Komputer działa za... szybko?

Taki problem mam. Ba, nie dotyczy to jednego komputera, a kilku.
Oczywiście, nie że „w ogóle” za szybko i nawet nie jego faktyczna szybkość jest problemem, ale tak to wygląda. I naprawdę nie wiem co może być przyczyną. Ale po kolei.

Zdarza się, że np. słucham radia internetowego i po jakimś czasie (np. po godzinie) zaczyna ono być odtwarzane szybciej (o jakieś ~10%) i z wyższą częstotliwością dźwięku. Oczywiście bufor się opróżnia, radio milknie na sekundę, czy dwie (bo nie ma z czego zasysać, bo radio idzie na żywo), potem wznawia odtwarzanie i tak w kółko.

Niestety to nie wina aplikacji radiowych, bo po pierwsze próbowałem kilku, w tym VLC oraz odtwarzania w samej przeglądarce strumienia audio, a po drugie w tym samym czasie wszystko zaczyna tak działać. Np. inna przeglądarka. Czy lokalne mp3. Czy odtwarzacz filmów. No wszystko.
Np. Youtube odtwarza szybciej filmy (też o jakieś 10%) i z wyższą częstotliwością dźwięku.

Czasem wystarczy zamknąć przeglądarkę i otworzyć ponownie, czasem pomaga zamknięcie osobnej aplikacji radiowej, czasem zamknięcie VLC, a generalnie wszystkiego, co przyspieszyło.

Największą dla mnie zagwozdką jest to, że dzieje się to na więcej, niż jednym komputerze, w różnych miastach.
Próbowałem na trzech i na każdym to występuje. Czasem częściej, czasem sporadycznie, czasem po pięciu, a czasem w ogóle, ale na każdym.
A komputery te różni wiele. Od zupełnie innego sprzętu po całkowicie inne zainstalowane aplikacje, oraz zupełnie inne sieci, w których są.
Co to może być?!

Jeden z nich to Dell 7000 z Windows 11 (i5 12. generacji, 32 GB RAM w sieci z domeną z dostępem do Internetu), drugi to Dell i5 8. generacji i 16 GB RAM połączony przez hotspot z komórki (też Windows 11), a trzeci to składak i5 11. generacji (płyta Gigabyte), tu Windows 10, z Internetem lokalnego dostawcy (Vectra).
Nie mam pomysłu jak to „ugryźć”.

Poszukaj wspólnych aplikacji i sterowników na nich. Może jakieś kodeki wgrywałeś?

Albo wspólna wadliwa aktualizacja KB dla 10 i 11.

Ciekawi mnie też, czy ktoś inny miał (ma) z tym problem.

Są w internecie, ale to jakieś stare, więc raczej nie aktualizacja, bo pewnie pełno tego już by było. Rozwiązania są różne, typu przeinstalowanie sterowników od dźwięku i paru osobom to pomogło, ale u Ciebie to dziwne skoro masz na 3 kompach. Problem zaczyna się w Chrome czy w czymś innym?

Oczywiście szukałem, ale nic sensownego nie znalazłem.

Najczęściej (czy zawsze, tego nie wiem na 100%, ale możliwe) gdy słucham radia. Niezależnie na czym, to znaczy czy jest to stream na stronie w przeglądarce, czy jest to odtwarzane w VLC czy np. w RadioSure. Przełączenie na inną stację nie rozwiązuje problemu.
Całkowite wyłączenie VLC lub RadioSure pomaga. Tyle, że to się przenosi również na inne aplikacje, czyli jak radio (np. RadioSure) zacznie grać szybciej, to i Youtube w przeglądarce też działa szybciej.
Czy steram może powodować taki objaw? Hmm, sam już nie wiem czego się przyczepić.

A dodam jeszcze, że od tego czasu (a trwa to już wiele miesięcy) aktualizowałem różne rzeczy, w tym sterowniki do dźwięku, BIOS, sterowniki chipsetu, grafiki itd.

Na trzech komputerach masz zainstalowane to RadioSure?

Nie, mam na jednym. Na wszystkich mam VLC i Edge, ale tam, gdzie mam RadioSure, to VLC nie jest uruchamiany w tym czasie. Sterowniki też różne, bo to różne płyty. No poza tym, że wszędzie Intel i Windows (choć na jednym 10, a na dwóch 11). Wygląda jakby problem powodował sam stream, niezależnie gdzie jest uruchamiany, no ale co on ma do działania Youtuba uruchomionego w przeglądarce? Nie wiem.

Nie znam tego RadioSure, więc muszę to pominąć.

Może ten VLC wgrał Ci jakieś kodeki, z których korzysta komputer nawet gdy nie włączasz VLC?

Osobiście nigdy takiego problemu nie miałem, ale widzę że on występuje w takiej czy innej formie windows sound is sppeding up - Szukaj w Google

YouTube działa szybciej?
W sensie obraz rozmija się z dźwiękiem, czy obraz również przyspiesza?
Ustawienie opóźnienia dostępne na filmie wówczas coś zmienia?
Sam zegar systemowy działa wówczas prawidłowo?

Najlepiej odpalić jakiegoś Linuxa z pena i testować na tym kompie, gdzie najczęściej to się dzieje. Tak dla pewności. Jeśli problem wystąpi, a tak może być (znajomemu zrywa radio internetowe, na każdym systemie, wszystko działa, na kompie, ale losowo zrywa, z aplikacji, ze strony, na dowolnym routerze, na dowolnym necie i systemie, problem wygląda na sprzętowy) to nie ma sensu szukać w aplikacjach i poprawkach. Jeśli jednak będzie ok. to pozostaje droga eliminacji, albo instalka na czysto, na innej partycji, dysku i dodawanie aplikacji codziennie, aż do pojawienia się problemu.

To wygląda jak by zaistniał problem z taktowaniem zegara systemowego albo sprzętowego.
Gdy system niepoprawnie odczytuje czas, mogą wystąpić efekty przyspieszenia lub spowolnienia dźwięku i wideo.
Porada @wasabi1084 jak najbardziej na miejscu.
Zresetuj uefi, zsynchronizuj ponownie czas systemowy.

Można by jeszcze sprawdzić inaczej.
To co opisujesz wygląda na konflikt trybu ekskluzywnego na poziomie WASAPI, z tego co się domyślam oba programy ( RadioSure, i VLC) potrafią w trym trybie pracować. A efektem ubocznym jest zarażanie innych aplikacji.

Sprawdź na Foobar 2000, on natywnie nie korzysta trybu ekskluzywnego (znaczy potrafi ale trzeba wtyczkę).

Tryb ekskluzywny na poziomie WASAPI (Windows Audio Session API) to funkcja w systemie Windows, która pozwala aplikacjom przejąć pełną kontrolę nad urządzeniem audio, omijając mikser systemowy. Oznacza to, że dźwięk z danej aplikacji jest odtwarzany bezpośrednio na urządzeniu audio, bez udziału innych programów, co daje kilka kluczowych efektów:

Lepsza jakość dźwięku
Niższe opóźnienia
Pełna kontrola nad urządzeniem audio
Potencjalne konflikty —> a w niektórych przypadkach może dochodzić do błędów lub niespodziewanych przyspieszeń dźwięku.

Drugi sposób to wyłączyć tryb ekskluzywny w systemie i testować.

Dzięki za odpowiedzi. :slight_smile:

Tak, wszystko - obraz też.

Nierealne. To znaczy technicznie oczywiście możliwe, ale problem nie występuje codziennie, a nawet potrafi przez tydzień czy dwa nie wystąpić. Napisałem ogólnie:

A teraz uściśliłem.

Na trzech komputerach? Wiesz, można, ale na jednym czas systemowy jest pobierany z serwera czasu w sieci LAN (zgodnie z polisą), na drugim to ustawienie domyślne Windows, a na trzecim zmieniłem serwer na tempus1.gum.gov.pl

Tego wcześniej nie próbowałem teraz wyłączyłem i będę testował. Nie wiem ile czasu, bo jak pisałem problem nie jest częsty, ale na razie podjąłem ten trop.

Najbardziej zastanawia mnie dlaczego problem powoduje stream radia. :person_shrugging:t2:

Tyle, że u ciebie przyspiesza również wideo (You Tube) więc wychodzi na to, że problem nie jest czysto związany z samym dźwiękiem.
Podczas przyspieszenia sprawdź jak się zachowuje zegar systemowy.
Warto wówczas sobie sprawdzić, czy zegar systemowy nie rozjeżdża się w czasie przy pomocy tej strony, która dokładnie pokazuje jak się sprawuje zegar w kompie.
https://time.is/pl/

Dla mnie ciekawostką jest to, że efekt pojawia się na 3 różnych komputerach, różnych systemach i różnych dostawcach internetu.

Sprzęt jako wadliwy wykluczam bo 3 takie same uszkodzenia nie realne, internet też od róznych dostawców.

Przypuszczam, że wspólnym elementem jest coś z oprogramowania co zostało wgrane na te 3 komputery.

Nie do końca wykluczam źródło stramingu bo choć próbowano na róznych to może powtarzać się w nich jeden wspólny który coś psuje, generuje błędy.

No i nie można wykluczyć jakiegoś robaczka.

1 polubienie

Ciekawe jest, czy podczas tego przyspieszenia…również przyspieszają pliki lokalne.
A więc odtwarzane odtwarzaczem lokalnym na kompie, jakieś pliki video z zasobów na kompie.
Jeśli „wszystko” odtwarza szybciej to już inna sprawa.
Jeśli jednak tylko pliki odtwarzane „online” są przyspieszone a równocześnie pliki lokalne odtwarzane normalnie - to byłaby jakaś wskazówka, gdzie szukać przyczyny.
Można taki plik lokalny wówczas odtworzyć także poprzez przeglądarki oprócz odtwarzaczy.
Można również „zapisać” taki plik online na dysk i sprawdzić jak taki zapis zachowuje się odtwarzany lokalnie.
Trzeba robić różne testy, żeby dojść co się dzieje, a sytuacja jest dosyć ciekawa.

1 polubienie

Odpowiedź jest tylko jedna, zakrzywiasz czasoprzestrzeń :rofl: wiem nie pomagam :upside_down_face:

1 polubienie

Ewentualnie wpływ ma oprogramowanie do zdalnego zarządzania tymi kompami.