Komputer działa, brak piknięcia, brak obrazu

Witam, poskładałem komputer no i tak jak w temacie, komputer nie wydaje pojedyńczego piknięcia, a obrazu brak. Części są nowe:
GPU: MSI Nvidia Geforce gtx 970
MB: Gigabyte GA-H170-HD3 DDR3
CPU: Intel Core i3-7100, 3.9GHz
Ram: Pamięć GoodRam DDR3 8192MB PC1600 CL11
Zasilacz Chieftec Force CPS-750S - 750 Watt

Dodam tylko, że komputer wcześniej działał normalnie, więc na dysku znajduje się już windows, z tym że wymieniona została płyta główna, stąd też pytanie, czy może być to spowodowane tym że na dysku znajdują się sterowniki do poprzedniej płyty głównej o innym chipsecie?

Wsadziłeś procesor 7 generacji na płytę przygotowaną wstępnie pod 6 generację i pewnie nie masz zaktualizowanego BIOSU i płyta nierozponaje procesora po prostu. Musi być bios F20 z maja tego roku tylko na nim śmiga 7 generacja.

Problemem mogą być sterowniki do poprzedniej płyty głównej. Zainstaluj nowe sterowniki do płyty głównej a tamte usuń. Jeśli po tym dalej występowałby ten problem to radzę sprawdzić kartę graficzną, sterowniki od niej i BIOS. Na początek sprawdź czy wszystko dobrze podłączyłeś.

Karta graficzna sprawna, sprawdzona na innym komputerze, czyli przepiąć dysk sformatować go i wrzucić nowe sterowniki?

Sterownik nie mają tu żadnego znaczenia, jeżeli obrazu nie ma od momentu włączenia POWER.

1 polubienie

W takim razie co najlepiej zrobić?

A bios był w tej płycie przez kogoś aktualizowany zanim wsadziłeś ją do kompa? Jeśli nie to zostaje ci serwis i aktualizacja biosu przez kogoś kto ma procek 6 generacji.

Nie, świeżo płyta ze sklepu

Albo udaj się do jakiegoś serwisu pc w twojej okolicy lub znajdź kogoś kto ma procesor 6 generacji wrzuć go na płytę i zaktualizuj BIOS do wersji F20, a potem wsadzisz swój procek 7 generacji i komp powinien pracować prawidłowo.

Wcześniej miałem płytę główną GA-H110M-S2H DDR3, która też podobno nie wspiera procesorów 7 generacji ale mimo wszystko na niej śmigało

Widocznie BIOS był zaktualizowany, albo miałeś farta.

Tak czy owak płyta została wymieniona ze względu na to że w tamtej wejście na karte było zwalone :smiley: okej, czyli na 90% to to jest przyczyną?

raczej tak, ewentualnie zostaw tylko płytę i procesor, a monitor podepnij pod wyjście od płyty głównej i zobacz czy będzie obraz lub płyta będzie pikać o ile masz głośniczek.Speaker.

Próbowałem bez karty i bez monitora, ale też piknięcia nie było

nowa płyta chyba nie pika teraz jak jest okej. Mam tak w MSI na 4 generacji.
Sprawdź bez ramu, ale monitor musi być podpięty.

Bez ramu i bez monitora pika, tak jak to ma w zwyczaju :stuck_out_tongue:

Czyli z RAMem coś może być niekompatybilne też. Ale monitor miałeś zostawić żeby sprawdzić czy testy biosu się odpalają i czy obraz na monitor jest dostarczany.

A przypadkiem kompy bez ramu nie piszczą zawsze?

piszczą, dlatego monitor ma być podpięty, żeby zobaczyć czy jest obraz.

Przy wyjęciu grafy i ramu, podpięciu monitora również obrazu brak