Jak bierzesz do tego używaną grafikę to zachowując zdrowy rozsądek weź używane rx 470/570 lub gtx 960. Radeony HD bym unikał bo zaczynają masowo umierać.
Dzięki.
A gdyby dorzucić parę stów (np. 1800 zł bez karty graficznej), to co moglibyście polecić o półkę wyższego? Płyta z dwoma portami PS/2 jakoś do mnie nie przemawia.
Raczej zdecyduję się wziąć 16GB ramu od razu, żeby mieć już spokój i jakąś ciekawszą obudowę - pewnie posłuży mi następne kilkanaście lat. A kartę graficzną to za jakiś czas dokupię.
Czyli kartę osobno, czy integra?
Jak integra: podstawka ta sama i 2400/3400G
Jak zewnętrzna, to 2600 Ryzen, najlepszy stosunek wydajności do ceny obecnie.
Płyta + Ram wedle uznania
Ryzen 1600 - dobra jednostka z możliwością OC, wystarczy tylko dokupić kiedyś chłodzenie Fera 3
płyta B450 AsRock Fatal1ty (w sumie ona ma taką kulturę, jak aktualnie droższa MSI B450-A PRO)
obudowa SPC SG1 (pełna, duża, z dobrym opływem powietrza)
16 GB RAM na zegarze 3200 MHz (100 zł taniej można kupić coś z 2666 MHz, ale to nieopłacalne biorąc pod uwagę czas, jak będziesz korzystać) - możesz też kupić teraz tylko jedną kość 8 GB i drugą dokupić za miesiąc/dwa (AMD lepiej działa na dual’u)
Macie chyba racje z tymi używanymi kartami HD, w tym miesiącu w jednym komputerze poszła mi leciwa już 4890, a w drugim nieco nowsza 6950. Koledzy z pracy mówią, żeby nie brać tego za żaden pieniądz, bo stare to jak węgiel, a i swoje bitcoiny już pewnie wykopały.
Wracając jednak do tematu, myślę że do zestawu z zasilaczem i dyskiem SSD dołożę Ryzena 5 2600 (najlepszy stosunek ceny do osiągów) oraz kostki Patriot Viper 4 lub HyperX Predator - 16 GB 3200 CL16.
Obudowa Signum SG1 TG już całkiem fajna, ale że tak bez CD-R?
Natomiast jeśli o MOBO chodzi, to jeszcze się nie zdecydowałem, być może ten ASRock Fatal1ty będzie OK.
Grafikę, jak trafię na dobrą cenę to pewnie wezmę RX 570.
A gdybym do zestawu chciał dorzucić jeszcze jakieś ciche chłodzenie CPU, dysk pod M2 i zewnętrzny napęd, to na co warto zwrócić uwagę?
Wstępnie myślę o SilentiumPC Fera 3 i dysk ADATA SX8200 256GB NVMe.