Dostałem zadanie rodzinne za złożenie komputera dla dzieciaków do 3tys zł. Mniej więcej wiem co i jak. Mam fakty i chciałbym tylko o stwierdzenie czy to dobry zestaw jest. Kupienie gotowego zestawu to moim zdaniem porażka, bo nie wiadomo co do środka wkładają, a zasilacz, płyta główna ma znaczenie według mnie. Komputer taki do pracy, trochę do grania, nic wymagającego i do internetu generalnie. Bez systemu, mam możliwość wgrania z uczelni.
Też dla siebie bym pewnie brał Intel i5. Tylko co zauważyłem, dopłaca się te 300 zł więcej. Może jest lepszy wydajnościowo, do obliczeń, ale martwi mnie ta karta graficzna HD 4600, jest o wiele gorsza od tych co maja te APU readony R7 bodajże. Nie rozumiem czemu intel nie wsadzi tych kart graficznych Irisów 5200 do tych swoich procków, to mnie boli.
Problem taki jest, że dałbym I5, to już jest wyższy koszt + jakaś karta graficzna sensowa na, to koszt komputera wychodzi o wiele ponad 3koła. Za 3 koła samego kompa jakbym składał, to raczej wiadomo co i jak, a jak wchodzą pierdoły, typu monitor itp to już jest problem.
takowych wyłączników to raczej nie ma w listwach natomiat widzę, że kupując taką listwę kupujemy tak naprawdę ubezpieczenie sprzętu i to by miało sens.