Komputer do CS GO

Chcę kupić komputer do CS GO.Budzet 800zl.Mam budowę części mogą być używane nie wygląd najważniejszy.Komputer będzie używany tylko do CS GO jakie części polecacie?

Masz obudowę rozumiem? A co z resztą? Peryferia (myszka, klawiatura, głośniki/słuchawki) i monitor?

Poza obudowa napisz co jeszcze masz np. zasilacz, płyta, ram, dysk hdd na magazyn;)

monitor myszka głośniki klawiatura mam i obudowę ATX

Tego co najważniejsze, nie masz. Masz jakieś specjalne wymagania, co do podzespołów?

No to opcje masz 2:

Używki:
Procek i5 -2500/3xxx - 200
Płytka - 150
Ram 8 GB DDR ze 100 (możesz i oszczędzić i 4, ale później może być problem dostać 2 używkę apsującą)
Zasilacz (nowy) 80+ za 120
Dysk (nowy) 100 zł
Na kartę zostaje 130, nic sensownego nie dostanisz

Nowe:
Athlon 200 GE 250 zł
Płyta 210
Zasilacz (nowy) 80+ 120
Dysk 100 zł
4 GR Ram z 2800min, to 160 chyba są…

Osobisćie byłbym skłonny raczej na 2: wydajność bardzo podobna, może nieco niższa niż 1, ale 2 lata gwarancji + przy przypływie gotówki : dokładasz 2 kość Ram, wkładasz (używany nawet) procek 4 rdzeniowy ( z integrą 2200G / bez i kartę graficzna zewętrzną) i masz zestaw na kilka lat.
PS> od tych FPSów odejmij dla bezpieczeństwa ze 30% za brak dual chanela i niższy zegar kosci, 80 jednak mieć powinieneś.

Kup takie:

Do tego z czasem grafika, później procesor, na końcu 2ga kość RAM.

Nic więcej dodawać nie trzeba. :wink: Popieram pomysły powyżej na Athlonie. Jednak jak napisał kolega @anon7248146 , bardziej skłaniał bym się ku 4GB RAM. Po pierwsze, opcja @panicagaming z 8GB przekracza budżet, po drugie - do CS GO tyle RAM Ci nie potrzeba, a jak już chciałbyś przekraczać budżet, to lepiej zainwestować w bardziej przyszłościowy zasilacz 500-600W, który uciągnie lepsze podzespoły jakbyś chciał ulepszać w przyszłości.

Ale ile zostanie z tego RAMu na integrze?

Do CSGO? Wystarczy 512MB.

Super literówka

Musiałem troszkę się nagłówkować, myślę że z ładne 30-50 sekund mi zajęło zanim pojąłem to zdanie. :joy: “2800mhz, za 160 chyba są…” - chyba tak powinno byc, nie? :joy:

Mea culpa, chodziło mi o 2800 (mhz) min(imum) :tired_face:
Gdzieś widziałem , że między 2100 a 3000/3200 jest ok 10% różnicy dla GPU i ok 5% dla procka. Pakowanie się w 3000 mhz nie ma sensu. Jeżeli natomiast udałoby się 2600/2800 z cl 15/16 za jakieś 20 zł więcej od 2100, to warto dla 5% :slight_smile:

Wiesz, tylko w przypadku gier jest taki problem, że istnieje granica taka zero-jedynkowa. :wink: W przypadku 20-25 fps - gra nie jest zbyt grywalna. Przy jednak 25-30 fps - można bez problemu (witam konsolowców :wink: ). I te kluczowe parę fps może być nieosiągalne na 2400/2666 MHz, a przy 3000-3200 MHz, uda się je wyłuskać. :slight_smile:

Szybki przykład: dwa scrolle w dół na wykres z Wiedźminem na single-chanel pamięci. Myślę, ze na 2666 MHz już przyjemność z grania byłaby słaba.

I masz rację :slight_smile: Tylko ten test był na 2400G z 11 jednostkami, a Athlon ma 3 do grafiki. Przepustowość pamięci nie jest więc tak ważna przy takiej wydajności. Z drugiej strony Rozumiem zestaw 2200G +4/8G ram, Rozumiem Athlona z 4 GB. Nie rozumiem ni w ząb 2400G z 3000/3200 Ram- on tylko, z racji wątków, ma sens do przeczekania na lepszą kartę. Można 1200/1300X bez Integry, trochę tańsze Ramy i… za zaoszczędzone 300 zł dostajemy nową 1030 z identyczną wydajnością (fps będą stabilniejsze niż na apu- niema współdzielenia z prockiem)

Z drugiej strony wracając do tematu można także:
fx-6300 - 200zł
Płyta główna pod AM3+ - 100zł
RAM 2x4GB DDR3 1600MHz - 100zł
Zasilacz używkę - 50zł
Dysk HDD z allegro - 50zł
Grafika GTX 750 Ti - 300 zł

Wydajność na plus vs Athlon.
Możliwość modernizacji na minus vs Athlon.
Realność zakupu w podanej cenie i niezawodność (gł. dysk, zasilacz i karta) vs Athlon na minus.

Pobór mocy:
procek 95 max
karta 195 max
reszta strzelmy 50 W
Pobór mocy circa 350

Żeby nie jechać po bandzie wyszłoby 500W dla nowego markowego za circa 200, używki bałbym się obciążyć na 70%.
(W sebie mogę trzymać “chińskie”, cały komp ciągnie ~100W i najwyżej ja zginę :wink: )

Wiesz zależy na ile można nagiąć budżet i na ile jest realna szansa że zestaw na AM4 zostanie ulepszony.

NIe ma być jak najbardziej wydajnie.Wygląd mnie nie obchodzi

Zgadza się, istnieje tylko ryzyko, że budżet nagnie się równie mocno w używkach:-) Stare karty, dyski, nie są najbardziej godnym zaufania elementami. To zagrożenie wkalkulowane, które przy zakupie trzeba wpisać w rubrykę “cons” i… uwzględnić: czy stać mnie na drugą kartę, jak pierwsza po x tygodniach załapie artefakty :slight_smile: