Komputer dwa razy sie uruchamia + informacja no hard disc


(Robin1980) #1

nie wiem czy to błąd czy norma, ale gdy wlączam komputer uruchami sie na kilka sekund(4s) po czym sie wylaczy na 2 sekundy a potem juz normalnie startuje. nastepnie po ekranie w ktorym mozemy przejsc do bios-u pokazuje sie informacja no hard disc, wszystko dziala poprawnie, ale czy to normalne? bylo tak od nowosci i jest nadal. ktos sie z tym spotkal? jakos nie mam zamiaru dawac go do serwisu.

  • windows xp sp3 (narazie)

  • Procesor Intel CORE 2 QUAD 2,50 GHz BOX Q9300 6M LGA-775 1333 FSB

  • MSI P35 Neo-F (chipset Intel P35)

  • Pamięć 4x1024 MB DDR2 800 MHz Dual Channel

  • Karta graficzna Geforce 9800GTX 512 MB DDR3 256 BIT

  • Dysk twardy 500 GB Samsung SATA II

  • DVD RW Samsung 20x20x DL

  • Czytnik kart (standard- sporo w jednym)

  • Obudowa Raidmax Ninja

  • Zasilacz Chieftec 600W PFC


(Pawel Ryglicki) #2

w chipsetach p25 podwójny start to norma prawie w każdej płycie


(Robin1980) #3

gdzies wlasnie o tym przeczytalem, ze podwojny start to norma, nie wiem jeszcze jak ustawic ten dysk aby nie bylo tego komunikatu


(Cosik Ktosik) #4

Wejdź do Biosu i załaduj ustawienia zoptymalizowane.


(Robin1980) #5

kiedys siedzialem w biosie przy innym komputerze i serwis jednak musialem odwiedzic po moim grzebaniu. jesli zmienie na zoptymalizowane to co mi sie moze jeszcze zmienic?


(Cosik Ktosik) #6

Teoretycznie wrócą ustawienia producenta, ale jeżeli totalnie nie znasz się na Biosie to radzę jednak niczego nie ruszać. Zwłaszcza, jeżeli dysk działa w IDE, a po przywróceniu ustawień włączony zostanie tryb AHCI i Ty nie będziesz potrafił jego włączyć itp.