Witam poszukuje komputera do 2000zł
Zastanawiam się nad:
Chieftec Smart Series 400W 80 Plus
Patriot 8GB 3000MHz Viper 4 CL16 (2x4GB)
ASRock B450M-HDV
SilentiumPC Armis AR1
XFX Radeon RX 570 8GB GDDR5
AMD Ryzen 5 1500X
Byłbym wdzięczny o ocenę lub polecenie innych części
Kupiłbym w jednej kości. Tracisz dual ale kupując 8GB ułatwiasz sobie drogę w przyszłej rozbudowie. Potem dokupujesz po prostu jedną kość 8GB i masz 16 w dual i jeszcze dwa puste banki pod dalszą rozbudowę. Kupując po 4GB szybko zapchasz sobie wszystkie cztery banki kościami o małej pojemności. Na moje lepiej stawiać na kości o pojemności 8GB.
EDIT: dopiero teraz zauważyłem, ze ta płyta ma tylko 2 banki pamięci. Tym bardziej nie zapychałbym jej modułami 4GB tylko stawiał na jeden moduł 8GB i w przyszłości dokupienie drugiego i bedziesz miał 16 GB w dualu. Wstawiając tam 4x2 utrudniasz sobie późniejszą rozbudowę pod 16 GB
Dziękuję za odpowiedź.
Jaki model byś polecił ?
Osobiście jeżeli budżet styknie wybrałbym: 8GB HyperX 3200 MHz.
Jeżeli nie to 3000.
No tu bym troszkę polemizował, 16 GB RAM wydaje się całkiem rozsądna iloscią w perspektywie jakichś 3-4 lat. Nie jest to komputer klasy Ultra.
Za ile? Nie wiem, czy nie lepiej 1600 lub wydać 100 zł więcej na 2600. Przynajmniej procesor już będzie do końca platformy.
A tego bym nie brał. Ni tanie, ni dobre. Jak po kosztach weź za niecałe 600 złwersje z 4 GB VRAM, jak chcesz 8, to weź Radeona RX 580.
Wziąłbym raczej tańsze SIlentium 450W, tez tylko 80 plus bez bronze, ale chieftec na 12 ma 336 a Silentium 420… Jakbyś brał RX 580 to ważne.
Już raczej bym odpuścił B450 i nowsze generacje oraz podkręcanie (i tak za słaba…), a wziął 4 banki RAM na A320.
Czyli otrzymujemy mniej-więcej cos takiego. DYsku nie wspomniałeś, czyli sądzę, ze stary HDD, takie rzeczy zaś bolą. Podobnie obudowa, nie dla podświetlenia, a dla dodanych wiatraczków i oddzielenia zasilacza od płyty. Ogólnie “tracisz” tylko 4 GB VRAm na Radeonie rx 570, a zyskujesz dual w RAm i możliwość rozbudowy, lepszy procesor, który zostanie na zawsze nieco lepsza kulturę pracy (SSD + wietrzona obudowa).Nie czarujmy się, RX 570 nie jest na tyle mocną kartą by te 8GB VRAM mu strasznie pomagały, z 5 może 10% przy bardzo wymagających grach… Tylko do tych AAA na najwyższych delatach i tak będziesz wymieniał na 1660/Radeona 5600:-)
Po prostu wychodzę z założenia że komputerowego pasjonata nic tak nie zadowala niż świadomość tego, że jego komputer to nie absolutne minimum na dziś tylko wyprzedza jeszcze do przodu trochę swoje czasy.
Lepiej być krok w przód niż w tył.
Glupota zejście do 1 kości RAM. Wg mnie zmiana zaliacza na SilentiumPc Elementum 450W i karty graficznej na 4GB, a za oszczędności przyzwoitą płytę na B450 z 4 slotami RAM.
Nie trzeba oszczędzać, za te same pieniądze można kupić jedną z tych płyt:
https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne-42/,300,,,,,,p,0,,,,8184O360740,29695O1484204/1/
Z procków ja bym szukał używki, i brał co trafisz tańsze. Procki żadko padają więc nei ma się co bać używek. Niekoniecznie w wersji X przy tym budżecie, przyrost z kręcenia nie odczujesz w porównaniu do wersji bez X ledwo zauważysz.
Dołóż lepiej do SSD, no chyba że już masz.
RAMy Cruicial Ballistix BLS8G4D30AESBK w jednej kości, albo od razu 16Gb np. takie: Crucial Ballistix BLS2K8G4D30AESEK < spokojnie idą 3600MHz.
Zgadzam się tylko w przypadku jeżeli założymy, że sprzęt nie będzie już rozbudowywany. Wtedy rzeczywiście można nazwać “głupotą” zamykanie pamięci w jednej kości. Zakładając że będzie rozbudowywany na przykład o kolejne 8 GB w przeciągu trzech miesięcy głupotą byłoby kupowanie 4GBx2. Rzekłem.
O ile zmieni płytę główną. Bo tą co wybrał obsługuje tylko do 3200 MHz.
Po co? On naprawdę da radę z Ryzenem 2600, po kiedy ma brać używane 1200 czy 1400? Trochę szkoda pieniędzy na podwójny zakup.
16 GB w jednej kości… po co? Ile znasz gier, które z Ryzenem 2600 & rx 570 wymagają 32 GB RAM?
Można też wybrać tańszą 2x slot RAM, a za 40 lub 50 zł różnicy dołożyć do 2x8 zamiast 2x4 GB, nawet lepiej by to wyszło. 16 Raczej nie przeskoczy szybko/wcale.
marcin20000
Czepiasz się na siłę.
Ramy podałem 2 opcje do wyboru.
Jego wybór co kupi do czego.
Ja pisze o 1500X to co do tego ma 1200/1400 to nie wiem.
Dlaczego nie 2600? Kasa. Przy takim budżecie to każde 100zł się liczy.
Podaje alternatywy, a co znajdzie jutro w jakiej cenie tego nie wiem.