Witam. Nie wiem czy martwić się czy nie ? Przy uruchamianiu komputera nie słysze sygnału, który zawsze wskazywał mi uruchomienie komputera. Piknięcia. Za dawnych czasów uczono mnie że sygnał zawsze wskazywał co było problemem. Krótki długi przerywany itd. Komputer nowość prosto z salonu( 7 dni mam go) . Wszystko działa. Żadnych błędów. Ale nie słysze jak się uruchamia. Nie śledze na bieżąco nowości ale czy tak ma być ?
Za wiele informacji nie udzieliłeś. Z tego co pamiętam to u niektórych producentów w przypadku gdy sprzet działa pod uefi i jest w nim uruchomiony Fast Boot to po POST nie ma zadnego sygnału. U innych do obsługi kodów służy wyświetlacz LED. Trzeba by szukać w specyfikacjach płyty.
Zobacz czy głośniczek podłączony do płyty głównej lub jak podłączony to można podmienić sprawdzić czy nie umarł.
Obecnie bardzo często tych głośniczków po prostu nie ma podłączonych na płycie głównej. Czasami producenci je dorzucają do akcesoriów w pudełku płyty głównej ale to nie jest regułą. Przykładowo, w mojej płycie go nie było.
Obecność sygnału zależy od tego czy do płyty wpięty jest głośniczek oraz czy w BIOSie zaznaczona jest odpowiednia opcja.
Wiele płyt zamiast sygnału dźwiękowego używa np. diod led lub wyświetlacza do wskazywania usterki.
Dokładnie napisz jaka to jest płyta główna.Komputer może być ustawiony na szybkie uruchamianie i pomijany jest test POST,albo nie ma głośnika.Może być wlutowany w płytę.Dzisiaj jest używany tylko do sygnalizacji usterek płyty.
To posiadam.
Procesor: Intel Core i5 12600k
Płyta główna: Gigabyte Z690 Gaming X DDR4
Karta Graficzna: GeForce RTX 3070 Ti Gaming 8GB OC
Ram: Corsair Vengeance LPX 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4 CL18 DIMM]
Dyski: WD Black SN850 M.2 PCIe NVMe 1TB + WD Black SN850 M.2 PCIe NVMe 500 GB
Obudowa: Fractal Design Meshify 2 Compact Black
Nie mam żadnego wyświetlacza. Obudowa jest zamknięta. Ale jeżeli sygnał używany tylko do sygnalizacji usterek płyty. To uspokoiłeś mnie. Dzięki za odpowiedź wszystkim.
Jak coś, to żeby pipczało to potrzebujesz gdzieś na dole płyty mieć wpięte takie coś:
https://allegro.pl/oferta/1x-czarny-glosnik-plyty-glownej-komputera-12147577072?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_akcesoria_pla_ss&ev_adgr=komputery_akcesoria&ev_campaign_id=17371282704&gclid=CjwKCAjwwo-WBhAMEiwAV4dybUi7-RflxJp6lFkMhQo329r4wdtyMEzrvDEGO9YgpC2LxK5RJnsqcBoCuSUQAvD_BwE
Na tej płycie jest pare ledów. Cpu, pamięć, bootowanie i cos tam jeszcze.
Jest równiez gniazdo do połaczenie miedzy innymi ze speekerem.
Zajrzyj do instrukcji, pkt 11.
https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_z690-gaming-x-series_e_1002.pdf?v=2aee68053d0ef4174574c95c4e8fc47f
Jeśli podłaczony to w trakcie „dobrego” startu powinien wydać jeden krótki beep.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.