Komputer do 4000 zł do grafiki 3D (bez monitorów, bez GPU, sama jednostka)

Cześć, składam zestaw komputerowy do grafiki (ArchiCAD, Blender, Photoshop). Będę renderował w Coronie, oraz ew. przepalał światło w Unrealu więc potrzebny będzie mocny procesor, w przyszłości dodam RTX do zestawu do renderingu na GPU. Co możecie mi polecić? Wymagania:

• zakres cenowy: 4000 zł, +/- 200 zł

• min. 16GB RAM, najlepiej 32GB

• tylko dysk SSD, min. 250, jeżeli nie ma dużej różnicy cenowej to na M.2

• zasilacz modularny / w połowie modularny, który będzie w stanie ogarnąć w przyszłości upgrade do nowszych procesorów i kart typu Geforce RTX 2070

• bez obudowy (zostanie wykorzystana już zakupiona, Fractal Define C)

• zestaw bez karty graficznej (karta zostanie przełożona z innej jednostki, GTX 1060)

• bez peryferiów, bez nagrywarek itd.

Co do procesora, waham się między AMD a Intelem, Ryzen 7 1700 jest tańszy o 200 zł i szybszy w renderowaniu od i5-8600K. Poza tym AM4 jest bardziej przyszłościowe od 1151. Także pytanie jest takie: czy za 4 lata bardziej opłacalna będzie wymiana płyty i procesora od Intela, czy kupno nowego AMD do AM4?
Ostatnie pytanie: mniej więcej ile czasu wstrzymać się z zakupem RTX 2070?

Wg mnie taki zestaw.

Jeżeli komputer ma być intensywnie wykorzystywany do jakichkolwiek innych zastosowań niż gry i Facebook, to AMD niszczy Intela. :wink:

I myślę że budżet 4000 zł może być w zasięgu Threadrippera 1900X. A to dopiero jest potencjał na przyszłość. :wink: Sam procesor nie różni się wiele pod względem ydajności od Ryzena 1700X/1800X (też 8R/16W), jednak chodzi tu głównie właśnie o podstawę. W końcu w przyszłości wrzucisz tam nawet 32R jak zapragniesz… :joy:

Można uciąć nieco na chłodzeniu żeby zmieścić SSD. Reszty nie ma co tykać.