Kolega prosił mnie o pomoc w złożeniu komputera. Kwota to 2500 zł. Potrzebne są:
procesor, płyta główna, karta graficzna, 4GB ram, zasilacz, karta dźwiękowa
Komputer będzie przeznaczony w dużej mierze do słuchania muzyki, gier, filmów, internetu i prac biurowych. Zakup będzie wyłącznie w sklepach Arest i Proline.
karty dzwiękowe starczą zintegrowane zasilacz 500w minimum bo większość nowszych kart graficznych tyle wymaga karte graficzną musisz wybrać po dobraniu reszty elementów w zależności ile będziesz miał pieniędzy po zakupie reszty ale polecił bym hd5770 nie jest aż tak droga ale nowsze gry ci na niej pójdą ja osobiście używam hd5850 ale jest za droga do takiej paczki (1100zł). a jeżeli wolno spytać to czemu tylko te sklepy? taniej by wyszło na allegro i jest często większy wybór.
Zintegrowana dźwiękówka nie wystarczy, ponieważ kolega ceni sobie jakość dźwięku. Jeżeli chodzi o sklepy to chce kupić z odbiorem osobistym. Na Allegro wcale nie wyjdzie taniej, jeżeli doliczy się do wszystkiego przesyłkę. Czekam na dalsze propozycje.
Złożyłem coś takiego za 2506 zł:
AMD PHENOM II X4 955 Black Ed. BOX / 3.2 GHz, AM3 565
echnik_elektro i5 650 to procek 2-rdzeniowy. Jaki jest sens kupowania tak drogiego proca, który ma tylko 2 rdzenie? Dysk twardy nie jest potrzebny. Czym różnią się te G.Skille od Patriotów, poza tym, że są droższe? Creative X-Fi Extreme Audio jest lepsza od Asusa Xonara? Czytałem, że ten Creative to taka uboga wersja X-fe Extreme Gamer.
nowy, 32nm technologia, wydajny, znakomicie się kręci procesor, jest sens - jest też tańsza wersja tego proca bez techn. turbo. dyski też sięrozwijają są szybsze, cichsze pojemniejsze. jeśli nie potrzebny można zaoszczędzony hajs wydać na lepszą k. dźwiękową, xonar jest znacznie droższą kartą budżet nie pozwala na pełny rozrzut. g.skille b. dobre kości.
Co do sklepu… esc.pl to mistrzostwo. Ceny jak na allegro, czasami nawet taniej, bardzo dużo wybór, przesyłka naraz, tania, skręcają ci jak wszystko dasz… esktra ^^ i fakturka nawet
Nie opłaca się brać i5 dwu-jajowego w tej cenie… Bez sensu wydajności nie jest większa, tylko porównywalna. Jedynie pobór prądu, ale różnica w rachunku jest śmieszna.