Komputer do 1500 zł

Witam mam zamiar składać pc do kwoty 1500 zł , zależy mi na dużej wydajności , możliwości rozbudowy oraz żeby zestaw dało się dobrze podkręcić . Części które mają być użyte mogą być używane a nawet najlepiej by było żeby były używane. Do kwoty końcowej proszę nie liczyć dysku oraz obudowy .

Nie da się :wink:
Wydajnosć: grafika + procek + Ram
Podkręćanie: płyta + zasialcz + chłodzenie

Już i tak podajesz niską kwotę i ze sprzecznymi wymaganiami :wink:
Moje zdanie jest ogólnie takie: używki odpuść, niestety NIE zmodernizujesz + wydajność będzie srednia, to o procesorze. Z karta to samo, 1070TI za 700 zł nie dostaniesz… Zakup zaś grafiki ze 3 generacje do tyłu to już pewne ryzyko, ale jak nie obawiasz się to poluj na koparkowe rx 480/580.
Zostałbym więc przy częściach nowych: Ryzen 1600+ Płyta z B450 (pozwoli na LEKKIE OC) + 570 4gb +8 GB Ram + PSU z 400W+, lepiej więcej zależy ile zostanie.

Słyszałem kiedyś o człowieku, który ogarniał takie zagadnienia. Podobno dodatkowo zamieniał wodę w wino i chodził po powierzchni jeziora. Ale co ja tam wiem…

A tak na poważnie - za 1500 nie kupisz nawet UŻYWANEJ samej grafiki dużej wydajności. Nie mówiąc już o podkręcaniu czy innych podzespołach.

Nie myślałeś o rozbudowie podstawki z zintegrowaną grafiką Vega, w przyszłości dołożyć kartę dedykowaną?

GTX1070 ma dużą wydajność, czy małą? Bo za mniej niż 1500zł można taką kartę spokojnie dostać.

Niestety używane karty mogą być w różnym stanie, część pracowała w prawidłowych warunkach, część pewnie się piekła w ciasnej zakurzonej obudowie czy innej koparce.

Nie znęcajcie się…

Do tego za pozostałe 300 zł używany rx 560 lub gtx 1050 z gwarancją.

Widzę dwa rozwiązania, które można zrobić w tej kwocie, jeśli masz obudowę i dysk (oby SSD).

Pierwsze:

• można dokupić dedykowane chłodzenie (fortis 3) i procesor podkręcisz do 3.9
  • płyta główna AsRock jest kopią MSI B450-A PRO (więc ma dobrą kulturę pracy)
  • 8 GB RAM na start -> rozbudowa do 16 GB (wystarczy drugą kość dokupić)
  • do zestawu trzeba dokupić używaną grafikę GTX 1050 / RX 570, którą możesz wymienić na używany GTX 1070 lub nowy RTX 2060

Alternatywnie zamiast używanej grafiki na start… weź procesor Ryzen 2400 G, ale on ma:

• 4 rdzenie
  • wypadałoby z czasem wymienić procesor na Ryzen 1600 / 2600 / 2700

Nie rozumiem propozycji słabszych i droższych.

Zestaw wyżej z Asrockiem tylko daj procek