Komputer długo się włącza, a jak się włączy to pojawia się jakiś kolor

Witam od wczoraj komputer włącza się 3/4razy dłużej a jeśli już się włączy to pokazuje się jakiś kolor np. taki

jednak najczęściej zielony jak to naprawić proszę o pomoc.

Może podaj pierw specyfikację sprzętu.

windows 7
amd athlon 3ghz nie pamiętam jaki
karta nVidia geforce 8300
dysk hdd 1t nie znam firmy
4gb ram

Co się pokazuje na ekranie po wciśnięciu zasilania? Jest informacja bios (post)? Komputer wydaje jakieś dźwięki? Jest ekran ładowania systemu? Na płycie głównej masz jakieś diody informujące o błędach, które się świecą?

pokazuje się napis express gate następnie jest ladowanie systemu przez karte graficzną a potem ten kolor najczęściej zielony komputer nie wydaje, żadnych dźwięków, nie sety nawet nie dochodzi do ładowania systemu przed nim jest ten zielony ekran, na płycie nie ma żadnych diod które informują o takich błędach!!! do biosu nie da się wejść

Czyli to jakiś sprzęt Asusa? :thinking:

Raczej się da, skoro wyświetla ci się ta zachęta na początku. Musisz wciskać klawisz F1, F2, F10, F11, F12, ESC, albo DEL :joy: w zależności od płyty głównej (informacja powinna być w instrukcji obsługi).

W pierwszej kolejności spróbowałbym uruchomić jakiegoś Linuksa w trybie Live (bez instalacji), żeby wyeliminować błąd zainstalowanego systemu/sterowników. Później pozostanie podmiana karty graficznej na inną w celu przetestowania.

1 polubienie

A reset komputera pomógłby?

Gdy prubuje wciskać który kolwiek z klawiszy słyszę jakieś stukanie w komputerze a na ekranie nic się nie dzieje

Te płyty chyba miały integre, przepnij monitor do płyty głównej. Ta karta, to chyba grafika z muzeum i mogła paść…

Druga opcja to jakies LIve CD podepnij i sprawdzimy, czy dysk nie pada / sterowniki.

jak to zrobić?

Kabel łaczący monitor z komputerem, wypnij w komputerze i pzrepnij do 2 gniazda, domyslnie będzie wyżej na obudowie i pionowo).

z tyłu na o budownie mam tylko 2 wejścia i to od karty graficznej jeden to dvi drugi vga nie ma żadnego do karty graficznej

No to nie masz intergy a kartę gpu pewnie równie wydajną co wtedy integry.

Jakis pomysł co można jeszcze zrobić?

Zanieść/przynieśc karte do/od kolegi.
Aczkolwiek obawiam się, że tak stare GPU moze mieć tez problemy ze sterownikami, jaki system masz?

1 polubienie

windows 7

Witaj.

Kilka pytań, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.

• Wiesz może jaka to płyta główna?
  • Otwierałeś samodzielnie komputer?
  • Może grafika się poluzowała w slocie?
  • Włączałeś Tryb Awaryjny? Po pojawieniu się ekranu Bios należy naciskać F8
    Powinno pojawić się menu. Wybierz Tryb Awaryjny
  • Należy również zakładać, że komputer uruchamia się do pewnego momentu poprawnie, ale z powodu problemów z wyświetlaniem, nie widać w którym momencie czeka na dalsze działania.

nie wiem jaka to płyta
otwierałem żeby sprawdzić czy coś się stało jednak nic nie dotykałem
zobaczę czy nie jest poluzowana

Jak otworzysz to zrób zdjęcie.
Zapewne zauważysz nazwę i model płyty głównej przy gnieździe karty graficznej.

Oczywiście otwieraj i sprawdzaj kartę przy wyłączonym komputerze i odłączonym kablu zasilania