Dzień dobry. Jestem tu nowa i chciałabym prosić o pomoc/radę/podpowiedzi, czy zestaw, który sobie na razie wirtualnie dobrałam byłby dobry do tworzenia grafiki. Może ujmę to w szablonie, aby było łatwiej:
- Budżet: +/- 4000-4500zł
- Zastosowanie komputera: (głównie Photoshop fotomanipulacje, ale hobbystycznie, nie jestem zawodowym grafikiem i raczej nie będę tworzyć w 3ds max, jak Tomek Bagiński. Poza tym obróbka/retusz zdjęć, czasem testowanie różnych OS w wirtualnej maszynie, przeglądanie neta, poczty)
- Kiedy zamierzam kupić komputer? (Po nowym 2019 roku)
- Których części potrzebuję? (Wszystkiego - “budka”, monitor, zasilacz itd. Drukarki mam, system też, myszkę i klawiaturę sobie załatwię sama wybiorę i zakupię)
- Czy będę podkręcać sprzęt? (Nie znam się na tym. Jestem “tylko” kobietą ale nie wykluczam, że kiedyś zleciłabym wymianę podzespołów, jak RAM, dysków - byłoby to nawet po latach wręcz wskazane!)
- Specjalne wymagania: (Zależałoby mi, aby budka była raczej midi/mini coś w stylu Fractal, a nie taka kobyła, jak z lat 90-tych i żeby komputer chodził szybko. Dodatkowo na chwilę obecną w moim lapku mam problem z kartą graficzną tego typu, że przy pracy z Photoshopem pluje o brak akceleracji sprzętowej, więc też nie bardzo wiem, w jaką kartę zainwestować zważając na moje potrzeby)
- Czy posiadam jakieś części z poprzedniego komputera? (Raczej nie, bo mam tylko laptopa)
- Własna propozycja zestawu: Po przeczytaniu bardzo wielu materiałów w Sieci stworzyłam coś takiego https://www.x-kom.pl/lista/x02k3wzha Trochę mi ten budżet przekroczyło, ale nie wiem, jak to skomponować.
Nie wiem też, czy dobrałam dobrze wszystkie komponenty. Czytałam, że SSD lepiej, jak ma złącze PCI Express, a nie SATA III. Czytałam o konfiguracji RAID, ale ta wydaje mi się dosyć awaryjna jeśli idzie o utratę danych na wszystkich dyskach. A z kolei RAM, że im mniej CL tym lepiej, ale nie da się tego wypośrodkować z MHz. Jeśli chodzi o monitor to podobałby mi się taki panoramiczny, coś bliżej 25-27 cali. Wybrałam taki dla przykładu, ale nie muszę identycznego kupować, bo później dowiedziałam się że istnieją panoramiczne. Wiem tylko, że ważny jest czas najlepiej 1 ms, matryca matowa i IPS. Nie wiem, czy powinnam dać np. więcej pieniędzy na płytę główną, a mniej na procek czy inne części typu zasilacz? Może podpowiecie mi Panowie? Bo ja się nie znam, to mój pierwszy składak. Laptopy mi się już znudziły. Za mały ekran. Wiem, że niby Mac jest dobry do takich zastosowań, ale zwyczajnie nie stać mnie na taki sprzęt, a Mac Book Air to znów laptop, z kolei nie chce mi się bawić w Hackintoshowanie (pomijając legalność), bo czytam ile to cyrków z cloverem i kextami. Tak więc będę wdzięczna za wszelkie porady.