Jak napisałem w tytule potrzebuję dobrego komputera do gier, ale przede wszystkim chcę, żeby służył mi przez wieeeeele lat. Najbardziej przyszłościową platformą jest skylake, więc na pewno będę się trzymał właśnie niego i DDR4. Zdecydowanie nie chcę też przepłacać. Dużo myślałem i poskładałem sobie taki zestaw:
Zasilacz - oto mój największy dylemat. Nie mam zielonego pojęcia ile powinien mieć Watt, żeby dał radę mojemu sprzętowi, a jednocześnie był przyszłościowy, gdyż zakładam modernizacje. Znam się co nie co na producentach, aczkolwiek wolę zdać się na was. To jest mój ślepy strzał: http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/
Wszystkie komponenty jakich nie uwzględniłem już posiadam. Mam tylko pytanie, czym różni się przy procesorze wersja OEM od BOX, tylko brakiem boxowego chłodzenia? Bo w moim przepadku różnica między procesorem który wybrałem, a jego wersją BOX wynosi 5zł.
Ja to ogólnie czasem się zastanawiam co dla niektórych znaczy przyszłościowa płyta. Generalnie to czy jest to chipset H110 za 250 złotych czy też jakiś wypasiony Z170 za 1500 to i tak jest to ta sama podstawka pod procesor. Sprowadza się to do tego, że jak Intel wyda tam jakieś nowe procesory na inną podstawkę to zarówno do płyty za 250 jak i do tej za 1500 ich nie włożysz. Oczywiście czym droższa płyta tym często lepiej wyposażona w różnego rodzaju dodatkowe złącza do dodatkowych kart rozszerzeń, pamięci RAM czy dysków, ale generalnie takiego i7 6700K możesz wsadzić na płytę za 250 złotych, a możesz wsadzić na taką za 1500 i będą działać tak samo. Oczywiście na tej taniej go nie podkręcisz, no ale zasada działania inna nie będzie. Czego oczekujesz po rzekomo “przyszłościowej” płycie?
Od przyszłościowej płyty wymagam, żeby jak najdłużej obsługiwała w miarę nowoczesne procesory, dużo ramu, miała nowoczesne wejścia, tak, aby jak najdłużej mój komputer mógłby być modernizowany bez konieczności jej wymiany.
Czyli tak jak napisałem - jak zmieni się podstawka to i tak na obecne płyty główne nie wsadzisz nowych procesorów bez względu czy wyłożysz na nią majątek czy też kupisz budżetowy model.
Mam dysk twardy, obudowę, DVD-ROM i chłodzenie do procesora. Co do budżetu, to ciężko powiedzieć. Załóżmy, że 3000 zł, chociaż chciałbym zejść poniżej tej sumy. Procesor oczywiście i5 skylake do podkręcenia.
DVD-ROM: SONY Label-flash z 2005 roku (mam przelotkę z ATA na SATA)
Karta graficzna: MSI Radeon HD 6670, 1Gb, DDR3, 800MHz
Chłodzenie: Silentium PC Fortis 3
Obudowa: Tracer (nie wiem dokładnie jaka to, ale jest bardzo duża, mieści moje na prawdę spore chłodzenie i ma napis “Advenced Case by Tracer” z przodu. Oczywiście format midi tower)