A nie jest tak że będą lepsze za kilka lat zasilacze? Nie lepiej zainwestować w nowszy…? Ja myśle że tak
nie jestem takim maniakiem komputerowym że będę coś znieniał za rok lub dwa w moim kompie może za 3 lata
A nie jest tak że będą lepsze za kilka lat zasilacze? Nie lepiej zainwestować w nowszy…? Ja myśle że tak
nie jestem takim maniakiem komputerowym że będę coś znieniał za rok lub dwa w moim kompie może za 3 lata
bierz korsarza 750W wszystko sobie uporządkujesz zapinanymi paskami ,a odpinane kable tylko bajer do kompa wystawowego.
zamówiłem już Corsair HX620W
A i jeszcze pytanie, gdzie w Katowicach składają kompy, firma godna polecenia…!
Orygano , tu Ci raczej nikt nie powie, wejdź na gazeta.pl, zrób konto, wejdź na forum Twojej miejscowości i się zapytaj.
Nie rozumiem wyboru, jeżeli 750 od Chieftec’a z odpinanymi kablami kosztuje tyle samo co 620 od Corsair’a to dlaczego taki wybór?
130% x 550W = 715W - co tutaj wyliczyłeś plunio7?
ile potrzeba mocy na zasiłce przy oc corei7 gdzie 550W to było zużycie prądu na e-gieldzie, z tym że oni mieli słabsza kartę niż tu(9800gtx+)
Minimalną moc zasilacza (tzn. optymalnie minimalną, że tyle na wszystko powinno starczyć).
A dlaczego 130%? To wyczytane skądś?
Adalbert , tak, nie pamiętam za bardzo już gdzie (ale w czymś takim, co ludzie się znają na sprzęcie, nie “z napisu z muru na ulicy”) i było, że optymalnie należy kupić zasilacz 30% lepszy, od tego, jaki ma mieć/ma apetyt nasz komputer. Czyli jak zsumujemy i wyjdzie nam 500W, najlepiej do takiego czegoś kupić 650W.
“Czyli jak zsumujemy i wyjdzie nam 500W, najlepiej do takiego czegoś kupić [zasilacz, którego maksymalna moc wynosi] 650W.” a trzeba zauważyć, że taki 550W od Corsair’a prawdopodobnie poradziłby sobie z takim maksymalnym poborem mocy, więc nie patrzeć tylko na cyferki…
prowadzone dywagacje dotyczą charakterystyki zasilacza sprawność (%)/obciążenia oraz samego jednostkowego parametru jaką jest sprawności zastosowanego w zasilaczu transformatora, w głównej mierze chodzi o to iż nie w całej ciągłości charakterystyki sprawność ma taką samą wartość - im większa strata mocy na transformatorze tym większe rachunki za prąd.
No rozglądne się za serwisami komputerowymi w Katowicach.
THX wszystkim za pomoc w doborze sprzętu komputerowego
A jeśli bym się zdecydował na chłodzenie procesora, to jaką firmę byście wybrali: Noctua NH-U12P SE1366 czy Thermalright Ultra-120 eXtreme 1366 RT ?
Nie firmę tylko konkretny model byśmy wybrali i w konkretnej cenie.
Jaki ostatecznie masz procesor na który chcesz zamontować to chłodzenie?
a są już zapinki pod lga1366 ?
osobiście bym brał TRUE +noiseblocker
może ktoś by coś wiecej napisał o tych chłodzeniach, który mam wybrać…?
aktualnie najlepszym chłodzeniem na rynku jest True black :] + noiseblocker :]
steemm , Raczej Sunbeam Core Contact Freezer, ale z jego dostępnością w Polsce raczej kiepsko. Xigmatek HDT-S1283 też jest wydajniejszy od true.
Wybrałem Noctua NH-U12P SE1366
Dziękuję za pomoc w wyborze