wiem kiedy bd czas
Czy 2-3 letnia nagrywarka może mieć siedmioletni soft? Twoja powinna mieć aktualniejsze sterowniki. Moja siedmioletnia nagrywarka ma tak samo stary soft, ale nagrywa i zgrywa super. Nie katowałem jej grami z płyt, tylko uruchamiałem gry z jej obrazu na dysku (emulatory).
Przyszło mi do głowy, żebyś zapoznał się z tym programem http://www.dobreprogramy.pl/Nero-DiscSp … 12386.html ponadto sprawdź podpięcia, czyli okablowanie nagrywarki, bo masz niemłody sprzęt - podociskaj starannie, a odłącz wtedy od sieci.
Niby jeszcze powinna długo nagrywać. Czy pobrałeś stery pod win7? Pewnie coś brakuje w rejestrze, a tylko autorun inicjuje odczyt. Daj odczyty błędów z podglądu zdarzeń.
Nie aktualizowałem sterów
Witam,
Sory, że odkopuje.
Odinstalowałem stery z menedżera i nic nie dalo dalej to samo.
Coś mi sie zdaje, że to może być ten Vmaware czy coś takiego bo nie mogłem go odinstalować a potrzebny mi do gierki kiedys był no i chyba po tym programie coś mi siadło i teraz nie czyta…
Pomóżcie.