Cześć,
piszę tu, ponieważ poszukuję opinii na temat komputera przeznaczonego do pracy i odpowiedniego doboru podzespołów.
Praca obejmuje szeroko pojętą grafikę 2D jak i 3D (Adobe, Corel, Affinity, Blender), ale wiąże się z nią też częste przeglądanie internetu, pisanie ofert czy praca w programach uruchamianych za pomocą VirtualBoxa.
Założenia są następujące:
CPU: Ryzen 9 7900
RAM: G.Skill Trident Z5 Neo, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30
Płyta główna: ASRock B650E PG RIPTIDE WIFI lub MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI lub coś od ASUSa
SSD: GOODRAM 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe IRDM PRO
HDD: 2x Seagate BARRACUDA 2TB 7200obr. 256MB pod RAID 1
Chłodzenie CPU: ENDORFY Fortis 5 Dual Fan 140x120mm (nie chcę iść w chłodzenie wodne)
Zasilacz: MSI MPG A850G PCIe5.0 850W 80 Plus Gold ATX 3.0 lub be quiet! Pure Power 12 M 850W 80 Plus Gold ATX 3.0
GPU: Na razie będzie dotychczasowy ZOTAC GTX 1060 6GB z planem na ewentualną późniejszą wymianę na coś mocniejszego od zielonych
Obudowa: jeszcze nie wybrałem, ale założenie jest takie, aby była dość przewiewna, bez RGB, szyby i zawierała przynajmniej jedną półkę na napęd Blu-Ray oraz mieściła ww. chłodzenie i pozwalała na zamontowanie kilku dodatkowych wentylatorów…
Jeśli chodzi o procesor, zastawiałem się między Ryzenem 9 7900, Ryzenem 9 7900X i Intelem i7 13700k (oczywiście tu musiałbym dobrać inne kompatybilne podzespoły).
Ważnym czynnikiem jest dla mnie niska temperatura pracy procesora i możliwie niskie zużycie energii w prostych pracach biurowych, które też trzeba będzie na tym komputerze realizować lub choćby podczas oglądania czegoś na Youtube przy kawie Najbardziej skłaniam się ku R9 7900 bez X i ewentualnym podkręceniem go przy pomocy PBO, gdyby zaszła taka potrzeba, ponieważ fabrycznie zużywa mało energii i jest dość „chłodny”. Różnica cenowa między wymienionymi procesorami nie jest jednak znacząca, a nie wiem czy lepszy efekt da podkręcenie wspomnianego R9 7900 czy bawić się w przykręcenie kurka R9 7900X lub i7 13700K.
Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne odpowiedzi.