i9 i B460, źle ciut to brzmi, Z490 lepiej wsadzić, też będziesz mieć jakieś możliwości OC, Ram rozumiem, że też pod OC przygotowany, że ma takie taktowanie? Dej koszyk to zobaczę i może coś zmodyfikuję
IMHO lepiej wybrać Ryzena. Za cenę 10850K można mieć 3900X, który do streamingu jest wręcz stworzony.
Dokładnie intel jest wydajniejszy o te pare % w samych grach których nawet będąc pedantem nie odczujesz w grach ale jak wejdzie więcej innych obciążeń typu stream to intel już przegrywa
a za parę lat będziesz mógł wsadzić kolejnego potwora z najnowsze serii jeśli będziesz chciał,
a w sytuacji intela kolejna seria = dodatkowy koszt kolejnej płyty głównej.
Zamiast grafiki z firmy gigabyte weź coś lepszego np Asus a jak chcesz najlepszego nie-referenta to szukaj EVGA FTW3 albo Zotac AMP ale nie wiem czy uda ci sie znaleźć te modele w polskich sklepach.
Corsiar dobra marka ale może minimalnie lepszy będzie Seasonic równie dobra jakość a w podobnej ceni możesz wyrwać zasilacz z jeszcze dłuższą gwarancją.
Do i9 komputera całego w kwocie okolo 7k wsadzasz chłodzenie za 150zł nie lepiej wsadzić odrazu coś konkretnego typu Noctua ?
Ogólnie te 3 modele najczęściej goszczą w topce więc polecenie każdego z nich to dobry wybór częściej jednak bardziej gości evga. Nistety w polskich sklepach jest tryb janusza i trudno znaleść modele tych marek i w tym wpadku raczej jemu łatwij będzie nabyć wspominanego ASUS’a
Bądź co bądź gigabyte to jednak nie firma dobra jak chodzi o niereferanty grafik.
Płyty główny, dyski nvme od nich jak najbardziej polece są ok - ale grafik za ch** nie…
Wem ja tak samo rok temu kupowałem z zagranicy obawiam sie że trzeba będzie przywyknać że kompa będzie składało się w Polsce… a grafikę dokupywało z zagranicy.
Albo kupować jakieś niechciane badziwnej jakości nisko budżetowe nie-referenty w kosmicznie nie adekwatnych cenach.
-bump-
Co do opini na temat względem EVGA vs ASUS - asus ma strasznie słabe/leniwe podejście do gwarancji.