Witam otrzymałem używany zestaw komputerowy dell bez oryginalnej płyty cd ale z nalepka z kluczem na obudowie wyczytałem że aby zainstalować legalny win muszę mieć płytę dedykowaną do tego zestawu dell i taką oryginalną pożyczyłem na czas instalacji windowsa Xp profesjonal podczas instalacji nie musiałem wpisywać kodu z nalepki i to mnie zdziwiło bo teraz nie wiem co dalej robić jak wprowadzić ten cd key i czy w ogóle jest to potrzebne?? komputer ma działać na magazynie w firmie proszę o pomoc Pozdrawiam
Te dedykowane mają swój klucz odrazu w instalce , jeżeli zainstalowany system nie bedzie chciał aktywacji to już nie bedziesz musiał nic wiecej robić .
czy to znaczy że system jest już oryginalny?? ale nie trzeba juz nigdzie dzwonić żeby zarejestrować system?? to po co ten klucz gdzie go podać czy wpisać??
– Dodane 01.10.2011 (So) 12:24 –
a może pożycze oryginalnego windowsa xp i przy instalacji albo po wpisze mój cd key czy tak będzie lepiej??
Większości jest że masz naklejke na sprzęcie a w systemie ma się inny klucz czyli korporacyjny czy jakoś tak ma to ułatwić firmie instalowanie na wielu kompach .
ale czy to jest legalne przecież ja już nie mam tej płyty dedykowanej oddałem ją
– Dodane 01.10.2011 (So) 13:03 –
mam takie pytanie czy mogę podmienić w jakiś sposób klucz który aktualnie mam na ten z nalepki??
Nic nie zmieniaj, system jest już legalny. Dell tak ma, że nie wymaga klucza ani aktywacji. To nie jest zwykły OEM. U mnie w lapku Dell tak samo wygląda sytuacja, a tego klucza z naklejki nawet nie przyjmuje, ani przy instalacji, ani w czasie próby aktywowania.
dokonałem aktywacji z tego poradnika http://komputery.katalogi.pl/Masz_probl … t5922.html i mam teraz taki sam klucz co na nalepce