Komputer głośno prauje

Witam, otóż od dłuższego czasu mam problem związany z komputerem, a mianowicie z jego głośnym chłodzeniem. Dawniej normalnie cicho chodził, można było na noc zostawić, a teraz też bym mógł, lecz jest to bardzo irytujące. Nie wiem co może być przyczyną, może jakieś kable się obluzowały i coś koliduje ze sobą. Komputera nie czyściłem, tylko odkurzyłem miejsce, w którym on stoi.

Podam teraz temperatury, szybkość wentylatora na procesor oraz napięcia. Używałem programu Everest Ultimate Edition :

Temperatury

Płyta główna 35 °C (95 °F)

Procesor 71 °C (151 °F) (dochodzi nawet do 80 stopni Celsjusza ) - Procesor Intel Pentium 4 3,20 GHz

Procesor graficzny 43 °C (109 °F)

SAMSUNG HD322HJ 25 °C (77 °F)

Wentylatory

Procesor 2192 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.24 V

+3.3 V 3.34 V

+5 V 5.08 V

+12 V 11.98 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.46 V

VBAT baterii CMOS 3.28 V

Macie jakieś pomysły, co by tu zrobić, aby komputer nie chodził tak głośno jak teraz ?

Wyczyścić komputer z kurzu od środka.

Widzę, że procesor trochę się grzeje - być może jest to wina grubej warstwy kurzu, test wykonywałeś kiedy komputer był w stresie?

Odsuń komputer od ściany.

Sprawdź cz nie ma Takich efektów jak na tych zdjęciach.

Od środka to musiałbym już sprężonym powietrzem się pobawić. Temperatury były mierzone podczas gdy nic dużego nie robiłem (włączone gg i dwie stronki). Z komputera zdjąłem już boczną część obudowy, żeby się nie przegrzewał, komputer postawiony jest na takiej jakby półce w biurku, ale odstęp od blatu wynosi gdzieś z 6-7 cm. Słyszałem, że wysokie temperatury procesorów Intela są “normalne”.

Zalecam gruntowne odkurzenie komputera w środku. Sprężone powietrze albo pędzelek i miniaturowa wersja odkurzacza do pc. I co tu dużo mówić, stare modele Intela się grzeją, a chłodzenie box’owe to zbyt ciche nie jest.

Wiatraki powyczyszczaj.Gdy długo się tego nie robi mogą zalegać tam spore kłęby kurzu.