Komputer freezuje się lub resetuje

Jeśli to TYLKO dysk to byłbym szczęśliwy, z drugiej strony dlaczego przy graniu na karcie zintegrowanej komputer nie zaciął się ani razu i TYLKO przy graniu w gry MMO. Poza tym jak mam opisać problem przy wysłaniu dysk na gwarancje?

Tak samo, jak ja wyżej. Twoim zdaniem dysk się zacina, ponieważ system staje w miejscu i tylko kursor działa. Miałem do czynienia z taką usterką niedawno (komputer stawał podczas gry w Sims’y) i bez przekonania zmieniłem dysk. Okazało się, że trafiłem w 100%.

Z tego co mówisz może faktycznie chodzić o dysk bo przy wystąpieniu freeza widziałem w menedżerze zadań jak użycie dysku wzrasta do 100% przy czym żaden proces nie używał tych 100%, a dioda na obudowie komputera cały czas świeciła jakby dysk właśnie się zaciął.

No właśnie!

To, że nie posiadam opakowania po dysku będzie problemem? Nie było go w pudle z opakowaniami po innych podzespołach bo chyba zapomnieli go włożyć przy wysyłce zestawu …

Temperatury i dysk wyglądają OK - ale jw napisano mimo dobrego smart dysk może być uszkodzony?

Najlepiej mieć drugi dysk obojętnie jaki sprawny + świeży system i test.

Jak będziesz wysyłał dysk - zapytaj jak go zapakować - z reguły folia antystatyczna + pudełko, aby nie został zniszczony w transporcie.

UWAGA:

W przypadku uszkodzonego dysku problem powinien występować też na integrze - więc zrób długi test.

Dzisiaj grałem przez ponad 1h 30min z kartą graficzną i nic, ani jednej zwiechy… nie rozumiem ;/ Czy to dlatego, że jest dzisiaj chłodniej? bo temperatury nie przekraczały 62 stopni, normalnie max 70 było. Znowu z drugiej strony czemu przy takim skyrimie czy innych bardziej wymagających grach gdzie takie wysokie temperatury się otrzymywały problem nie występował. Teraz nie wiem czy to dysk czy co.

Wszystko masz napisane.

A z temperaturami CPU możesz powalczyć, konserwacja, inna pasta, inny cooler i dodatkowe wentylatory do budy, może zmiana położenia jednostki, aby była lepsza cyrkulacja powietrza.

A nie pojawiła się może jakaś aktualizacja i dokonała, czy to systemowa czy sprzętowa i problem ustąpił. Oczywiście to co napisałem to tylko jedno z wielu możliwości. Bo to co koledzy wymienili dalej nie można wykluczyć. Jeśli problem powróci i zostając przy dysku. To zrób skanowanie na błędy uruchamiając wiersz polecenia cmd na prawach admina i wpisz komendę o treści CHKDSK C: /F /R i zatwierdź enterem i jak pojawi się komunikat coś w stylu o sprawdzeniu przy ponownym uruchomieniu to wybierz twierdząco na tak (Y) i przy następnym uruchamianiu systemu powinna dokonać się skanowanie jak i próba naprawy błędów jak takowe znajdzie. Przy czystym smart a mimo to podejrzeniu dysku w jakimś procencie, zostaje dokonanie skanowanie MHDD instrukcje w internecie. Profilaktycznie można sprawdzić kable w obudowie dysk- płyta(sygnałowy) czy nie jest za bardzo zgięty skręcony i wyprostować czy wymienić nawet. W każdym razie będziesz dalej szukał przyczyny jak problem powróci. Przy takich objawach gdzie problem się pojawia i znika można upatrywać między innym przy niestabilnych sektorach dysku bądź niestabilnych napięciach zasilacza bądź zakłóceniach z sieci i tąpnięcia napięć jak zasilacz przed takimi nie zabezpiecza czy nie radzi i przenosi dalej. Zasilacz antec jest z tych markowych ale i takim zdarzą się wpadki i np. dany model czy egzemplarz trafi się i nieoczekiwanie sprawia problemy. Jeszcze nic nie jest przesądzone i niemal każda przyczyna też nie wymieniona, może robić problem.

Właśnie i gdy problem znika i się pojawia nie jestem w stanie dokładnie określić co jest przyczyną. Jeśli oddam komputer do serwisu obawiam się, że sami nie znajdą źródła problemu. Komputer dzisiaj przeczyściłem sprężonym powietrzem, dysk wyjąłem, kable podłączyłem na nowo i zobaczę jak będzie się sprawował.

Czy ustanie zwiech, nastąpiło już przed czy po czyszczeniu kompa i przy okazji, ponownym podłączaniu niektórych podzespołów. Każdy szczegół, może nie musi mieć znaczenie i dlatego odnotowuje się, bierze pod uwagę przy dochodzeniu przyczyny problemu.

Ustanie zwiech nastąpiło dzisiaj przed wyczyszczeniem komputera. Możliwe dlatego, że jest dzisiaj u mnie 16 stopni przez co w domu jest chłodniej i sprzęt sie tak nie grzeje bo temperatury nie przekraczały 60 stopni na procesorze. Wczoraj jak robiłem test na karcie zintegrowanej to musiałem zainstalować sterowniki do tejże karty i grając przez jakies 40min problem nie wystąpił. Możliwe, że procesor się przegrzewał i system się zacinał aby zmniejszyć obciążenie przez co temperatura spadała i zaczynał normalnie działać? Nie mam pojęcia, wnioskując po tym co się wydarzyło tylko to wydaje mi się sensowne. :face_with_raised_eyebrow:

Temperatura to by był następny punkt zaczepienia. Z tym że niekoniecznie nawet jak doświadczalnie wykryjesz że np. od 70 stopni procka jest problem. Bo analogicznie może wzrastać temp. np. chipsetu, grafiki itp., a aida nie za wiele pokazuje, chyba tylko temp procka i ogólnie płyty głównej. Według producenta procka ,chyba w specyfikacji masz max 72 stopni. Ale raczej przy 70 stopni jaką zadeklarowałeś max osiągniętą, nie powinno być jeszcze problemu, chociaż w praktyce, takie zachowanie danego egzemplarza w praktyce nie można wykluczyć. Więc zostają testy np. occt czy inny program. I czy np. od jakiejś temp np. 67 stopni procek będzie sypał błędami, zmniejszaniem taktowania czy reset.

Problem 3 dzień z kolei nie występuje więc wydaje mi się, że winą były faktycznie temperatury. Jeżeli jednak nadal będą problemy to założę kolejny temat albo odświeżę obecny.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Testowałem dzisiaj PC programem OCCTPT i podczas testu karty graficznej, komputer scrashował się, główny monitor cały wyświetlił się na różowo i musiałem zresetować komputer. Przy testowaniu PSU komputer też złapał zwiechę, oba ekrany mignęły i to okno na którym przebiegał test zrobiło się czarne, fps skoczyły do 400 i musiałem przerwać test. Wychodzi na to, że winowajcą jest karta graficzna i zasilacz? Denerwują mnie te domysły, chciałbym w końcu ustalić przyczynę awarii no i wnioskując po tym co się wydarzyło te dwa są dość prawdopodobne.

Zrób porządny i długi test na integrze.

Bardziej karta uszkodzona.

Test GPU na samej integrze? Ile mniej wiecej, robiłem testy 20 minutowe.

Wgraj stery do integry i też test OCCT i zobacz co teraz się dzieje - testy max po 30 minut.

Zasilacza też wykluczyć nie można,ale bardziej wygląda to na kartę?

Test na integrze przebiegł idealnie. Test PSU również przebiegł bez problemu. Wygląda na to, że tylko karta jest uszkodzona? :face_with_raised_eyebrow:

Hej,

Niestety na to wygląda.

Pozdrawiam,
Dimatheus