Komputer do 144hz na przyszłość

Witam. Zainteresował mnie zestaw za 4000zł ze strony Techlipton.pl:

Mam odnośnie niego kilka pytań.

1. Czy ten zestaw nadaje się na przyszłość? W razie potrzeby wymieniłbym po kilku latach kartę graficzną, dołożył kolejne gigabajty ramu.
  2. Czy ten zestaw nada się do gry w 144 fps? Gram obecnie tylko w Fortnite z competitive gierek, ale jeśli za kilka lat nadejdzie jakaś gra, która mnie przekona to również chciałbym w niej móc skorzystać z wysokiego odświeżania mojego monitorka. Jeśli chodzi o tego typu gry to fullhd na najniższych ustawieniach.
  3. Oprócz typowo nastawionych na rywalizację tytułów jak najbardziej znajdzie się chęć zagrania w jakiś triple-a. Czy ten komputer nada się do grania w full hd na bardzo wysokich/ultra?
  4. Na jakie maksymalne stabilne wartości podkręca się R5-1600x? Czy Fera 3 się z nim upora i zapewni spokojne oc?
  5. Czy zapas mocy w tym zasilaczu wystarczy na modernizację komputera poprzez wymianę i dołożenie wyżej wymienionych komponentów? I czy niezależna regulacja napięć i tylko brązowy certyfikat nie da się we znaki?
  6. Czy aegisy dadzą się podkręcić?
  7. Zamieniłem u siebie w koszyku dysk Cruciala na Samsunga 970 Evo Plus M.2 500GB. Patrząc wciąż z perspektywy jednostki na lata, czy jest to słuszna decyzja?
  8. Chciałbym prosić o tańszą alternatywę dla Armisa AR7, wygląd nie robi dla mnie różnicy, a chciałbym zaoszczędzić stówkę w kieszeni. Obudowa powinna mieć szkło (nie plexi), piwnicę, miejsce na okablowanie no i oczywiście nienaganna wentylacja.
    Z góry serdecznie dziękuję za pomoc! :slight_smile:

Odpowiem jedno: Za słaby procesor do tego zestawu i to aluminiowe chłodzenie jest do d…py
Podkręcać nie radze na tym bo upalisz procesora.

Zestaw po modyfikacjach, w przyszłości zmienisz tylko grafikę.

Bardzo prosiłbym o odpowiedzi na moje pytania i ich uzasadnienia, A nie składanie zestawu.

1 polubienie
  1. Nadaje się, ale warto dać lepszy procesor i chłodzenie jak w moim zestawie.
    2 i 3. Nada się, zagrasz we wszystko na ustawieniach Ultra w ponad 60 FPS.
  2. Około 4.0 GHz, czy Fera będzie dawać bezpieczne temeperatury, nie jestem pewien, więc podałem lepsze chłodzenie.
  3. 600W to ogromny zapas i dowolnie kręcony PC z 1 grafiką, 1 CPU i 4 kośćmi RAM będzie na tym hulał.
  4. Tak.
  5. Wg mnie Crucial jest równie dobrą decyzją, a różnicę między SSD m.2, a zwykłym SSD za bardzo nie zobaczysz, ponieważ to około 10%.
  6. Masz tańszą propozycję obudowy w zestawie.
1 polubienie