Witam, otóż od dłuższego czasu mam problem związany z komputerem, a mianowicie z jego głośnym chłodzeniem. Dawniej normalnie cicho chodził, można było na noc zostawić, a teraz też bym mógł, lecz jest to bardzo irytujące. Nie wiem co może być przyczyną, może jakieś kable się obluzowały i coś koliduje ze sobą. Komputera nie czyściłem, tylko odkurzyłem miejsce, w którym on stoi.
Podam teraz temperatury, szybkość wentylatora na procesor oraz napięcia. Używałem programu Everest Ultimate Edition :
Temperatury
Płyta główna 35 °C (95 °F)
Procesor 71 °C (151 °F) (dochodzi nawet do 80 stopni Celsjusza ) - Procesor Intel Pentium 4 3,20 GHz
Procesor graficzny 43 °C (109 °F)
SAMSUNG HD322HJ 25 °C (77 °F)
Wentylatory
Procesor 2192 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.24 V
+3.3 V 3.34 V
+5 V 5.08 V
+12 V 11.98 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.46 V
VBAT baterii CMOS 3.28 V
Macie jakieś pomysły, co by tu zrobić, aby komputer nie chodził tak głośno jak teraz ?
Od środka to musiałbym już sprężonym powietrzem się pobawić. Temperatury były mierzone podczas gdy nic dużego nie robiłem (włączone gg i dwie stronki). Z komputera zdjąłem już boczną część obudowy, żeby się nie przegrzewał, komputer postawiony jest na takiej jakby półce w biurku, ale odstęp od blatu wynosi gdzieś z 6-7 cm. Słyszałem, że wysokie temperatury procesorów Intela są “normalne”.
Zalecam gruntowne odkurzenie komputera w środku. Sprężone powietrze albo pędzelek i miniaturowa wersja odkurzacza do pc. I co tu dużo mówić, stare modele Intela się grzeją, a chłodzenie box’owe to zbyt ciche nie jest.