Komputer może poprawnie chodzić bez wentylatora?

Mam pytanie czy komputer może poprawnie chodzić bez wentylatora odprowadzającego ciepło z obudowy?.Bo będe miał z tym problem :stuck_out_tongue: ?

Komputer będzie miał wentylator w:zasilaczu,coolerze na procesorze,i karcie graficznej.Czy bez wentylatora będą się grzały podzespoły??Jak by co trzymam komputer w klatce żeby nie uciekł :wink:

Bez problemu będzie chodził :slight_smile:

Czyli nie ma żadnych przeciwskazań niebędą się podzespoły grzać?

Zawsze się grzeją tylko albo więcej albo mniej ale jak będziesz miał bez wentyla to w niczym to nie przeszkadza

to zależy jeżeli masz procesor i/lub kartę graficzną chłodzoną pasywnie wysoce wskazane jest zamontowanie wentylatora odprowadzającego ciepłe powietrze z obudowy. Dlaczego się pytasz jak odpowiesz będę mógł udzielić precyzyjnej odpowiedzi.

Ogólnie podzespoły będą miały dobre temperatury jak na nie przystaje :smiley:

Złączono Posta : 11.07.2007 (Sro) 18:51

Napisałem że będzie miał wentylator na procku karcie i zasilaczu :stuck_out_tongue:

będzie chodził, ale wiadomo im chłodniej w obudowie tym lepiej …jak nie chcesz montować do obudowy wiatraka ze względu na hałas, to weź kup jakiś wolnoobrotowy, zasilacz sam z siebie się grzeje więc nie ma sensu dodatkowo puszczać przez niego ciepłego powietrza z obudowy (tym bardziej jak ma zmienne obroty, bo będzie chodził szybciej czyli głośniej).

Nie chce montować wentylatorka ze względu że nie będe umiał go podłączyć :twisted:

Więc pokaż mi jak go podłączyć to będzie ok :stuck_out_tongue:

Kompa składasz a nie umiesz wentylka podłączyć :x

Składam pierwszy raz w życiu :stuck_out_tongue:

może obejde się bez wentylka :stuck_out_tongue:

Wentylek przykręcasz na 4 śruby do obudowy a kabelk podpinasz na płyte główną takie 3pin ale filozofia

Nic nie mówie ale nie mam żadnego 3pin podłączonego aktualnie do płyty głównej.Idą 2kabelki od zasilacza do wentylka nie mam niczego podłączonego do płyty głównej :P!! Byś mół podać mi taki wentylatorek z 3 pin najlepiej w znaku :stuck_out_tongue: albo na allegro!

To są wejścia 3 pin

de2dc0e0fab9082cm.jpg

ja nie mam wentylatora podłączonego do tego wejścia do żadnego tylko idą 2 kabelki od zasilacza i śrubki koniec.Kupie nowy wantylator to będzie łatwiej niż bawić się z kabelkami od zasilacza :smiley:

To zastanawia mnie jak masz podłączony cooler od procka?

mam podłączony cooler z 3pin :P, ale w abit kn9 chyba są tylko 4pin do wentylatorków,a do coolera 3pin.Wentylatorek mam podłączony z zasilaczem a nie z 3pin

Osobiście widzę na KN9 3 złącza 3pin. Może to wina okularów, albo tego, że za długo siedzę dziś na kompie… lol

Swoją drogą postaraj się żeby zdania, które piszesz miały jakiś sens, bo np. z ostatniego (przemilczę te kilka słów, które chciałem tu umieścić) nic nie rozumiem. To w końcu gdzie on jest podłączony?

Sorka przez tego kompa mam omamy :mrgreen: .Czyli tak chłodzenie procesora mam podłączone do wtyczki 3pin.Wentylator nie wiem czemu nie jest podłączony do płyty głównej,ale jest połączony zasilacz kabelkiem czarnym i czerwonym do wentylatorka.Daj mi to zdjęcie gdzie widzisz 3złacza 3 pin bo nie moge znaleźć :stuck_out_tongue:

Co prawda wersja SLI, ale nie mogłem znaleźć zdjęcia w dużej rozdzielczości zwykłej Kn9-tki.

Nie wiem w czym tu widzicie problem. Skoro jestes przekonany że nie masz 3 pinowego gniazda do podłączenia wentyla na płycie ( w co bardzo wątpie) to kup wentyla z podłączeniem na Molex lub można kupic za kilka zł przejściówke pod Molexa na 3 pin. Jak zależy Ci żeby nie było za głośno to wentyl ten przepuścic przez potencjometr za okolo 10 zł.

Rozgałężnik

Warto aby w kompie był chociaż jeden wentyl.

Ten w zasilaczu zaprojektowany jest do chłodzenia samego siebie a nie jeszcze całej obudowy.