Cześć, ostatnio zauważyłam, że komputer długo się uruchamia, wisi na logo systemowym Lenovo około 2-3 minuty a później wyskakuje logowanie do windowsa. Komputer został wyczyszczony, wraz z wymianą pasty, próbowałam naprawić system za pomocą programu do naprawiania systemu z nośnika instalacyjnego windows ale ciągle wyskakiwał błąd więc zrobiłam format i postawiłam system na nowo, aktualizowałam sterowniki oraz win.update ale niestety problem nie zniknął. Nie mam pojęcia co jest nie tak, może ktoś jest w stanie pomóc? czy coś pada? dyski były kupione dwa lata temu, tak samo jak pamięć ram.
Specyfikacja komputera po pierwsze bo magikiem nie jestem. Sprawdź memtestem pamięci ram. Wymień kabel sata do dysku niekiedy się uszkadzają.
Zobacz jak się uruchomi na czystym rozruchu-Czysty rozruch systemu
Jeśli problem nie występuje, gdy komputer znajduje się w środowisku czystego rozruchu, możesz określić, która aplikacja lub usługa uruchamiania powoduje problem
Niestety dalej wisi na logo Lenovo
Jeśli możesz, wejdź do BIOSu i pokaż (zrzut ekranu/zdjęcie) jak wyglądają opcje związane z rozruchem (boot).
Ustaw jako pierwszy dysk na którym jest zainstalowany system. Pozycje zaczynające się na „USB” daj na koniec.
Próbowałam już, żadnej zmiany
Wcześniej również byl włączony CSM, ustawiłam na UEFI ale dalej nic
A spróbuj wyłączyć pozycję „Startup Device Menu Prompt”
Bez zmian…
Pokaż w takim razie pozostałe zakładki w Biosie - Main, Devices, Advanced oraz Power.
Wyłącz opcję Boot Agent
Tak poza tematem - czy oprócz wentylatora na procesorze, jest jeszcze jakiś wentylator który powinien działać? Bios raportuje, że działa tylko ten na CPU.
Niestety to nic nie dało, ja nie wiem co tu sie podziało i nawet nie zauważyłam szczerze mówiąc kiedy, bo przeważnie komputer mam w trybie uspienia i rzadko kiedy go wyłączałam normalnie… pracuje ten przy procesorze i karcie graficznej innych nie ma.
W takim razie dla pewności, że nie jest to problem sprzętowy, na próbę wyciągnąłbym z laptopa dodatkowy dysk i zostawił tylko ten na którym jest system.
Jeśli jest możliwość to zaktualizowałbym BIOS do najnowszej wersji - może rozwiązuje jakiś problem związany z długim rozruchem.
Aktualizowalam wczoraj biosa, sterowniki ze stront producenta. Dysk również odłączyłam podczas robienia formata i nowego systemu, przy próbie rozwiązania problemu, typu sterowniki, aktualizacje i takie tam również go nie podpinałam a problem wciąż występował.
Niestety nie mam już pomysłu jak ugryźć ten problem. Dwie najbardziej oczywiste opcje w Biosie nie dają rezultatu.
Może ktoś inny coś poradzi.