stary laptop nie daje rady i z racji częstej pracy w domu (w firmie mam inne sprzęt), postanowiłem zainwestować w desktop:
Budżet: 2000-2500-3000 zł
Gry: żadne (mam konsole)
System: bez systemu
Przeznaczenie: programowanie, praca w programach graficznych (Lightroom), czasem montaż krótkiego filmu FHD / 4K (ale takiego max 5 minut - laptop dawał sobie z tym radę), praca biurowa, internet
Ekrany: dwa monitory Full HD 24"
Zestaw nie jest zły, ale idąc “po kosztach” wybrałeś bardzo mizerne rozwiązanie z 2400G.
Primo, lepiejw eź 1600 Ryzena, 6/12 i mozliwosc OC… lepszy a tańszy!
No i niestety zostaje temat grafiki, nie wiem na ile, ale Lightroom podobno krzysta z GPU w nowszych wersjach. Dlatego nie polecam GT 710 a cos pokroju gt 1050/rx560/460… nawet na gwarancji można dostać w sensownej cenie, jak poszukasz pewnie cos lepszego od tego trafisz… https://allegro.pl/oferta/4gb-gigabyte-radeon-rx460-rx560-nowa-gwarancja-9107960398 . Vega 11 pewnie lepiej by zadziałała od Intela HD, ale nadal do “pół-profesjonalnych” słaba.
Ja bym jednak wziął wydajny SSD zamiast NVMe, bo płaci za prędkość której nie wykorzysta, albo wykorzysta bardzo sporadycznie, a w tej cenie kupi 512 na MLC, albo 1G na TLC.