Komputer dla gracza/grafika, budżet 3000–4000 zł

Poszukuję propozycji części do komputera w budżecie 3000 do 4000 (może być trochę więcej) dla streamera/grafika. Procesor prawdopodobnie wybiorę IntelCore 7, Windows 10. Z góry dzięki! :slight_smile:

Ciężko bo tyle to kosztuje karta graficzna.

1 polubienie

Chyba dla grafika 3D albo streamera nowych gier.

Co chcesz nadawać?

1 polubienie

Nie nastawiam się na bardzo wymagające gry, streaming pewnie głównie z programów graficznych 2d (typu Photoshop, Adobe Ilustrator, Gimp, Medibang). Oczekuję aby mi się po prostu nie ścinał przy włączaniu OBS wraz z takowymi programami

W takim razie sugeruję wybrać płytę pod AM5 i do tego jakiegoś Ryzena z grafiką (te nowsze mają wydajność w okolicy GTX1060 a nawet sporo lepiej ), odpadnie ci więc parę zł i będzie na inne graty.

Z Ryzenem 8700G, płytą( coś popularnego z B650) i pamięcią RAM (64GB DDR5 ok 6000MHz) zmieścisz się w okolicy 2500-3000zł, do tego jakis dysk m2 Kioxia, czy WD, nie wiem jak pojemny,. 1TB?. Obudowa może być jakaś tańsza, szukaj takiej, która ci się podoba do np. 200zł. Kryteria wentylatory z przodu i u góry, wysokości chłodzenia minimum 16.5cm, jak planujesz kartę GFX zwróć uwagę, aby z przodu na dole nie było zatok na dyski i jakichś ramek. Zasilacz spokojnie jakaś 500 to ogarnie, jak ma być potem grafika to 750. Najtańsze co ci nie wybuchnie i nie będzie żarło prądu to chyba Coler Master. Wystarczy brąz, różnica kilku watów przy Gold nie zwróci się za życia zasilacza.
Do tego możesz dokupić sobie Aver Media LIVE Gamer. Używkę jakąś, za 200-300zł. To sprzętowa karta do streamingu,.więc da ci idealny obraz, z komresją sprzętową i to bez obciążania GPU i CPU.
Jak możesz sobie pozwolić, to zawsze warto do tego dodać lepsze chłodzenie.

1 polubienie

Dziekuje ślicznie!! Masz jakąś stronę z używanymi częściami czy raczej pochodzić po mieście i popatrzeć jakiś sklep stacjonarny?

No po ostatnich doniesieniach dotyczących procków Intela to lepiej się wstrzymać z 13 i 14 generacją. Ewentualnie 12gen z i5-12400F i jakimś sensownym Radeonem w budżecie ale w tym przypadku z lekko kilka stówek więcej by wyszło.

Celuj od razu w 11, najlepiej Pro.

Zdecydowanie polecam, sam bym tak zrobił w obecnych czasach (albo przynajmniej do wydania nowych procków Intela).

Dopytam (dla siebie) → jak taką kartę się podłącza? Widzę że są pod PCIE z dwoma HDMI. HDMI z GPU do karty i z karty do monitora czy na jakiej zasadzie ma to działać?

Ja tam bym na allegro szukał.

1 polubienie

Kartę łączy się przez HDMI, daje obraz na przelot i przy okazji kompresuje, gotowy obraz leci PCIE i można go dowolnie użyć. Da się podłączyć inny sprzęt pod kartę o ile nie jest kodowany. Zdaje się, że wyjście z Tunera kablówki nie pójdzie, ale nie wiem.

1 polubienie

Raczej pójdzie bo to chyba tylko zwykły sygnał per hdmi.

1 polubienie

Nie jestem pewien czy HDCP nie stanowi problemu.

1 polubienie

Hej, zastanawiam się czy była by szansa gdybyś wysłał mi listę części które wymieniłeś na morele/x-comie?? bo nie mogę się połapać i czuję, że zajmie mi to całe wieki

Po prostu wpisz sobie w wyszukiwarkę części.
Ryzen 8700G, 2X32GB DDR5 6000MHz, SSD M2 Kioxia 1TB, Obudowa mATX lub ATX popatrz sobie co ci się podoba, po prostu sprawdź wysokość chłodzenia jaka wejdzie minimum 16cm.
Zasilacz 400W (jak nie rozbudowujesz) 750w jak będzie potem karta. Chieftec, ColerMaster, DeepCool no nie wiem co tam z tańszych jeszcze będzie niej wybuchowego hmm.
Karta AverMedia Live gamer HD znajdziesz na znanym portalu aukcyjnym za 200-300zł,
Płyta B650M, wybieraj co ci pasuje, MSI, Asrock, Asus, bez znaczenia prawdę powiedziawszy. Jedna z najtańszych to ASRock B650M-H/M.2+ .

Nie, za leniwy jestem. Zresztą praca do odrobienia jest taka, że po znalezieniu płyty, trzeba wejść na stronę producenta, i sprawdzić sobie w supporcie czy obsługuje ten CPU i czy działa z tym RAMem.

A, i może jeszcze chłodzenie jakieś np. polecam Deepcool tak od AK400 w górę.

1 polubienie

Witam,
Chciałbym podpiąć się pod ten wątek bo szukam czegoś identycznego. Złożyłem na podstawie rad wasabi1084 taką konfigurację jak niżej. Czy macie do tego jakieś uwagi lub czy zrobilibyście ewentualnie zamianę któregoś komponentu. Może to się przyda również koleżance kofig

1. Płyta główna - Płyta główna MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
  2. Procesor - Procesor AMD Ryzen 7 8700G, 4.2 GHz, 16 MB, BOX
  3. Pamięć - Pamięć Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL36
  4. Zasilacz (moc podniesiona ze względu na kartę graficzną) - Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W
  5. Dysk SSD - Dysk SSD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
  6. Karta graficzna - może ktoś mógłby coś zaproponować co sprawdzi się z tym zestawem
  7. Chłodzenie CPU - Chłodzenie CPU Deepcool AK620
  8. Napęd optyczny, głośniki, monitor, mysz, klawiatura i jakieś dodatki zostawiam już do przeszukania.
  9. Obudowa - Obudowa MSI MAG Forge 100M - przykładowa bo nie jestem pewny czy wejdzie tam chłodzenie; na chłodzeniu wysokość podana 16cm a na obudowie max 16

System operacyjny: System operacyjny Microsoft Windows 11 Pro PL 64 bit OEM
Cena na popularnym sklepie wyszła *około 5400 zł

Chodzi mi też głównie czy to będzie ze sobą działać i czy może któryś z tych komponentów tu nie pasować albo jest jakiś wadliwy.
Co do dysku pytanie czy wystarczy tylko 1 SSD czy warto dokupić zwykły HDD?
Co do przyszłościowej karty jaką można polecić do tego zestawu?

1 polubienie

Jak montujesz kartę to po grzyba ci Ryzen8700G? Jego zakładasz, gdy masz bez karty, bo procek ma w sobie grafikę o wydajności zbliżonej do GTX1060, a jak chcesz do grania i wkładać tam grafikę, no to procesor Ryzen 7 7800X3D + grafika. Jaka, to zależy od tego ile jest kasy. Na dzień dzisiejszy cena/jakość GTX4070super, chyba, że coś tańszego.

A ok to trochę nie załapałem. Wasabi a powiedz mi ta konfiguracja zeby jakos za bardzo nie odbiegac od tego watku bedzie poprawna? I czy ewentualnie przy tym 2 wariancie ze zmienionym procesorem i karta grafiki reszta bedzie siedziała? Sory za te pytania ale ostatni komputer składałem samodzielnie w 2000 gdzie bylo kilka podzespolow do wyboru i nie zabardzo mozna sie bylo pomylic.

W zasadzie powinno wszystko działać razem. Obudowa również powinna zmieścić chłodzenie na styk, bez zapasu. Trudno powiedzieć czy wejdzie opierając się prawie o ściankę, czy będzie kilka mm luzu.

2 polubienia

Mam tu coś dla Ciebie, sprzedaję bardzo dobrego laptopa bo przesiadam się na pc z budżetem 7-8k, tak bardziej pod 4k a ten laptop jest pod 1440p. Jesli ci się spodoba to pisz :slight_smile:

W jakim sensie ten laptop jest doby? Ani jakiś szybki, ani to zrobione jakoś solidnie, ani matrycy dobrej, ani grafiki szybkiej. To jest laptop do bieda grania, gdy ktoś z jakiegoś powodu, nie może mieć PC.

No nie wiem czy do ‘bieda grania’, bo kupiłem go dwa lata temu za 6000zł, a teraz nowe egzemplarze są w przedziale od 5500 do 7000zł. RTX 3060 laptopowa jest zresztą też ciekawa, bo to jedyna laptopowa karta nvidii jaką znam która ma taką samą wydajność jak desktopowa wersja (w Cyberpunku laptopowa daje ok. 2 fps więcej). Procesor był jednym z najlepszych w 2022 roku. Masz zresztą benchmark w 25 grach, to jest dokładnie ten model i ten hardware: https://www.youtube.com/watch?v=QF2gSrFhQps . Jeśli dalej uważasz że to jest ‘bieda granie’ no to okej :slight_smile:

Edit, a tak btw ostatni tytuł jaki na tym lapku ograłem to był Baldurs 3, działał na najwyższych w 60 fps

Spojrzałem na benchmark, to nawet biedą ciężko nazwać. W większości gier ledwo wyciąga te 60FPS a w części jest poniżej 40. Ekran katastrofa, wyje jak potępieniec. Kto, nie zmuszony do posiadania mobilnego sprzętu, kupi laptopa, gdzie ma na starcie 30% gorszy CPU, 30% albo i więcej wolniejsze GPU i nędzne chłodzenie, do grania? Na dodatek możesz kupić nowego laptopa z GTX4060 i jakimś ryzenem czy i5 nowszą w cenie niższej niż ten Legion, który będzie szybszy w grach i do tego na gwarancji.
Doskonale wiem jak działają laptopy, sam wydałem na swojego ponad 9000zł i po roku stracił na wartości 30% i jest to syf, jeśli chodzi o gry, nawet nie ma co startować do tańszego, nowego PC. Kupiłeś, chcesz sprzedać, ok. ale po grzyba się wcinasz w tematy, gdzie rozmawia się o komputerach i proponujesz strucla jako alternatywę dla nowego PC? To jest zwyczajniej niesmaczne i nie świadczy o dobrej woli, tylko o tym, że rozpaczliwie chcesz sprzedać laptopa.

Na GIGABYTE G5 KF-E3EE313SD z 4060 który kosztuje ok 3700zł wyciąga w okolicach 80-110 i co to ma do rzeczy, to nie jest wymagająca gra. Na 4070 wyciąga 140-200.