Komputer do 6000 zł

Niekoniecznie za mocne, do PS potrzebujesz 4 rdzeni, więcej nie daje specjalnie odczuwalnego przyrostu mocy, mobo w zależności od potrzeb, skup się portach których potrzebujesz, potrzebujesz też 16+GB ramu.
Dysk - ja obecnie mam 512GB SSD i 6xHDD, robi trochę hałasu ale nie widzę powodów aby wymieniać.
Jak nie potrzebujesz dużo miejsca to bierz SSD, trochę więcej miejsca to Szybki SSD + jakaś większa Sata SSD, jak potrzebujesz naprawdę dużo miejsca SSD+HDD gdzie HDD ograniczy ci szybkość pracy na danych zapis/odczyt/czas dostępu.

Skoro nie grasz grafika zintegrowana ci wystarczy, może jakiś nowy zestaw APU ?
Chociaż jeżeli nie będziesz się upierał przy nowym sprzęcie można znaleźć w dobrej cenie coś używanego z gwarancją i systemem co zaspokoi twoje potrzeby po małym upgradzie.

Ależ mój dysk zaraz po zakupie ( bez programu firmowego Cruciala) działał świetnie.
Odpaliłem go, porobiłem testy ( wtedy) i stwierdziłem, że działa bardziej świetnie.
Już tej świetności nie obserwuję, bo po co i mi się nie chce. Jest bosko…

Ma działać i nie sprawiać problemów a czy może być bardziej bosko nie wiem, mój stary komputer raczej nie będzie już rozwijany.

to może na moje potrzeby AMD Ryzen 5 2600X starczy?

Leciutko, i z zapasem na spadek poniżej wymagań minimalnych na 5 lat :wink:
6/12 nie ma niestety z APU, więc grafiki potrzebujesz, miałeś tam bodaj 580 4 GB? to dość dobry wybór pod gry również, jak chcesz taniej to też się da, ale niżej 570/1050TI bym nie schodził, niech ma :wink:
Z zasilaczem też popłynąłeś leciutko, jak nie będziesz kręcił, a nie musisz, to porządna 450 styknie;)

Skoro nie grasz to nie ma sensu inwestować w GPU. Kup Ryzen 5 2400G. Jeśli zajdzie taka potrzeba to wymienisz i dołożysz GPU.

Też myślałem o tym, ale gdyby AMD wypuścikło te 6 rdzeniowe apu, to bym polecił.

Obecnie jednak 2400g =~ 650 zł, za to można dostać w sumie pierwsze 6 rdzeniowce, wyjdą one nawet taniej od 2400G. Rzecz oczywista są efektywniejsze, jako grafikę, można brać po kosztach np. 1030, ale skoro kupujący “nie liczy się z kosztami”, to lepiej brać coś od biedy potrafiące liczyć lub grę wyświetlić. Nie mówię o 1080, ale nie wiem czy rx 550 będzie pasował :wink:

@anon7248146 koszty liczę, ale wolę mimo to nowe części, niż coś po leasingu.

1060 6gb :slight_smile:

Moja propozycja: https://www.x-kom.pl/lista/brw9zkrn1

Dysk HDD Toshiba 2TB 7200obr. 64MB P300
Pamięć RAM DDR4 Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPX Black CL15 (2x8GB
Karta graficzna NVIDIA MSI GeForce GTX 1060 6GT OC V1 GDDR5
Zasilacz do komputera Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold BOX
Dysk SSD Samsung 500GB 2,5’’ SATA SSD 860 EVO
Obudowa do komputera SilentiumPC Armis AR3 TG z oknem
Płyta główna Socket 1151 Gigabyte Z390 GAMING X
Procesory Intel Core i5 Intel i5-9600K 3.7 GHz 9MB BOX

Ewentualnie zmiana dysku SSD na wydajniejszy PCIe

@Gajwer ok dzięki wezmę to pod uwagę.

A tu tańsza alternatywa, nie jest to na bank tak wydajne jak na Intelu, ale u czerwonych za cenę samej 1060 TI ~1200 zł masz i 6 rdzeniowy procesor i 570, która spokojnie do pracy wystarczy, a gdyby naszła ochota na grę, to średnie, za jakieś czas może z dodatkiem niskich, uciągnie płynnie. Cena z systemem ok 3.200

Procesory

Procesor AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz, 16MB (YD1600BBAEBOX)

619 zł

Dostawa: piątek (22 II) dostawa do domu lub odbiór w netpunkcie.

Zmień produkt Usuń

Karty graficzne

Karta graficzna MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB GDDR5 (256 Bit), DVI-D, DP, HDMI, BOX (RX 570 ARMOR 4G OC)

699 zł

Zmień produkt Usuń

Płyty główne

Płyta główna Gigabyte B450M DS3H

285 zł

Zmień produkt Usuń

Pamięci RAM

Pamięć ADATA DDR4, 16 GB,3000MHz, CL16 (AX4U300038G16-DBG)

447,70 zł

Dostawa: wtorek (26 II) dostawa do domu lub odbiór w netpunkcie.

Zmień produkt Usuń

Zasilacze

Zasilacz Chieftec ECO 500W (GPE-500S )

168,80 zł

Zmień produkt Usuń

Obudowy

Obudowa Zalman T2 PLUS (ZMT2PLUS)

101,04 zł

Zmień produkt Usuń

2

Produkty wymagane alternatywne

Dyski SSD

Dysk SSD ADATA XPG SX6000 Pro 256GB PCIe x4 NVMe (ASX6000PNP-256GT-C)

229 zł

Zmień produkt Usuń

Dyski twarde 3 5

Dysk Western Digital AV-GP, 3.5’’, 1TB, SATA III, 64MB cache (WD10EURX)

149 zł

Zmień produkt Usuń

Systemy operacyjne

System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 32-bit/64-bit USB (KW9-00497)

519 zł

Zmień produkt Usuń

A czemu nie 1600x?

1. TDP 95 vs 65 w wersji bez X
  2. brak chłodzenia vs boxowo gratis

Do 95w trzeba będzie jakieś lepsze dodać pewne pod 100, jeżeli autor chce wydajniej, to zatwierdzona modyfikacja :wink:

@anon41799040 a w czym 1600x jest lepszy?
@anon7248146 co sądzisz o chłodzeniu Scythe Mugen B?

Tańszy i ciut bardziej wydajny :slight_smile:

Na morelach 1600X jest tańszy od 1600 o 30 zł. Chłodzenie Spartan PRO to koszt 80 zl. wyjdzie 50 zł więcej w ostatecznym rozrachunku. Myślę że warto dla 400 Mhz więcej i funkcji XFR, która podkręci go automatycznie o kolejne 100 Mhz jak będzie dobra temperatura.

No to moim zdaniem spokojnie możesz zrobić zestaw SSD około 500GB a resztę na HDD (albo lepiej dwa, zewnętrzne, dla backupu, jeśli nie masz dedykowanego do tego dysku).

Bzdura. Do większości zadań potrzebuje jednego silnego rdzenia.

Co do grafy - ja bym brał procek który ma wbudowaną i nie kupował osobnego układu. Lepsza energooszczędność, a jak będzie potrzeba to wtedy kupisz taką grafę jaka będzie potrzebna.

Można i tak, tylko zakup I3-8100 na lata wątpliwy, mimo wszystko to standard z 4 rdzeniami. I5 z najnowszej generacji chodzą po jakieś 1200, wiec nawet i tutaj taniej wyjdzie Ryzen +zewnętrzna. Jest jeszcze Apu, ale to nie procek na 5lat dla wymagających, nie w przypadku 2400G. Według syntetyków i5 8XXX ~= R 1600X. Można iść w energooszczędność, tyko 570 w idle nie zje znowu 100W, a zakup 1030 za 350 zł mija się z celem, jeżeli pojawi się jakieś program w jego bazie korzystający z karty, to zaboli :wink:

Z tym jednym rdzeniem nie do końca tak jest, nie wszystkie programy, ale jednak niektóre wspierają spokojnie do 4. Przy większej liczbie wzrost marginalny lub 0. Patrzmy jednak z 5 lat do przodu.

Masz rację, bzdura.
Do czterech rdzeni przyrost wydajności jest widoczny.
Potem już niezbyt.
Poparte testami więc uważaj co dalej napiszesz bo możesz się zgodzić lub zbłaźnić.