W tej półce cenowej szału nie będzie, ale coś się znajdzie. Fajnie gdyby sprzęt miał krótki czas reakcji, FullHD i dobre odświeżanie na poziomie 60 Hz wzwyż. Od siebie polecę:
Acer Nitro VG220QBMIIX - ok. 450zł
AOC 22V2Q - ok 470zł
iiyama G-Master GE2288HS Black Hawk - ok. 500zł
Jeśli dopłacisz, to za ok 800zł dorwiesz 144 Hz towar.
Wyszłoby: Procesor AMD Ryzen 7 1700, 3GHz (YD1700BBAEBOX) Że chyba na ym trzeba by stawiać, bo u Intela podobnie tylko i3-8100, a to małe troszkę. Czy ma być kręcone? Ramu to chyba z 16 już. Dysk preferowany wszystko SSD czy HDD + SSD? Na kartę z 1200 pewnie, to wcale nie taki lekki budżet do dopięcia;-)
Pytanie teraz ile potrzebujesz pamięci “twardej”. Możesz zamienić ten SSD i kupić jakiś dobry 500GB (bo w końcu mamy jeszcze 200 zł w zapasie), albo jakiś HDD. Kwestia wymagań.
Kręcony nie będzie, RAM-u 8 w zupełności starczy - oczywiście z możliwością rozbudowy. Sam SSD bez HDD. Wiem, że budżet jest taki o, niby akurat a ciągle za mało
Jeszcze inna opcja jest taka, że zamiast RX 570 nagiąć nieco budżet i wziąć coś takiego:
Wydajniejszy, ale też i 300 zł droższy. I polecam do monitorka LG Radeona, bo będziesz miał działający Freesync. To bardzo niedoceniana technologia, a ja nie wyobrażam sobie bez niej grać teraz.
Podoba mi się ten zestawik, nawet bardzo. Myślę, że pójdziemy w tę stronę. Czy powyższy procesor (nie znam się na AMD #teamintel) jest wystarczająco szybki ?
Zdefiniuj “wystarczająco szybki”. Na pewno nie będzie ograniczał żadnej z tych kart (chociaż no z Core i9 miałbyś po kilka klatek więcej ). Ale nawet z RTX 2080 mógłbyś się cieszyć Ray-tracingiem, tylko może nie w stabilnych 60 klatkach.
Płyta Gigabyte z chipem B450, także kiedyś wpakujesz Ryzena 2 albo i 3 generacji, i będzie dalej rakieta.
Mógłbyś też do płyty dorzucić niecałą stówkę:
Pełny format ATX (więcej slotów) + troszkę lepiej chłodzona i bardziej rozbudowana sekcja zasilania CPU (potencjalnie lepsze OC, ale z akurat tym Ryzenem 5 1600X nie musisz o nim myśleć).
No właśnie tu już musisz sam zdecydować. Między 570-tką a 580-tką nie ma wielkiej różnicy, tym bardziej jeżeli jesteś z tych którym wystarczy stabilne 30 klatek i/lub nie potrzebujesz wszystkiego na Ultra. Bo póki co na palcach jednej ręki można zliczyć gry, które nie dadzą stabilnych +40/50 klatek na RX580 przy Ultra 1080p.
A…tylko w sumie będziesz miał “tylko” 8GB RAM. A w sumie te gry, które właśnie wyraźnie dostaną kopa na 580…wymagają +10GB RAM (np. AC Odyssey, Battlefield 5, Kingdom Come). Także chyba trzymał bym się RX 570.