pomóżcie wybrać kompa do gier za ok.2000zł (bez monitora) oraz dodatkowo jakiś fajny monitor do ok.400zł.
Zestaw z minimalnie naciąganym budżetem, ale zdecydowanie warto (mniejszy dysk = 100 zł taniej):
Zestaw dobrze dobrany
Jedyna uwaga to taka, ze “na start” można tańszy dysk HDD. Wyjdzie 100 zł taniej. SSD później zawsze łatwo dołożyć, czyli można przyoszczędzić bez szkody wielkiej (trochę płynność działania mniejsza, ale …bez tragedii)
wezmę ssd i z czasem dokupię najwyżej hdd. grafa będzie ok?
Grafa OK, zagrasz we wszystko na średnich/wysokich. Szkoda oszczędzać grosze na procesorze by wziąć lepszą grafe, z którą nie da rady.
Naciągnięty ale z rx580 z kodem memory jest taniej
Monitor z IPS i 75hz
tylko to wersja 4 GB, osobiście bym poszukał i pokombinował żeby 8 włożyć, 4 GB to nirdużo…. szkoda wydawać 700 zł i oszczędzić 100 i za 2 lata mieć zonka
To kolejna dopłata
to 570 8 gb , nie 580 8g , oczywiście ja nic nie mówię, ale… zakup 580 z 4 GB uważam za średnio udany, podobnie 570 8 GB t
hmm aż tak duża jest różnica na tych kartach? w sumie nie chciałbym przekraczać kwoty 2200zł
Wg mnie bierz to co ja proponuję, to kiedyś jak będzie brakować mocy w kompie to zmienisz grafikę i dołożysz RAM, bez większych zmian.
Poszuykaj promocji na podzespoły Może składak z 3 sklepów wyjdzie taniej niż z 1.
tu masz tekścik na Allegro, trochę łopatologicznie, ale przejrzyście. https://allegro.pl/artykul/karty-graficzne-z-3-gb-pamieci-vram-lub-mniej-czy-to-ma-sens-7w1GZ9mYmuD
Czyli “moc obliczeniowa karty” musi iść w parze z pamięcią.
570 z 4 GB jest najlepsza w stosunku wydajność/cena. 8GB nie robi jej gigantycznej różnicy, ale w 580 powinien być zapas większy.No chyba, że akceptujesz obniżanie detali i rozdzielczości
właśnie tak chyba zrobię, poszukam po różnych sklepach jeszcze cashbacki dojdą może
Już ją chyba widziałeś przez kogoś polecana, to 580 4 GB vramu, Nie jest zła, ale tylko jeżeli planujesz za jakieś czas wymianę na inną (ze 2 lata) lub cięcie detali. Gry szczególnie te strzelani, Wieźminy itp lub inne w 3D lżejsze nie będą i zacznie się szybciej niż później dławić z braku pamięci. Pytanie ejst, czy stać Cię wydać 650 złotych teraz i 650 za wymianę za dwa lata, czy 850 ale tylko raz na jakieś 3-5 lat
do rx570 pchać 8gb się nie opłaca
rx580 ma świetną cene jeszcze dzisiaj z kodem gaming za 659 zł
kupiłem tą z x-kom z rabatem, teraz poluje na reszte
Sprawdzał ktoś jak te Goodramy idą z Ryzenami? 3000 pójdzie? Podobno jest już lepiej, ale dalej najlepiej kierować się QVL. Ponoć jest już lepiej z kompatybilnością, ale Goodramy do tej pory potrafią sprawiać problemy. Niemniej Aktualizacja BIOS po zakupie wskazana.
kupiłem za 2167zł wszystko, z tym rx 580, dysk wzialem patriot
a co powiecie o monitorze LG 24MK400H ?