No witam witam, czy ktoś z was zaproponowałby mi jakiegoś builda do 1000 - 1200 zł ? Uprzedzam, obudowę mam - https://www.x-kom.pl/p/429622-obudowa-do-komputera-silentiumpc-armis-ar1.html Dziękuję.
a ten build ma służyć do … [tu wstaw odpowiednie wyrazy]
a ten build ma służyć do … gier, tak wiem, to jest ostre cięcie po kosztach ale może coś do cs, wiedzmina. Takie klasyki współczesności.
2200G 400
Płyta 4 sloty 250 zł
2x4GB RAm 3000 - 150
Zasilasz Bronze 350w+ 120
SSD 240/HDD 1000G 150
Teoretycznie mógłbyś zapolować na używanego rx 560/1050 i wtedy zamiast 2200G brać 1400.
Zalezy tylko czy bardziej pod maksymalny czy minimalny budżet wolisz. 2200G da Ci 30+fps wiedzmin na low i z 60-70 csgo.
o kurcze, no to słabo, kiedyś pisałem posta i moderator wbił, podesłał mi świetnego builda, tylko teraz nie moge go znalezc. A na twoje pytanie to bardziej pod maksymalny
Ok, poczytałem wszystkie tematy i znalazłem coś dla siebie, można zamykać
Lepiej pokarz co, bo szczerze pomysły z i5-2400+ używana grafika w styly HD 7850 zadziałają, do czasu aż rozpadną się To już trochę leciwe…
7850 pod warunkiem, że nie firma krzak, i jeden wyntylaror — trzymają się dobrze.
Inna sprawa, że w tej cenie złoży się coś lepszego.
Zwłaszcza CPU nie są w sferze ryzyka, bardziej płyty Sandy/Ivy.
Inna sprawa, że dzisiaj 4 wątki to często za mało.
Rozumiem, że ogólnie używki wchodzą w grę?
RX 570/470 - 450 zł (400 zł Aliexpress)
Płyta 1366 (np. Asus P6T, MSI X58) - 270 zł
Xeon X5650/E5645/49 - 50 zł
2x4GB DDR3 - 70-100 zł
PSU min. 450W z wtyczką 8 PIN do CPU (bo to HEDT)
(np. tanie SilentiumPC Elementum E2 SI 450W - 130 zł)
Zostaje 200 zł -
Jakieś tanie 240GB SSD (lepsza używka 240GB z gwarancją, niż nowe 120GB, uwierz mi)
Do tego używane 500/1TB HDD z czystym SMART (bez realocated) - 50-70 zł
Chłodzenie 1366 - ~50 zł (może być nawet jakiekolwiek wieżowe + spinka jeśli dane chłodzenie nie wspiera 1366 (najtaniej z polecanych chodzą HE924, Pentagram Karakorum, Thermaltake Contac 29, ew. Scythe Katana 3, he1225.
Nic lepszego w tej cenie się nie złoży. A warto dołożyć by domknąć zestaw w takiej postaci. Oczywiście można pójść w nową podstawkę na Ryzenie, ale drastycznym kosztem GPU, a do tego ten Xeon 6/12 po OC ma wydajność R5 1600.
Tak się trzymają, że co chwila ktoś na forum szuka nowej grafy bo stare radeony padają.
Które stare Radeony? Zarzuć choć jednym postem, i czemu są to R9 270, HD 7870, HD 7950/70/R9 280.
7xxx w tym miesiącu ze 2 lub 3 posty były.
Odradzam raz cło, dwa koparka, trzy zabawa z gwarancją
Można, ale stara technologia, mocno przechodzone i niemając dużo kasy nie brałbym z ryzykami
Wg mnie głupi pomysł, procesory bez obsługi nowych instrukcji (od 4 generacji Intel) zaczynają coraz bardziej slabnąć z każdą aktualizacją. Wiem bo sam się zastanawiałem nad x58, ale obecnie nie ma to już sensu jeśli niewiele większym kosztem zrobisz Ryzen 1600, który możesz ulepszyć na bardzo dobrą 3 generację Ryzen.
7xxx.
To może znaczyć wszystko i nic.
A my mówimy o 7850. Wątpię też, że o takim smoku jak 7770.
Bo pod tą nazwą kryje się właściwie wszystko.
“Odradzam raz cło, dwa koparka, trzy zabawa z gwarancją”
Za 50 zł więcej są u nas w Polsce, z szansą na gwarancję.
Popraw mnie, jeśli się mylę, ale na elektronikę z Chin nie ma cła, tylko VAT, który z reguły udaje się uniknąć, używając wysyłki priority line. W dużej mierze przesyłki są przepakowywane na terenie UE i wysyłane właśnie z terenu EU. W dodatku tamtejszy program ochrony klienta nie leci tak w kulki, jak nasze Allegro.
W przypadku pokoparkowych odradzane są z grubsza modele Asus Mining, Expedition, i Sapphire Nitro bez backplate.
To nie jest miejsce na dyskusje nt. żywotności kart pokoparkowych, ale w skrócie, z perspektywy żywotności rdzenia warto wymienić na wstępie pastę na GPU (jeśli po gwarancji) i ew. zamontować radiatory na pamięci i unikać modeli podwyższonego ryzyka. Tyle.
Jeśli ktoś nadal nie jest przekonany, zdecydowanie warte polecenia z pokoparkowych są GTX 1060 i 1070. Niższe użycie prądu naprzeciw konkurencji i liczne raporty o długiej żywotności tych kart, naprzeciw pokoparkowych Radeonów. Z tym że jest to w przypadku 1060 6GB wydatek ok. 300 zł większy. Wersje 3GB się średnio opłacają.
Bardzo fajna dyskusja nt. temat była ostatnio na forum niebiekiej konkurencji na literę P. Przynajmniej umieją tam wysnuwać konstruktywne wnioski bez lania wody i nie zgrywają domorosłych specjalistów w swoim kółku adoracyjnym kręgu wtajemniczonego na wzór elektrody.
Śmiem twierdzić, że większość intensywnie używanych płyt 1366, jeśli miała paść, to już to zrobiła. Ja rozumiem, że to nieporównywalnie bardziej prądożerna platforma, ale do dziś wiele starszych płyt, np. 775 ma się dobrze. Oczywiście w porównaniu do CPU, jest zawsze jakieś ryzyko teoretycznie.
Niemniej wydaje mi się, że nadal mniejsze, niż w przypadku chińkich płyt LGA2011, które nie nadają się do pracy ciągłej. Ale jak ktoś chce nową, w podobnej wydajności, i to z RAMami Registered/Buffered z serwerów (bardzo tanie) to proszę bardzo. Pełen wybór. Od 4/4 Sandy, do 12/24 Ivy.
Obszerny test E5-1650 v2 6/12 na chińkim mobo jest u konkurencj na literę I.
Nie wiem, nie sprawdzałem w ISZTAR, ale można. Mi nigdy nie naliczyli nic, ale to były drobiazgi
Zgadza się, padały, jak pamiętam 7850, ale to nie ma większego znaczenia, czy zmarł Kowalski, czy Nowak, obaj mieli po 80 lat i ich znajomi ze szkolnej ławy raczej też maja bliżej niż dalej. Ktoś może 100 dociągnie, ale niewielu Analogicznie z kartami, pracowały w odrobine innych warunkach, ale elektronika i lut czipa ten sam dawali.
Możliwe, aczkolwiek platforma jest już martwa, modernizacji nie zrobisz i na 2 lata mało to prace zagwarantuje, to też o czymś świadczy.