Nie wcinam się, kazdy moze tutaj zabrać głos. Koleś szuka czegoś w przedziale do 4k, akurat coś takiego sprzedaję, no to piszę. Niesmaczne byłoby zmuszenie kogoś do kupienia tego laptopa, a ja jestem od tego daleki. Nie podoba się? No to nie kupować. Złej woli też nie mam, uważam że to dobry laptop. Tak, RTX 4070S desktopowe jest z 80% bardziej wydajne niż RTX 3060, ale czy coś tu zataiłem? Oczywiste jest że nie oczekujesz po laptopie takiej wydajności jak po desktopie. Benchmarki można sobie obejrzeć, a wręcz trzeba jeśli jesteś kupującym, nie jest to wiedza tajemna.
Na GIGABYTE G5 KF-E3EE313SD z 4060 który kosztuje ok 3700zł wyciąga w okolicach 80-110 i co to ma do rzeczy, to nie jest wymagająca gra. Na 4070 wyciąga 140-200.
Zanim napiszesz coś o złej woli: nie muszę wiedzieć takich rzeczy i nie wiedziałem. To kupujący ma obowiązek się rozejrzeć co i jak żeby kupić jak najlepiej dla siebie. Nie podoba się komuś oferta? Nie kupować. Biorąc to wszystko pod uwagę, nie uważam że wrzucenie tutaj tej oferty było czymś nieodpowiednim. Ja mam prawo promować to co sprzedaję i wątek był do tego odpowiedni, druga strona ma prawo ocenić czy chce kupić czy nie. Tak działa wolny rynek.
Edit:
Spojrzałem z ciekawości na benchmark, i różnica miedzy laptopowym 3060 a 4060 jest minimalna: https://www.youtube.com/watch?v=3H0QdQcefrU , więc tym bardziej wydaje mi się że cała ta dyskusja jest o tym że twoim zdaniem po prostu laptopy gamingowe są do dupy. No i okej, masz prawo tak uważać, ale jeśli ktoś uważa inaczej to nie znaczy że ma złą wolę.
Po to zadają tutaj pytania, żeby im jakiś cwaniak z marketu czy innego wynalazku, nie wcisnął bubla, twierdząc, że to 8 cud świata.
To jest WYCOFANY sprzęt. Dzisiaj podobne sprzedają w okolicach 3000zł z groszami i nie jest to wcale opłacalna oferta, to nie jest tyle warte.
Do tego jeszcze stare, więc zajechany wentylator, zaraz będzie do wymiany, nie wiadomo czy zaraz grafika nie padnie, jak było grane na tym ciągle, do tego Lenovo, więc kto wie w jakim stanie słupki i mocowania zawiasów, zwykle w kilkuletnich to się zaczyna rozpadać. Więc trzeba się liczyć z kosztami rozebrania, zmiany past, wyczyszczenia, ewentualnej wymiany wentylatorów i mamy starego grzmota w cenie nowego z szybszą kartą. Oferta faktycznie, rewelacyjna.
Nie widzę i nie muszę widzieć, może się zastanowi nad lapkiem? A jeśli się nie zastanowi to okej, ale mam prawo napisać tu o tym co sprzedaję.
Po to zadają tutaj pytania, żeby im jakiś cwaniak z marketu czy innego wynalazku, nie wcisnął bubla, twierdząc, że to 8 cud świata.
Nie twierdzę że ten laptop to 8 cud świata i nie jestem z marketu.
To jest WYCOFANY sprzęt. Dzisiaj podobne sprzedają w okolicach 3000zł z groszami i nie jest to wcale opłacalna oferta, to nie jest tyle warte.
Nie zauważyłem że jest wycofane, no ale okej: jeśli ta oferta jest zła to wolny rynek zdecyduje i po prostu nikt nie kupi, więc to mój problem a kupujących.
Co do reszty to akurat co pół roku wymieniałem paste na GPU, czyściłem wiatraki i wymieniałem ciekły metal na CPU, więc nigdy nie było tam złych temperatur, no chyba że 83C na CPU w laptopie i 85C na GPU w laptopie to złe wyniki. Jeśli porównać do desktopów to na pewno.
Nie wiem w czym problem i nie wiem do czego ta rozmowa prowadzi, ale szczerze mówiąc to niespecjalnie mi zależy żeby się dowiedzieć bo już późno. Dobrej nocy
Po pierwsze to są niskonapięciowe procesory i karty, więc mają część mocy stacjonarnych. Po drugie, zobacz sobie jaki masz po kilkudziesięciu minutach throttling.
Do niczego, jedyne co chciałem osiągnąć, to wyjaśnić sprawę, że ten laptop nie jest ani alternatywą dla PC, ani nawet sensownym zakupem w tej cenie.