Chcę kupić komputer do CS GO.Budzet 800zl.Mam budowę części mogą być używane nie wygląd najważniejszy.Komputer będzie używany tylko do CS GO jakie części polecacie?
Masz obudowę rozumiem? A co z resztą? Peryferia (myszka, klawiatura, głośniki/słuchawki) i monitor?
Poza obudowa napisz co jeszcze masz np. zasilacz, płyta, ram, dysk hdd na magazyn;)
monitor myszka głośniki klawiatura mam i obudowę ATX
Tego co najważniejsze, nie masz. Masz jakieś specjalne wymagania, co do podzespołów?
No to opcje masz 2:
Używki:
Procek i5 -2500/3xxx - 200
Płytka - 150
Ram 8 GB DDR ze 100 (możesz i oszczędzić i 4, ale później może być problem dostać 2 używkę apsującą)
Zasilacz (nowy) 80+ za 120
Dysk (nowy) 100 zł
Na kartę zostaje 130, nic sensownego nie dostanisz
Nowe:
Athlon 200 GE 250 zł
Płyta 210
Zasilacz (nowy) 80+ 120
Dysk 100 zł
4 GR Ram z 2800min, to 160 chyba są…
Osobisćie byłbym skłonny raczej na 2: wydajność bardzo podobna, może nieco niższa niż 1, ale 2 lata gwarancji + przy przypływie gotówki : dokładasz 2 kość Ram, wkładasz (używany nawet) procek 4 rdzeniowy ( z integrą 2200G / bez i kartę graficzna zewętrzną) i masz zestaw na kilka lat.
PS> od tych FPSów odejmij dla bezpieczeństwa ze 30% za brak dual chanela i niższy zegar kosci, 80 jednak mieć powinieneś.
Kup takie:
Do tego z czasem grafika, później procesor, na końcu 2ga kość RAM.
Nic więcej dodawać nie trzeba. Popieram pomysły powyżej na Athlonie. Jednak jak napisał kolega @anon7248146 , bardziej skłaniał bym się ku 4GB RAM. Po pierwsze, opcja @panicagaming z 8GB przekracza budżet, po drugie - do CS GO tyle RAM Ci nie potrzeba, a jak już chciałbyś przekraczać budżet, to lepiej zainwestować w bardziej przyszłościowy zasilacz 500-600W, który uciągnie lepsze podzespoły jakbyś chciał ulepszać w przyszłości.
Ale ile zostanie z tego RAMu na integrze?
Do CSGO? Wystarczy 512MB.
Super literówka
Musiałem troszkę się nagłówkować, myślę że z ładne 30-50 sekund mi zajęło zanim pojąłem to zdanie. “2800mhz, za 160 chyba są…” - chyba tak powinno byc, nie?
Mea culpa, chodziło mi o 2800 (mhz) min(imum)
Gdzieś widziałem , że między 2100 a 3000/3200 jest ok 10% różnicy dla GPU i ok 5% dla procka. Pakowanie się w 3000 mhz nie ma sensu. Jeżeli natomiast udałoby się 2600/2800 z cl 15/16 za jakieś 20 zł więcej od 2100, to warto dla 5%
Wiesz, tylko w przypadku gier jest taki problem, że istnieje granica taka zero-jedynkowa. W przypadku 20-25 fps - gra nie jest zbyt grywalna. Przy jednak 25-30 fps - można bez problemu (witam konsolowców ). I te kluczowe parę fps może być nieosiągalne na 2400/2666 MHz, a przy 3000-3200 MHz, uda się je wyłuskać.
Szybki przykład: dwa scrolle w dół na wykres z Wiedźminem na single-chanel pamięci. Myślę, ze na 2666 MHz już przyjemność z grania byłaby słaba.
I masz rację Tylko ten test był na 2400G z 11 jednostkami, a Athlon ma 3 do grafiki. Przepustowość pamięci nie jest więc tak ważna przy takiej wydajności. Z drugiej strony Rozumiem zestaw 2200G +4/8G ram, Rozumiem Athlona z 4 GB. Nie rozumiem ni w ząb 2400G z 3000/3200 Ram- on tylko, z racji wątków, ma sens do przeczekania na lepszą kartę. Można 1200/1300X bez Integry, trochę tańsze Ramy i… za zaoszczędzone 300 zł dostajemy nową 1030 z identyczną wydajnością (fps będą stabilniejsze niż na apu- niema współdzielenia z prockiem)
Z drugiej strony wracając do tematu można także:
fx-6300 - 200zł
Płyta główna pod AM3+ - 100zł
RAM 2x4GB DDR3 1600MHz - 100zł
Zasilacz używkę - 50zł
Dysk HDD z allegro - 50zł
Grafika GTX 750 Ti - 300 zł
Wydajność na plus vs Athlon.
Możliwość modernizacji na minus vs Athlon.
Realność zakupu w podanej cenie i niezawodność (gł. dysk, zasilacz i karta) vs Athlon na minus.
Pobór mocy:
procek 95 max
karta 195 max
reszta strzelmy 50 W
Pobór mocy circa 350
Żeby nie jechać po bandzie wyszłoby 500W dla nowego markowego za circa 200, używki bałbym się obciążyć na 70%.
(W sebie mogę trzymać “chińskie”, cały komp ciągnie ~100W i najwyżej ja zginę )
Wiesz zależy na ile można nagiąć budżet i na ile jest realna szansa że zestaw na AM4 zostanie ulepszony.
NIe ma być jak najbardziej wydajnie.Wygląd mnie nie obchodzi
Zgadza się, istnieje tylko ryzyko, że budżet nagnie się równie mocno w używkach:-) Stare karty, dyski, nie są najbardziej godnym zaufania elementami. To zagrożenie wkalkulowane, które przy zakupie trzeba wpisać w rubrykę “cons” i… uwzględnić: czy stać mnie na drugą kartę, jak pierwsza po x tygodniach załapie artefakty