Komputer długo się włącza, a jak się włączy to pojawia się jakiś kolor

asus m4n78 pro Motherboard

Tak już poza konkursem. Kto montował ci te pamięci RAM? :smiley: I gdzie tam jest karta graficzna? :smiley:

1 polubienie

Nie widzę karty graficznej, więc domyślam się, że mówimy o zintegrowanej karcie graficznej.

Integrated NVIDIA® GeForce® 8 series GPU
Hybrid SLI™ Support (supports Windows Vista only)
Supports HDMI™ Technology with max. resolution up to 1920 x 1200
Supports DVI with max. resolution up to 1920 × 1200 @ 60 Hz
Supports D-Sub with max. resolution up to 1920 × 1440 @ 75 Hz
HDMI/DVI/RGB Support
Supports Microsoft® DirectX 10, OpenGL 2.0, Pixel Shader 4.0
Support PCIe 2.0 / 1.0 Architecture

Ram montowałem ja, a karty Jednak nie ma, sprawdzając w programie miałem właśnie napisane, że to karta

Na to wygląda, że tak

Więc od początku nie osiągały pełnej prędkości, ponieważ powinny być montowane w slotach 1 i 3, albo 2 i 4, ewentualnie wszystkie 4 :wink:
Ale to oczywiście nie ma nic wspólnego z usterką.

Jak masz inny komputer, to rób ten pendrive z Linuksem, bo szkoda tracić dalszego czasu.
Do kopiowania obrazów na pendrive:
https://www.pendrivelinux.com/downloads/Universal-USB-Installer/Universal-USB-Installer-1.9.9.0.exe
Obraz debiana:
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/i386/iso-dvd/debian-10.4.0-i386-DVD-1.iso

Jak odpali to uwalony system operacyjny na dysku, jak nie odpali to uwalona grafika.

BTW. Sprawdziłeś już, czy możesz wejść w ustawienia BIOS, czy dalej czekasz na łaskę pańską? W instrukcji do twojej płyty przeczytałem, że robi się to klawiszem DELETE. Wciskaj go wielokrotnie od czasu włączenia zasilania do pokazania się BIOS.

1 polubienie

To ja przypomnę o próbie uruchomienia Trybu Awaryjnego :wink:

1 polubienie

tak jak już mówiłem przy naciskaniu del czy jakiego kolwiek innego przycisku do uruchomienia niosą słychać jakieś stukanie w pc a na ekranie nic się nie wyświetla

udało się odpalić biosa

Ale ten ekran powitalny jednak daje nadzieję, że to jedynie się coś przegrzewa, a może coś innego konfliktuje. Wyjmij tę kartę rozszerzeń na dole wpiętą (karta sieciowa?), wyjmij jedną kość RAM, odłącz wszystko od komputera poza monitorem i klawiaturą i spróbuj jeszcze raz.
Jak nie to spróbuj wymienić pastę termo przewodzącą pod procesorem i wyczyścić radiator.

I jeszcze jedno ważne pytanie. Czy wiatrak od procesora cały czas się kręci?

edit.

W takim razie będziesz mógł ustawić w BIOSie bootowanie z pendrive (albo płyty) i sprawdzić Linuksa.

Jeśli już przegrałem Linuksa na pendrive jak mam przegrać i co mam kliknąć w tym biosie?

1. Uruchamiasz ten program, wybierasz w nim obraz Linuksa, wybierasz literę pendrive, przyciskasz zapisz.
  2. Uruchamiasz BIOS, przechodzisz na zakładkę BOOT, wybierasz opcję Boot Device Piority i ustawiasz tam pendrive tak, aby był na pierwszej pozycji.
  3. Restartujesz komputer i czekasz czy się załaduje Linuks.

Udało mi się włączyć tryb awaryjny!! o czym to świadczy? i co mam dalej zrobic aby się naprawił?

Dobra wiadomość. Nie musisz uruchamiać linuksa :wink:

Dalej zajmie się tobą @iJuliusz, bo ja bym wysłał tego Windowsa w diabły i kazał ci instalować na nowo, a on lubi przypadki beznadziejne :joy:

1 polubienie

zastanawiałem się nad resetem a skoro tak czy siak to pomoże, zrobię to dziękuję za pomoc i temat do zamknięcia

1 polubienie

Komputer po zresetowaniu i działa

1 polubienie

Jeśli System odzyskał sprawność, zaznacz post, który rozwiązał Twój problem. Wystarczy jeden :wink:
obraz

W razie kolejnych kłopotów z komputerem, pisz :+1:

Jak już działa, to dla formalności zrób jeszcze HDTune HDD (zdrowie i prędkosci-wykres) i sprawdź po pół godzinie pracy temperatury HWinfo.

Pewnie dawno nie sparwdzałeś, a warto wiedzieć, czy pasta na procku nie zaschła na kamień, czy dysk nie działa na słowo honoru…:wink:

1 polubienie

I na litość boską! Przełóż te pamięci! :joy:

2 polubienia