wyłącza mi się komputer co 29:52. Procesor wymieniony pasta również nie przegrzewa sie stałe 40 50 stopni, czasami też wyskakują mi jakieś kolorowe paski na ekranie wygląda to głównie jak duży X
Mógłby ktoś pomóc?
Może to być wina karty graficznej ale ekspertem nie jestem. Tak na prawdę to za wiele nie napisałeś co to za cudo masz, stacjonarny etc.
Napisz dokładnie i precyzyjnie z jakich komponentów składa się ten komputer. Bo póki co, z Twojego opisu można jedynie wydedukować, że komputer nie działa poprawnie…
Podaj całą konfigurację komputera. Możesz też dołączyć screny z hwinfo.
Spróbuj zneutralizować IME Intela?
Zacząłbym od zdiagnozowania czy jest to problem po stronie softu, czy sprzętu. Skoro jest to stały czas to nie jest to raczej kwestia sprzętu.
Uruchom jakiegoś linuxa z USB, albo choćby instalator windows i zobacz czy też się wyłącza.
Poprzeglądaj wpisy w rejestrze zdarzeń (event viewer). Powinna być informacja dlaczego się wyłacza.
Zobacz jakie procesy się automatycznie odpalają i powyłączaj niepotrzebne. Sprawdź w menadżerze zadań, task schedulerze i usługach.
Jeśli nie jesteś w stanie dojść to zawsze możesz przeinstalować system.
Można też zobaczyć czy na UEFI/BIOS-ie się ostatecznie wyłączy - kilku osobom tam też po 29 minutach ostatecznie się wyłączał (raczej nie wystarczyła aktualizacja lub obniżenie wersji „BIOS-u”).
tu jest te hwinfo
@kowgli nie potrafie właśnie w ten linux ale jeśli to jest potrzebne to obejrze poradniki jakieś i spróbuje to zrobić
widziałem też jeden wpis ten sam problem i obniżył bios z 15 na 14
I przepraszam za niedokładne informacje ale nigdy nie miałem takich problemów i nie wiem co się robi w takich sytuacjach. Siedziałem kilka godzin w internecie i szukałem co się dzieje, komputer był też u informatyka i u niego sie nie wyłączał przez około 10h
Co mi przychodzi do głowy: wyjmij kartę graficzną i używaj komputera z tą wbudowaną w procesor. Sprawdź czy wtedy też objaw występuje.
psycha mi już z tym komputerem siada
System aktywowany?
To zniesiono w erze Windows 8+.