Komputer głośno warczy

Witam

Od pewnego czasu mam problem przy włączaniu kompa, otóż gdy się uruchomi, coś w środku głośno warczy (podejrzewam że jakiś wiatrak, bo gdy oddałem go do serwisu powiedzieli że wymienili układ chłodzący procesora, a tego nie zrobili bo dalej coś warczy). Jednak po kilku minutach pracy komputer działa ciszej. Nie wiem co to może być. Proszę o pomoc.

Zdejmij ściankę i zlokalizuj żródło hałasu.

Prawie na 100% hałas ten powoduje jakiś wentylator. Na karcie graficznej, na procesorze, w zasilaczu, lub jakiś wentylator obudowy. Tak jak napisał “stalesz”, zajrzyj do środka i wymień odpowiedni wentylator. Na szczęście nie są drogie. W przypadku wentylatora procesora, zasilacza lub obudowy, kosztuje on ok. 20zł, a jeśli to wentylator karty graficznej, to prawdopodobnie jest nietypowej konstrukcji i ciężko będzie go dostać, jednak jest proste wyjście: wymontuj z karty graficznej stary wentylator, kup zwykły, kwadratowy o średnicy ok 6 do 8 cm i zamocuj na karcie. Sposobów zamocowania jest wiele, na pewno coś wymyślisz.

Pozdrawiam.

Jak już napisał UMX , to na pewno jakiś wentylator.

Ale zamiast wymieniać wentylator ja proponuję go wyczyścić i naoliwić, ja używam do tego oleju maszynowego (od biedy ostatecznie można użyć odrobiny kuchennego oleju ale nie jest to najlepsze).

Kuchennego nie można używać. Jak klekocze na starcie, a potem jest ciszej to tylko wymiana, ma rozwalone łożyska, kup np Aimaxx, Silentium PC, Fander.

Tobi , kuchennego nigdy do tego nie używałem więc może faktycznie nie pomóc, ale mam co jakiś czas dokładnie identyczny problem (najpierw hałasuje wentylator z zasilaczu ale potem jak komp trochę po chodzi przestaje hałasować) i zawsze pomaga naoliwienie go olejem maszynowym - stosowałem tą metodę już wielokrotnie.

Kuchenny wręcz szkodzi,zasycha i wentylator staję całkowicie.