Leniuch, są, są.
Cały zestaw za 3,5k z Windowsem i monitorem to niedużo. Kompromisy na każdym kroku, pierwsze pytanie, czy potencjalnie obdarowany jest uzależniony od CSGO/Fortinite i strzelanek?
Wiele mówił nie będę: myszka, głośniki, klawiatura są marki no name, z naciskiem na “są”. Obudowa dolno poziom klasy średniej. Płyta przyzwoita, procek dobry (jak nie możesz 3500 przekroczyć zamieć na Ryzen 1600 o 100 zł taniej, ale szkoda). Karta graficzna dobra. Monitor budżetowy ale odświeżanie 75 i 24 cale, czyli “przyzwoicie”. Dyski sztuk dwa po kosztach SSD na system i 1/2 gry, reszta na HDD. Ramu niestety tylko 8 GB i to jedyne (poza myszką/klawiatura i głośnikami) co w perspektywie 18 urodzin będzie trzeba zainwestować. Kabel zasilający, kabelki do dysków zapytaj czy są, jak nie kilka (do 50 zl) dojdzie…
Pojechałem, ale wyszedłem z założenia, ze myszkę czy słuchawki już z kieszonkowego dokupi sobie lepsze, gpu nie, a i dziadkowie się ucieszą, ze wnuczek częściej wpada.
Ale tak na poważnie set z rx 580 jest oczywiście bardziej zbalansowany a dodatkowo 16 GB RAM sporo rekompensuje słabszą nieco kartę i procka.
Jeśli chcesz dostać gotowy produkt to dobrze zamawiać z usługą montażu w x-kom:
Powyżej masz przykładowy komputer z Windows, dobrym monitorem i wydajnym procesorem oraz grafiką. To moim zdaniem najbardziej optymalna wersja. Wiadomo - można kupić lepszy procesor (extra 100 - 120 zł do Ryzen 2600), lepszą grafikę (extra 200-300 zł). Ale tyle co złożyłem moim zdaniem wystarczy.
Nie polecam natomiast składać w Morele. Straszna fuszerka tam leci, źle dokręcone elementy, nie ułożone kable. W x-kom jak kupujesz taki zestaw to wszystko skonfigurują przynajmniej i będziesz mógł podłączyć, zalogować się i korzystać.
Cześć
Dzięki za podesłania propozycji
Co do propozycji podoba mi się komentarz co do prezentów uzupełniających zestaw od babciow i dziadków - taki miałem właśnie pomysł
Nie kupowałem jeszcze przez nera składanego kompa
W przypadku morele rozumiem ze kurier xkom w punkcie
Chciałem zapytać o kartę sieciowa - rozumiem ze zintegrowana z płyta (ew pytanie o wifi)
Nie wiem czy x-kom przyjmie kompa od morele żeby na Ciebie poczekał
Jak będziesz miał składać zamówienie to napisz do doradcy czy nie dadzą jakiegoś rabatu.
Opcjonalnie możesz skonfrontować ceny z x-kom.
Bo obecne generacja Intela nie opłaca się, dopiero w następnej dojdzie wielowątkowość, podobnie Geforce w niskim segmencie nie ma ciekawych kart. Do 1000 zł jest tylko 1650 Super, ale z 4 GB Vram i to nieco może ograniczać. Za 1000 jest już 1660, a niżej najbardziej opłacają się Radeony.
… i awaryjne już niestety, ta płyta ma koło 8 lat, może wieć być starsza od Twojego obecnego setu. Sam procek nie ejst tragiczny, ale ta platforma powinna być w muzeum lub dla ludzi, którzy jeszcze na niej siedzą.
Dzięki
Jeszcze jedno pytanie
Wpadłem na pomysł ze kupią win10 osobno (np na soft360) i zostaje mi trochę budżetu na kartę/ monitor czy coś innego
Możesz ew coś do podmianki ?