Komputer nadal się zawiesza

Pisze nie wiem który raz. Ale mam nowe wiadomości…

Komp. się zawiesza, próbowałem:

1.Zmienić przeglądarkę

2.Format

3.Inny Windows

4.Wyj. jedną kość ram (i na odwrót)

Miała to być karta graf. bo niby jest za ciepła przy dotyku ale po odebraniu z serwisu zasilacz strzelił po godz. gry, tzn buczało coś bo wiatrak się nie kręcił, myślę wada fabryczna ale dostałem nowy (tyle że ten sam model itp - Tacens Radix-IV 500w) i po 2 dniach spokoju znowu zwiechy. 1 = przy pisaniu na Google Translate 2= dzisiaj przy włączaniu wielu kart na YouTube. Zasilacz i wszystko inne jest zimne. Grałem już w GTa 4, sims 3 , pes 2011, dn forever etc i narazie na tych grach sie nie zawiesza. Ale dawniej na fifie 11 i pesie się zdarxało czasami. Co jest z tym g*wnem?

Witam

Opisz to tak dla normalnego homosapiens, bo ja się pogubiłem. :stuck_out_tongue:

Zimny jest komputer, i się czasami zawiesza. Spalił mi się ten Tacens i dostałem nowy ale ten sam model. I znowu się wiesza czasami, to chyba nie normalne,

Wymień zasilacz na coś porządnego. Warto czasem dopłacić ale wtedy komputer jest dużo bardziej stabilniejszy. Masz taki sprzęt i obsługujesz go takim badziewnym zasilaczem.

Przeciez ten Tacens jest wporzadku, podejrzewalbym RAM. A generalnie jezeli masz gwarancje na ten komputer oddaj go do serwisu i niech oni sie martwia.

Tak ogólnie, rączki w zasadzie służą do czegoś innego niż sprawdzanie temp. karty itp… Masz dość mocny komputer, kup sobie lepszy zasilacz, czyt lepszej, renomowanej firmy np. Fortron itp… Wujek Google Ci podpowie, jakie zasilacze są dobre. Nie masz BSOD, czyli RAM-y bym wykluczył. Jest też możliwość zwarcia, która powoduje pewne niestabilności systemu, a zarazem i “kill” zasilacza. :expressionless:

No właśnie nie ma błędów typowych dla pam. RAM więc to ten zasilacz jest szajzem mimo ze mówią że Tacens to dobra firma. Lepszy będzie jakiś Corsair czy ten Fortron to coś dobrego (500w wystarczy?), a i czy to prawda że Chiefteci się pogorszyły?

Corsair pasuje i nieźle się prezentuje. Fortron też. Czy 500 W? Myślę, że styka. Pozdro :slight_smile:

A ja ci powiem tyle - zmiana zasilacza nic nie da.

Według mnie da ale jak chcesz to słuchaj kolegi wyżej. Ja mam poparcie u innych a opinia nargoriel’a jest nie poparta żadnymi faktami. Wymień zasilacz dla świętego spokoju. Usterki przechodzą.

nargoriel uzasadnij? mój zasilacz raz już padł… więc to musi być problem.

Kolejne “fochy Fermiego”?

Popieram t.luka widziałem już kiedyś taki problem. Spróbuj z wymianą karty graficznej w serwisie na jakieś AMD.

Mi się zawiesza w różnych momentach częściej nawet niż przy grach, karta może być problemem rzeczywiście… I co ja mam teraz robić?

edit:

karta jest nvidia geforce ale przeróbka asusa a płyta też asus więc musi być kompatybilne…

Tacens to dobre/bardzo dobre zasilacze nie w nim trzeba szukać winy. Kompatybilność nie ma tu nic wspólnego z producentem. Najlepiej komputer na gwarancje bo pewnie masz plomby.

On był składany, nie było Corsaira więc wziąłem coś “na poziomie” Chiefteca, cichego. Każda część ma oddzielną gwarancję więc nie mogę tak oddać bo odeślą :frowning:

a nie wiecie dlaczego zasilacz sie spalil (chłodzenie w nim nagle przestało chodzic przy wł. kompa buczał i wybuchł po pol godz)