Witam wszystkich, jako że zbliżają się komunie chciałbym poprosić was o pomoc w złożeniu komputera do grani, nie bardzo znam się na tym co z czym będzie współgrało.
Windows wliczać? Czy obdarowany/obdarowana jest uzależniony od “strzelanek”? (Do stzrelanek mozna pokusić się o monitor z większa ilością klatek, to lubia tacy gracze).
Młody gra na bardzo starym laptopie w Roblox, myślę że 120hz monitor w zupełności by wystarczył
120 to już jest właśnie taki do strzelanek, zwykłe biurowe mają 60, a 75 w większości gier to aż nadto (żadna karta nie uciągnie wysokich ustawieć i 150 FPS).
No To w takim razie:
GT 1660 Super do 1200
Ryzen 3100 do 600
2x8 GB RAM (min 3000) do 300
Płyta B450 4 sloty RAM do 400 (DSH sa tanie)
Zasilacz Silentium 450/500 za 200 zł
SSD/NVM 500 GB za max 300 zł
Obudowa 200
Na monitor zostaje max 500-800 zł, 144 raczej w tej cenie nie będzie, na sprzęcie nie ma juz zbytnio na czym przyciąć. Czyli pewnie 24/27 FHD i 75 jest tylko realna.
To skleiłem wydaje mi się, że bardzo spoko zestaw za 4k z monitorem, wszystkie podzespoły już raczej górna niż średnia półka.
Monitor 24", IPS 144Hz i niski czas reakcji.
Fajna obudowa z dobrą wentylacją.
Bardzo fajny zasilacz z zapasem mocy.
B. Dobra płyta, która się nie ugotuje.
Jedyny rozsądny procesor w tej cenie. Bardzo dobre FPS.
B dobry RAM z super parametrami i dożywotnią gwarancją.
Przyzwoity SSD na system i kilka gierek, później HDD na magazyn gier dodać.
Dodatkowe chłodzenie procesora, żeby mu nie było za gorąco.
1660 SUPER w dobrym modelu.
Całość 3987.
@panicagaming
Silentium Zasilacz, goodram, adata dysk, i gigabyte co ma najwyższy stosunek padaki nazywasz górna półka i to wszystko w x-kom gdzie przepłaca sie po 40zł-130zł na każdy podzespół…
Silentium jego w x-kom za 220 -3 lata gwarancji
w Proline Seasonic za 200zł - 7 lat gwarancj
lecisz 20zł w plecy i 4 lata gwarancji jeśli wybierzesz jego opcje z przereklamowanego sklepu.
Twoje sugerowane opcje/propozycje to ledwo co niska półka…
Ale uczciwie przyznaje że chociaż monitor wybrałeś dobry oraz obudowe ale w innym sklepie i tak taniej kupi…
Fajny zasilacz, taki nie za bardzo w magazynie…
Nie wiem czego oczekujesz. To nie jest jakiś wielki budżet i nie można tutaj montować najlepszych z najlepszych. Co masz do SPC VERO L3? Zasilacz bazujący na dobrym OEMie. Nie jest to nie wiadomo jaki high-end, ale wystarczy.
@panicagaming 3300x nigdzie teraz nie kupisz. Nawet X-kom ma napisane “dostawa wkrótce”. Zostaje 3100 lub 2600. Ale na pewno nie w X-kom.
Fajnie się składa komputery na Allegro. Części przychodzą z różnych sklepów, ale płacisz raz wiedząc, że wybrałeś towar w niższej cenie.
Nie wiem czego oczekujesz od monitora, ale podstawowy IP nie wystarczy? Zwykły monitor za ok 600 zł wystarczy dla dzieciaka.
4108 zł + 30 zł dostawa. Dorzucam Windowsa, bo bez tego to komputer jest przecież bezużyteczny.
E tam
Jeszcze klawiatura i mysz. W końcu ma być komplet na Komunię.
Wcześniej patrzyłem to jeszcze był -,-
Obecnie sporo sklepów ma braki w zatowarowaniu, wakacje i do tego coronavirus robi swoje i ceny troche chore i brak towaru -,-
Już mam większość w koszyku został tylko procesor
Niby tak, ale autor nic nie pisał o myszce i klawiaturze. Poza tym nie wiem czy dzieciak będzie chciał się zapoznawać z Linuxem. Jeżeli ma już Windowsa lub jednak coś innego planuje to oszczędność będzie spora.
@Quassar to zdaje się dosć leciwy model zasilacza. Braki w dostępności raczej nie powinny dziwić.
@Dudus a co ostatecznie wybrałeś?
Windows 7 Pro to ciągle jeszcze można we własnym zakresie przeinstalować go na legalne Windows 10 na podstawie licencji cyfrowej. Skoro się nie róźni, to po co przepłacać…
To tylko taki żarcik
Zawsze można pójść po bandzie i zainstalować wersję trial. W ten sposób zostanie trochę $$$ na lepsze podzespoły, a zainteresowany dokupi sobie licencję po upływie okresu testowego (z środków, które dostanie od innych uczestników ceremonii).
Na chwilę obecną dodałem ryzen 5 3600 i kwota to 4100 troche za dużo, może monitor tańszy wybrać albo Procesor. Sugerowałem się zestawem
@LORDEK
A co myślicie o gotowych zestawach np ze sklepu Morele ?
Z czyjej podpowiedzi korzystałeś? 3600 jest wart ogólnie ceny.
Gotowce to zazwyczaj taki se interes. Po podliczeniu wychodzi na to samo przy czym z użytymi podzespołami bywa różnie.
W tym budżecie co masz to albo bierzesz 3600 i GTX 1650 Super, albo 2600 i GTX 1660 Super.
@incognito74 już niejednokrotnie była rozmowa, że klucze z allegro są niepewne. Może działać dożywotnio, a może za rok wyskoczyć informacja o nieautoryzowanej kopii. Bardzo często są to klucze z nie do końca legalnych źródeł i mimo wszystko lepiej kupić oryginalną licencję. Bywa tak, że kupując na allegro płacisz za pirata.
Legalnie NIE możesz instalować na nowym PC z licencji innej niż Win10. Nie ważne że MS tego nie zablokował, ani o to nie ściga.
Co? Może jak najbardziej. Inna rzecz jest taka czy w ogóle się zainstaluje, bo W7 nie wspiera Ryzenów i Inteli od Kaby Lake. Inną kwestią jest pochodzenie klucza z allegro.
Posiadam komputer płyta główna MSI 110M Pro-vd Procesor Intel pentium G4560 - Kaby Lake.
To wole sobie kupić normalnie ze sklepu. Tak z ciekawości: www.balta.pl z legalnego sklepu?
Te klucze sa 100% legit ja uzywam cały czas klucza.
Mój Win 7 jest oryginalny
Ale co Ty chcesz udowodnić? Że Twój system przechodzi aktywację, więc kupiony po taniości W7 też będzie 100% legitny? Aktywacja =/= legalność.
Poza tym co chcesz od tego sklepu? Widzę, że sprzedają nowe licencje w normalnych cenach, a nie jakieś szemrane sztuki za kilka złotych.
Nie można zgodnie z oficjalnym stanowiskiem MS, czy jednak narusza to, i w jakim stopniu, przepisy kodeksu karnego (tj. jest nielegalne), to pozostaje pytaniem otwartym. Ostatecznie decyduje sąd, który opiera sie nie tylko na stanowiskach obu stron, ale i na treści umów i na zdrowym rozsądku (lub poleceniu ministra ZIobry…) - żadnego orzeczenia nie widziałem.
Jeżeli na czyms przyciąc, to tylko procek do Ryzen 3100, wybranie tańszego monitora da Ci standard sprzetu 100% biurowego i w sumie stawia pod znakiem zapytania zakup porządnej karty. Tylko nie “oszczędzaj” na płycie.zasilaczu, bo zapłacisz 100 zł mniej i weźmiesz biurową A320 lub Akygę 500W i będzie płacz później.
Podpisuje się pod odradzajacymi.